Quantcast

Teismas atmetė įkalinimo bausmę atliekančio musulmono skundą dėl religinės diskriminacijos

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) atmetė Vilniaus pataisos namuose kalinčio musulmono skundą dėl religinės diskriminacijos.

Kaip pirmadienį pranešė teismas, laisvės atėmimo bausmę atliekantis nuteistasis skunde teigė, kad pataisos namų administracija jam nesudaro sąlygų išpažinti islamą.

Anot teismo, byloje konstatuota, kad pataisos įstaigoje turi teisę lankytis visų konfesijų dvasininkai, suderinus laiką su įstaigos administracija.

Taip pat pažymėta, kad byloje nėra duomenų, jog nuteistasis būtų kreipęsis į administraciją su skundais ar prašymais dėl ribojamų jo teisių.

„Pareiškėjas nepateikė duomenų, kad Vilniaus pataisos namų administracija būtų sudariusi kliūtis laisvalaikiu pareiškėjui praktikuoti jam priimtiną religiją ar kad savo veiksmais ar neveikimu būtu pažeidusi jo teises ar teisėtus interesus, varžiusi, ribojusi religines laisves ir įsitikinimus“, – teigia teismas.

Teismo sprendime pabrėžiama, kad būtent pareiškėjas turėjo pateikti kiek įmanoma objektyvesnius duomenis, kuriais  remiantis būtų galima preziumuoti diskriminacijos faktą, kurį įstaiga turėtų paneigti.

„Teismo įsitikinimu, Vilniaus pataisos namuose nuteistiesiems, įskaitant ir pareiškėją, buvo sudarytos sąlygos, skirtos patalpos ir laikas atlikti religines apeigas“, – rašoma pranešime.

Įstatymai pataisos namams, anot teismo, nenumato pareigos įrengti patalpų, skirtų būtent islamą išpažįstantiems nuteistiesiems.

VAAT patenkino kitą nuteistojo skundo dalį ir pripažino, kad pažeista vyro teisė į įstatymais numatytas bausmės atlikimo sąlygas, nes Vilniaus pataisos namų gyvenamosiose patalpose veisėsi parazitai.

„Kai nepakanka įrodymų patvirtinti nei pareiškėjo, nei atsakovo nurodomas aplinkybes, sprendimas priimamas tos šalies nenaudai, kuriai priklauso neįrodytų aplinkybių įrodinėjimo našta. Taigi būtent Vilniaus pataisos namai turi pareigą laikytis nuteistųjų laikymo sąlygas reglamentuojančių teisės aktų ir atitinkamai užtikrinti tikslios informacijos pateikimą apie tai“, –  pabrėžė teismas.

Tiesa, teismas nepriteisė nuteistajam jo prašytos 34,2 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo, nes šiuo atveju teisės pažeidimo pripažinimo pakanka jo pažeistoms teisėms apginti.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.


Šiame straipsnyje: teismaspataisos namaimusulmonas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Keturi Šančiokai

Keturi Šančiokai portretas
O dėl purvinos kiaulienos dar nesiskundė ?

ech

ech portretas
Negi taip sunku jį pasodinti į kamerą, kurios langas žiūrėtų į pietų ar pietryčių pusę? Pagal viską, to visiškai pakaktų tikratikiui, jei tik jis nori melstis. Nors, tiesą sakant, ir be to galėtų apsieiti, jei tik būtų noras.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių