Quantcast

Teismas atmetė bendrovės skundus dėl Kraujo centro nutrauktos kraujo plazmos sutarties

Apeliacine tvarka bylą išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas atmetė bendrovės „Solis tribus“ skundą dėl Nacionalinio kraujo centro nutrauktos kraujo plazmos pardavimo sutarties.

Bendrovės įsitikinimu, sutartis Kraujo centras nutraukė nesant esminio jų pažeidimo, nes „Solis tribus“ neketino pati ruošti, saugoti ar transportuoti įgytos plazmos, o visus šiuos veiksmus pagal tarpusavio sutartis turėjo atlikti ieškovo pasitelktas partneris – licencijuotas kraujo vaistinių preparatų frakcionuotojas-gamintojas „Kedrion“.

Ieškovo teigimu, jam nebuvo reikalinga jokia licencija, įskaitant farmacinės veiklos gamybos licenciją.

Kraujo centras savo ruožtu teigė, kad plazmos, kuri skirta vaistinių preparatų gamybai, ruošimas yra priskiriamas farmacinei veiklai, kuri licencijuojama, o apie tai, kad privalo ją turėti bendrovė buvo informuota Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos, tačiau dėl licencijos išdavimo niekada nesikreipė.

„Atsakovo nuomone, būtent dėl ieškovo veiksmų atsakovas negalėjo toliau vykdyti plazmos pirkimo-pardavimo sandorių ir iš esmės negavo to, ko tikėjosi gauti pagal ginčo sutartį – parduoti plazmą ir taip gauti pajamų, taip pat neturėjo jokio pagrindo tikėtis, jog sutartis būtų įvykdyta ateityje. Priešingai, plazmos saugojimas (sandėliavimas) yra itin brangiai kainuojantis procesas, dėl kurio atsakovas patyrė nuostolių“, – rašoma teismo nutartyje.

„Solis tribus“ ieškinį atmetė jau pirmosios instancijos teismas, konstatavęs, jog sutartis buvo nutraukta pagrįstai. Apeliacine tvarka bylą išnagrinėjęs teismas šį sprendimą patvirtino.

Nacionalinis kraujo centras (NKC) penktadienį pranešė, jog šio proceso metu buvo vertinami ankstesnės įstaigos vadovybės veiksmai, susiję su sudarytomis sutartimis dėl gydymui nepanaudotos kraujo plazmos, skirtos kraujo vaistinių preparatų gamybai, panaudojimo.

„Nuo 2018 metų trukęs teisminis procesas dėl ankstesnės NKC vadovybės sudaryto sandorio užsitęsė, tačiau pagaliau sandorio nutraukimas pripažintas teisėtu. Privalome paaiškinti visuomenei, jog imamės visų įmanomų priemonių teisingumui įvykdyti. NKC vardas ir reputacija negali būti menkinami dėl netinkamų ir neteisėtų sprendimų“, – įstaigos pranešime cituojamas jos vadovas Daumantas Gutauskas.

Pasak Kraujo centro, šiuo metu vykdant gydymui nepanaudotos kraujo plazmos, skirtos kraujo vaistinių preparatų gamybai, realizavimą yra griežtai laikomasi Sveikatos apsaugos ministro įsakymų reikalavimų ir užtikrinama skaidri bei konkurencinga plazmos realizavimo procedūra.

Dėl buvusios Nacionalinio kraujo centro vadovės Joanos Bikulčienės veiklos yra atliekamas ikiteisminis tyrimas. Jame įtarimai pareikšti „Solis tribus“ akcininkui Antanui Petrošiui ir J. Bikulčienei – ji iš pareigų pasitraukė teisėsaugai pareiškus įtarimus. A. Petrošius įtariamas padėjimu piktnaudžiauti, o J. Bikulčienė – piktnaudžiavimu.

J. Bikulčienė įtarimus neigia ir vertina tai kaip kitų bendrovių mėginimą eliminuoti konkurentus.

2017 metais skelbta, kad „Solis tribus“ kartu su partneriu, Italijos kompanija „Kedrion Biopharma“ ketino įregistruoti ir tiekti Lietuvos rinkai iš lietuviškos plazmos pagamintus preparatus. Tąkart taip pat pranešta, kad A. Petrošiaus įkurtas tarptautinis holdingas „Agnis Plasma“ sėkmingai užbaigė dviejų Austrijos plazmos centrų „Plasmapunkt Favoriten GmbH“ ir „Plasmaspendezentrum Donaustadt GmbH“ įsigijimo sandorį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaimietis...

kaimietis... portretas
o jus dar norit donoru savanoriu...,kad uzsieniui pardavinet plazma...,b.bio jum,o ne kraujo uz dyka...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių