Quantcast

Teisėjas prašo riaušių bylą skelbti prioritetine ir nagrinėti teisėjų kolegijoje

Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Jeugenijušas Jaglinskis, kuriam paskirta nagrinėti riaušių prie Seimo bylą, teismo administracijos prašo sudaryti teisėjų kolegiją, o pačią bylą pripažinti prioritetine.

„Šiandien gauti prašymai turi būti išnagrinėti per 30 dienų“, – BNS antradienį sakė teismo pirmininko patarėja Laura Kaupelė.

Apylinkių teismuose civilines, baudžiamąsias ir administracines bylas paprastai nagrinėja vienas teisėjas, tačiau jei byla yra sudėtinga ar yra visuomeninės reikšmės, ją nagrinėja trijų teisėjų kolegija.

Tokia kolegija nagrinėjo rašytojo Vytauto Petkevičiaus bylą dėl pirmojo Nepriklausomos Lietuvos vadovo Vytauto Landsbergio tėvo Vytauto Landsbergio-Žemkalnio apšmeižimo knygoje „Durnių laivas“, taip pat trijų teisėjų kolegija nagrinėjo mažametės tvirkinimu kaltinto Andriaus Ūso bylą.

Bylos, kurios pripažįstamos prioritetinėmis, ilgam laikui paskiriamos posėdžių datos advokatai ir kiti proceso dalyviai privalo pirmumą teikti dalyvavimui prioritetinės bylos posėdžiuose.

136 tomų baudžiamąją bylą, kurioje dėl 2021 metų rugpjūtį prie Seimo vykusių riaušių kaltinami 87 asmenys, teisėsauga teismui perdavė sausio pradžioje.

Byloje yra 317 liudytojų, tarp jų – 40 Seimo narių.

Civilinius ieškinius dėl turtinės žalos atlyginimo – iš viso 92,6 tūkst. eurų – šioje byloje pareiškė Vilniaus teritorinė ligonių kasa, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius, Seimo kanceliarija, Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas bei Viešojo saugumo tarnyba.

Šioje byloje 27 asmenys pripažinti nukentėjusiaisiais, 23 iš jų – policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai. Keturi nukentėjusieji pareiškė civilinius ieškinius atlyginti neturtinę žalą bendrai 24,5 tūkst. eurų sumai. Tarp nukentėjusiųjų yra ir Seimo narių.

Iš viso tyrimai apėmė 23 nusikalstamos veikos epizodus.

Tyrimą atliko Vilniaus apskrities policijos kriminalistai, vadovaujant Vilniaus apygardos prokuratūrai.

Riaušės prie parlamento rūmų Vilniuje kilo 2021 metų rugpjūčio 10-osios vakarą po mitingo prieš Vyriausybės ribojimus, skirtus imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio kiemo. Prieš protestuotojus policija panaudojo ašarines dujas, šie savo ruožtu mėtė į pareigūnus akmenis.

Policija pažymi, kad organizuoto mitingo metu ir po jo grupė asmenų „organizavo ir išprovokavo žmonių sambūrį viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip pažeisti viešąją tvarką“, o per riaušes asmenys atliko šiuos veiksmus, naudojo sprogmenis bei pasipriešino pareigūnams.


Šiame straipsnyje: riaušių bylariaušėsteismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Patvorinis

Patvorinis portretas
Norime mesos.

H

H portretas
Nemačiau riaušių . Tai tik valdžios įnoris.

Klpd.

Klpd. portretas
kodėl neleidžiat komentuoti tiesos? Prikazą iš tvarto štabo gavot?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių