Quantcast

Strasbūre – dar viena Lietuvos pralaimėta byla: pareigūnai neteisėtai panaudojo elektrošoką

  • Teksto dydis:

Lietuvos policija jau beveik 20 metų kartu su šaunamaisiais ginklais ir kitomis priemonėmis savo arsenale turi ir elektros impulso prietaisus, liaudiškai vadinamais tiesiog tazeriais. Elektrošokas skirtas tramdyti nepaklusnius asmenis vengiant šaunamojo ginklo, pasakojama LNK reportaže.

Prieš ketverius metus Vilniaus pirmajame komisariate siautėjant vienam vilniečiui elektrošokas taip pat buvo panaudotas. Kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo padaryta neteisėtai.

„Viskas vyko policijos komisariato patalpose. Buvo viskas nufilmuota. Teismas konstatavo, kad jokie mano kliento veiksmai pareigūnams nekėlė jokios grėsmės nei jų sveikatai, nei gyvybei ir kad elektrošoko panaudojimas buvo nevisiškai teisėtas“, – kalbėjo advokatė Gintarė Leškevičienė.

Vyras policijos komisariate atsidūrė dėl administracinio nusižengimo, tačiau ėmė ginčytis su pareigūnais, filmavo ir priešinosi apžiūrai. Dėl šių veiksmų jį ėmė tramdyti net keturi policininkai ir galiausiai panaudojo elektrošoką. Ir ne kartą.

„Pareikalavo atimti telefoną. Mano klientas atiduoti telefono nesutiko ir dėl to prieš jį keletą kartų buvo panaudotas elektrošoko įtaisas“, – tęsė G. Leškevičienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Policijos komisariate pareigūnams priešinęsis vilnietis kreipėsi į Lietuvos teismus, nes prieš jį esą neteisėtai buvo panaudotas ginklas. Galiausiai tyrimas buvo nutrauktas. Tuomet kreipėsi į Europos žmogaus teisių teismą.

„Konstatavo tiek materialųjį pažeidimą, kad buvo neteisėtas pareigūnų elgesys, tiek procesinį pažeidimą, kad valstybė netinkamai tyrė pareigūnų elgesį“, – teigė G. Leškevičienė.

Pareigūnai yra griežtai mokomi, kokiais atvejais tokią priemonę galima naudoti. Tiesa, policijos atstovai prieš ketverius metus vykusio incidento komentuoti nepanoro.

Europos žmogaus teisių teismas vilniečio skundą nagrinėjo dvejus metus.

„Šioje byloje buvo rašytinis procesas, Vyriausybė pateikė savo rašytines pastabas, pareiškėjas pateikė atsikirtimus ir Europos žmogaus teisių teismas byloje priėmė galutinį sprendimą“, – teigė Vyriausybės atstovė Europos žmogaus teisių teisme Karolina Bubnytė-Širmenė.

Europos žmogaus teisių teismas pareiškėjui priteisė 12 tūkst. eurų neturtinei žalai ir apie 4 tūkst. eurų teisinėms išlaidoms atlyginti. Pasak teismo atstovės, pagal išaiškinimą elektrošokas gali būti naudojamas tik tuo atveju, jei yra pasikėsinama į pareigūno gyvybę.

„Netinkamas elgesys yra draudžiamas pagal konvencijos trečią straipsnį – kankinimo ir žeminančio elgesio orumo draudimas. Vienintelė galima išeitis – jeigu asmens elgesys keltų grėsmę pareigūnų gyvybei. Šiuo atveju kadangi tokios grėsmės nebuvo nustatyta, tad tai buvo konvencijos pažeidimas“, – tęsė K. Bubnytė-Širmenė.

Tai jau antras Europos žmogaus teisių teismo sprendimas prieš Lietuvą dėl netinkamo elektrošoko panaudojimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bigcatwar

bigcatwar portretas
normalu,dbr mentura turetu ir susimoketi

Ačkarikas

Ačkarikas  portretas
Pareigūnai lyg ir iš Europos sąjungos, o elgesys kaip visada, kaip ruso.

Joo

Joo portretas
Panašių bylų yra tūkstančiai, tik Strasburo teismas beviltiškai nepajėgia priimti jų nagrinėjimui
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių