Quantcast

Statybos inspekcijos darbuotojams – įtarimai dėl piktnaudžiavimo

  • Teksto dydis:

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija ketvirtadienį kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą ir Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) prašydama ištirti galimus piktnaudžiavimo atvejus derinant „Misionierių sodų“ projektą.

„Šis atvejis susijęs su vieno ar kelių specialistų galimai neteisėtais veiksmais, atliktais tenkinant pateiktą projekto „Misionierių sodai“ vystytojų prašymą, nors toks prašymas pagal įstatymus negalėjo būti patvirtintas. Tai jau ne pirmas kartas, kai susiduriame su įtartinais Vilniaus departamento specialistų veiksmais, dėl jų inspekcijoje anksčiau jau buvo pradėti tarnybiniai patikrinimai“, – pranešime spaudai cituojama laikinai einanti pareigas Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos viršininkė Eglė Kuklierienė.

Bendradarbiaudama su teisėsaugos institucijomis, inspekcija žada atlikti ir vidinį tyrimą bei su teisėsauga pasidalinti jo metu surinkta informacija.

Inspekcijos duomenimis, uždaroji akcinė bendrovė „Misionierių namai“ birželio mėnesį kelis kartus kreipėsi į inspekcijos Vilniaus departamentą, siekdama įregistruoti nebaigtus statinius Nekilnojamojo turto registre. Inspekcijos specialistai du kartus tokius prašymus atmetė vadovaudamiesi Statybos įstatymo nuostatomis, kurios esamomis aplinkybėmis to daryti neleido. Po ketvirto kreipimosi statytojo prašymas buvo patenkintas ir buvo sudarytas pagrindas įrašo apie nebaigtą statybą atsiradimui Nekilnojamojo turto registre.

„Specialistas, dėl kurio veiksmų kreipėmės į teisėsaugą, tą patį prašymą nagrinėjo du kartus. Nors pirmą kartą jį atmetė, antrą kartą, neaiškiomis aplinkybėmis, kurias, tikimės, ir nustatys teisėsaugos institucijų tyrimas, jį patvirtino. Paprašytas paaiškinti tokio sprendimo motyvus, darbuotojas to padaryti negalėjo ir paprašė atleisti jį iš darbo. Įvertinus inspekcijos pateiktą informaciją, galimai bus nustatyta ir daugiau piktnaudžiavimo tarnyba atvejų“, – sako inspekcijos vadovė.

Pasak jos, dėl netinkamos Vilniaus departamento Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus veiklos kontrolės po šio atvejo pasitraukti iš vadovaujančių pareigų sutiko jam laikinai vadovavusi darbuotoja.

E.Kuklierienės teigimu, siekiant kuo greičiau išaiškinti šio įvykio aplinkybes bei užtikrinti skaidrų ir efektyvų Statybos inspekcijos Vilniaus departamento darbą, jo veiklos kontrolę perims centrinė Inspekcijos būstinė.

Statybos inspekcija dėl neteisėtai priimto ir kelią statinio registracijai atvėrusio sprendimo atšaukimo kreipsis į prokuratūrą ir sieks panaikinti atitinkamą žymą Nekilnojamojo turto registre.

Inspekcija taip pat ruošiasi kreiptis į Lietuvos notarų rūmus, kuriuos informuos apie nustatytus pažeidimus statybos objekte Subačiaus g. 20, Vilniuje, ir prašys notarų informuoti nekilnojamojo turto įgijėjus apie susidariusią situaciją ir riziką įsigyjant turtą.

Birželio pabaigoje Generalinė prokuratūra patvirtino, jog kreipėsi į teismą, prašydama negaliojančiais pripažinti Misionierių vienuolyno ansamblio specialųjį planą ir statybos leidimą. Prokurorai teismo taip pat prašo taikyti laikinąsias apsaugos priemones, tačiau kokias, neatskleidžia.

Liepos pradžioje Vilniaus apygardos administracinis teismas nepriėmė nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Misionierių namai“ skundo dėl Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos sprendimų. Teismo vertinimu, ginčas turėtų būti sprendžiamas bendros kompetencijos teisme.

Birželio pabaigoje Statybos inspekcija pranešė nustačiusi savavališkas statybas Vilniaus arkivyskupijos kurijai priklausančiame sklype Subačiaus g. 26 ir nurodžiusi „Misionierių namams“ jas sustabdyti. Bendrovės valdomoje teritorijoje Subačiaus g. 20, kuriai išduotas statybos leidimas, plėtra nestabdoma. Dėl šios teritorijos statybos leidimo panaikinimo į teismą birželio pabaigoje kreipėsi Generalinė prokuratūra.

Anot Statybos inspekcijos, gegužę per patikrinimą nustatyta, kad teritorijoje savavališkai įrengti gruntiniai inkarai sklype Subačiaus g. 26, o statytojas neturėjo leidimo tai daryti.

Bendrovės „Misionierių namai“ interesams atstovaujančios advokatų kontoros „Sorainen“ advokatės Aušros Mudėnaitės teigimu, sklype yra laikini kasimo darbų metu apkrovas laikantys inkarai, kurie įrengti turint sklypo savininko – Vilniaus arkivyskupijos kurijos – oficialų sutikimą.

„Misionierių namai“ teigia įstatymų nepažeidinėjantys.

„Misionierių sodų“  projektas per beveik 10 metų buvo vertinamas ir derintas su daugybe įvairių valstybinių, savivaldos ir tarptautinių institucijų. Ir vienos institucijos - Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos - metamus viešus kaltinimus mūsų atžvilgiu laikome nepagrįstais“, - rašoma jo atstovų išplatintame komentare.

„Tai vadiname nepagrįstu puolimu, kuris daro didžiulę žalą mūsų įmonės reputacijai, taip pat pasitikėjimui valstybinėmis institucijomis. Esame atviri suteikti visą informaciją, susijusią su šiuo projektu bei atsakyti į visus kilusius klausimus“, - teigiama jame.

Bendrovė „Misionierių namai“ sostinės Subačiaus g. 20 iki 2019 metų pabaigos planuoja rekonstruoti 9,5 tūkst. kv. m ploto statinių, kuriuose įrengtų apie 100 butų. Plėtojant projektą numatyta 1978 metais statytą ligoninę rekonstruoti į atskirus namų komplekso korpusus, vietoje slėptuvės suformuoti viešąją erdvę. Taip pat ketinama rekonstruoti Vaikelio Jėzaus prieglaudos korpusą.

Įmonė nurodo, kad bendros investicijos į projektą turėtų siekti 40 mln. eurų.

Buvusios ligoninės pastatus su 1 ha ploto valstybinės žemės nuomos teise „Misionierių namai“ iš sostinės savivaldybės įsigijo 2007 metais už beveik 16 mln. eurų.

Portalo 15min duomenimis, bendrovę „Misionierių namai“ per Kipre registruotą kompaniją „HJKM Holdings Limited“ valdo Gruzijos verslininkas Romanas Pipia.

 

 

 

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių