Quantcast

Nurodė riaušių prie Seimo kainą: už bardaką mieste teks atsakyti

  • Teksto dydis:

Didžiausia bauda bus įteikta pagrindinei mitingo organizatorei, skandalingai pagarsėjusiai lietuvių kalbos mokytojai Astrai Genovaitei Astrauskaitei. Tiesa, kišenę turės patuštinti ir dar apie 200 mitingo dalyvių. Plačiau apie tai LNK kalbėjo su Vilniaus savivaldybės atstovu Adomu Bužinsku.

„Savivaldybė fiksuoja kiek kitokius pažeidimus nei policija. Policija savo ruožtu nustatinės žmonių skaičiaus pažeidimus ar tuos žmones, kuriems pasirodė gera idėja mėtyti akmenis į policijos pareigūnus. Savivaldybė labiau žiūri į ūkinius reikalus. Renginio organizatoriai buvo įsipareigoję sutvarkyti teritoriją po renginio, tas nebuvo padaryta. Vien tai miestui kainavo virš tūkstančio eurų. Ta sąskaita bus pateikta organizatoriams, nes tai buvo jų atsakomybė“, – sakė A. Bužinskas.

„Taip pat fiksavome daug rinkliavos pažeidimų, buvo daug priparkuotų automobilių, kurie nesusimokėjo už tą laiką. Taip pat fiksavome Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus – automobiliai ant šaligatvių, perėjų. Žmonės, greičiausiai atvažiavę iš regionų, nustebo, kad nėra, kur automobilio priparkuoti. Tai mes miesto biudžetą papildysim – beveik virš 300 baudų esame išrašę. Neskatiname taip elgtis, bet ir labai neliūdime“, – kalbėjo Vilniaus savivaldybės atstovas.

„Organizatorius yra vienas. Tas, kuris prašė leidimo savivaldybėje. Mes iš jo tos atsakomybės ir reikalausime. Mes, kaip savivaldybė, galime prašyti tik atlyginti patirtą žalą. Mes tikrai laikysimės principinės pozicijos. Bardaką mieste padarius reikia atsakyti už savo veiksmus“, – teigė A. Bužinskas.

Gal pavardės formaliai ir keičiasi, bet veidai lieka tie patys.

„Protestas parodė, kad dabartiniai įstatymai, kurie apibrėžia susirinkimų teisę, iš principo yra ne iki galo veiksnūs, nes savivaldybė turi visas teises išduoti leidimą, o išdavus leidimą nebeturi jokių galimybių vienaip ar kitaip užkardyti vykstančių pažeidimų. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl mes patys inicijuosime susirikimus, įstatymų pakeitimus ir teiksime juos Seimui. Lygiai taip pat matome, kad dabartiniame hibridinio karo kontekste, į susirinkimų išdavimo procesą mes norėtume įtraukti ir Valstybės saugumo departamentą. Į juos jau kreipėmės raštu dėl būsimų mitingų“, – komentavo jis.

„Taip pat iki šiol į ateitį išduotus visus leidimus susirikimams atšauksime ir persvarstysime iš naujo, nes matome, kad kontekstas pačioje valstybėje pasikeitęs ir matome, kad yra rizika, kad mitingai gali baigtis panašia eiga, tad juos svarstysime iš naujo. Jeigu nuspręsime leidimų neišduoti, tai greičiausiai visas aiškinimas persikels į teismą“, – pridūrė.

Anot jo, tie patys organizatoriai buvo suplanavę ir daugiau susirinkimų rudenį: „Gal pavardės formaliai ir keičiasi, bet veidai lieka tie patys“.

„Jeigu nusiperki automobilį, daeina nusipirkti padangas ir įsipilti benzino – lygiai taip pat, kai organizuoji susirinkimą, tu įsipareigoji sutvarkyti renginio vietą, o jeigu tavo susirinkimas baigėsi riaušėmis ir tu dėl to nematai jokių problemų, ir net nematai problemų, kad visa miesto dalis, kurioje vyko tavo susirinkimas, yra nusiaubta, tai savivaldybė mato šioje vietoje problemą ir tikrai nežada dalinti tos sąskaitos visiems Vilniaus miesto gyventojams, nes tai tiesiog būtų nesąžininga jų atžvilgiu. Manau, kad jeigu 20 tūkst. vilniečių atvažiuotų į Pumpėnus, padarytų kažkokį festivalį ir paprašytų miestelio susimokėti, jie irgi jaustųsi nesąžiningai. Mes turime teisę reikalauti atsakomybės“, – sakė A. Bužinskas.

„Paguoda ta, kad likę susirinkimai šiam momentui yra atšaukti. Suprantame, kad žmonės turi teisę rinktis, turi teisę reikšti nuomonę ir tikrai apgailestauju dėl tų žmonių, kurie planuoja susirinkimus ir dabar yra nežinioje, nes tam tikri asmenys tai daro neatsakingai“, – kalbėjo Vilniaus savivaldybės atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ei valdžiagyviai

Ei valdžiagyviai portretas
Ką gąsdinat -Tautą?

011

011 portretas
PROTESTAVO BEDARBIAI KURIE GAUNA PASALPAS DEL COVID DIRBTI NENORI VAGIA SPEKULIUOJA BUVO PAPIRKTI TIKRIAUSIAI USPASCHIK IR DURNIAUS KEPENIO PO LAISVES ATGAVOMO KUO GERIAU GYVENAME TUO DEBILI DAUGEJA

Aš portretas
Kaina reiktų dalint į dvi dalis, ir mokėti turėtų Bilotaitė su Požėra.
VISI KOMENTARAI 60

Galerijos

Daugiau straipsnių