Quantcast

Sausio 13-osios byla: žodį tarė KGB karininko advokatas

  • Teksto dydis:

Sausio 13-osios byloje kaltinamo buvusio KGB karininko Michailo Golovatovo advokatas sako, kad jo ginamasis nėra gavęs pranešimo apie įtarimą ar kaltinamojo akto.

M. Golovatovas pasisamdė advokatą

„Mano duomenimis, pranešimas apie įtarimą ir kaltinamasis aktas ponui Golovatovui kol kas nėra įteiktas, todėl negaliu pasakyti, kokios pozicijos jis laikysis teisminio nagrinėjimo metu“, – žurnalistams sakė M.Golovatovo gynėjas Vladislavas Latušinskis.

Rusijos pilietis yra sudaręs sutartį su Lietuvos advokatu. Kitiems kaltinamiesiems, kurie neatvyko į trečiadienį surengtą pirmą teismo posėdį, atstovauja valstybės skirti gynėjai.

„Sudaryta atstovavimo sutartis su ponu Golovatovu, šiandien buvo pateiktas atstovavimo orderis. Aš į bylą įstojau tik pastaruoju metu – prieš dvi ar tris dienas. Iki galo nesu pats susipažinęs su visa bylos medžiaga“, – kalbėjo advokatas.

Jis paminėjo, kad artimiausiu metu dokumentus jo klientas gaus. Advokatas sakė, kas neviešins įtarimų M.Golovatovui, kol jų nepaskelbė teismas.

Posėdžio metu teisėja Ainora Kornelija Macevičienė paskelbė, kad kaltinamiesiems, kurių nėra Lietuvoje, buvo išsiųsti pranešimai apie teismo posėdį. Teismas taip pat pareiškė, kad kaltinamiesiems atvykus į posėdį Vilniuje, būtų sustabdytas Europos arešto orderio vykdymas, jiems garantuojamas nevaržomas judėjimas valstybės teritorijoje.

Advokatas V.Latušinskis sakė, kad nežinąs, kokia bus jo kliento reakcija į šį teisėjos siūlymą, galbūt klientas svarstys dėl galimybės surengti vaizdo konferenciją.

2011 metų liepą pagal Lietuvos išduotą Europos arešto orderį KGB karininkas M.Golovatovas buvo sulaikytas Austrijos sostinės Vienos oro uoste, bet nepraėjus nė parai paleistas. Lietuvos ir Europos Komisijos pareigūnai tuomet griežtai kritikavo Austriją, kuri tikino, kad jai trūko duomenų įtariamąjį perduoti Lietuvai.

Skelbs kaltinamąjį aktą

Prokurorai trečiadienį pasiūlė iš esmės pradėti nagrinėti Sausio 13-osios bylą, kuri taps viena iš didžiausių bylų nepriklausomos Lietuvos istorijoje.

Generalinės prokuratūros prokurorė Daiva Skorupskaitė – Lisauskienė Vilniaus apygardos teismo posėdyje sakė, kad reikia atsižvelgti į Apeliacinio teismo išaiškinimą, jog bylas už akių galima nagrinėti, jeigu kaltinamieji tinkamai informuoti apie posėdžius ir vengia atvykti į bylą.

„Visos teisinės procedūros išlaikytos, nagrinėti iš esmės galima“, - sakė prokurorė. Ji teigė, kad ikiteisminio tyrimo metu Rusija ir Baltarusija atsisakė bendradarbiauti su Lietuva, nenori, kad jų piliečiai būtų teisiami.

Nagrinėjimas turėtų prasidėti kaltinamojo akto paskelbimu. Nutartį dėl bylos pradėjimo teisėjai skelbs penktadienį.

Bylos nagrinėjimui iš esmės neprieštaravo teismo salėje buvo abu kaltinamieji, Rusijos piliečiai Genadijus Ivanovas ir Jurijus Melis.

Į posėdį neatvykusiems kaltinamiesiems atstovavę advokatai taip pat neprieštaravo siūlymui pradėti bylą, kai kurie aiškios nuomonės neturėjo ir paliko spręsti teismui.


Šiame straipsnyje: sausio 13bylateismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių