Quantcast

Sausio 13-osios baudžiamoji byla: kaltinimai pareikšti 67 asmenims

Vilniaus apygardos teisme nagrinėjama Sausio 13-osios baudžiamoji byla dėl įvykių 1991 metų sausį, kai agresija ir jėga siekta nepriklausomybę atkūrusią Lietuvą grąžinti į Sovietų Sąjungą.

Pasak ikiteisminį tyrimą atlikusių ir valstybinį kaltinimą teisme palaikančių Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorų, jau apklausti teisme visi nukentėjusieji arba jų atstovai, kurie atvyko į teismo posėdžius. Šiuo metu teisme vyksta liudytojų apklausos. Jų jau apklausta per 150.

Pagrindinė Sausio 13-osios įvykių byla buvo perduota teismui nagrinėti 2015 m. rugpjūčio 31 d., o 2017 m. liepos 3 d. teismą pasiekė atskirtoji ir kitų kaltinamųjų baudžiamoji byla. Teismas jas sujungė ir šiuo metu nagrinėja bendrai.

Šioje baudžiamojoje byloje kaltinimai dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų pareikšti 67 asmenims. Tai Rusijos Federacijos, Ukrainos ir Baltarusijos Respublikos piliečiai, tuo metu ėję vadovaujamas pareigas Sovietų Sąjungos Komunistų partijoje, Gynybos, Vidaus reikalų ministerijose, Valstybės saugumo komitete (KGB), jų sukarintuose padaliniuose. Du kaltinamieji yra teisiami jiems dalyvaujant teismo posėdžiuose, o likusieji - nedalyvaujant jiems procese, nes yra pasislėpę kitose šalyse nuo baudžiamojo persekiojimo.

Pirmą kartą Lietuvos istorijoje visa ikiteisminio tyrimo medžiaga buvo suskaitmeninta. Toks sprendimas buvo priimtas ne tik siekiant palengvinti proceso eigą, bet ir dėl to, kad šie dokumentai turi didžiulę istorinę vertę. Pagalbos sulaukta iš Lietuvos valstybės centrinio archyvo, kuriame buvo sėkmingai restauruota daugiau nei pusantro tūkstančio įvairių itin prastos būklės archyvinių dokumentų.

Ikiteisminį tyrimą atliko tyrimo grupė, kurią sudarė Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento 3 prokurorai ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro 1 pareigūnas.

Už karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kam

kam portretas
tas apgaulingas ivaizdis jei pagr. uzsakovai uz sirmos ir toliau tyciojasi is tautos kuria nori sunaikinti su u. spec t pagalba kas akivaizdziai matoma valdzios prokuroru teismu ir antstoliu savivale su biurokratiniu zodeliu /vsio zakonno/....

Anonimas

Anonimas portretas
O Landzbergiui ir Butkeviciui pareiksti?

bor

bor portretas
Na ir kas iš to jei kaltinimai pareikšti eiliniams klapčiukams, o pagrindinis tragedijos užsakovas režisierius ir statytojas sau laisvas, o gal ir ne, vaikšto po šventą LIETUVOS žemelę.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių