Quantcast

Restoranų tinklo „Čili“ įkūrėjas T. Karosas kratosi kaltinimų kyšininkavimu

  • Teksto dydis:

Vilniaus miesto apylinkės teismas ketvirtadienį pradėjo nagrinėti vieno didžiausių Lietuvoje restoranų ir kavinių tinklų "Čili" įkūrėjų, verslininko Tado Karoso baudžiamąją bylą.

Holdingo "LTk Capital" (buvusio "Amazing Cili Invest") pagrindinį akcininką ir jos valdomos restoranų tinklų Lietuvoje ir Latvijoje valdymo įmonės "Čili Holdings" valdybos pirmininką T.Karosą teisėsauga kaltina galimu bankroto administratoriaus Artūro Lauciaus papirkimu. Kartu su juo teisiamas bendrovės valdybos narys Saulius Svitojus. Pastarasis kaltinamas galimu papirkimu bei kurstymu suklastoti dokumentus.

T.Karosas teisme kaltas neprisipažino, jis teigė, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir jį reketavę asmenys, tarp jų - bankroto administratorius, surengė provokaciją.

S.Svitojus kaltu prisipažino tik iš dalies - jis teisme pripažino, kad perdavė pinigus: "Pripažįstu, kad perdaviau pinigus, tačiau buvau išprovokuotas, nes neturėjau kito pasirinkimo".

Abu teisiamieji sutiko duoti parodymus pirmieji teismo procese, tačiau teisėjas nusprendė pradėti apklausas nuo liudytojų.

Prokurorų teigimu, surinkta pakankamai duomenų, kad kaltinamieji bankroto administratoriui A.Lauciui, kuris administravo vieną bankrutuojančių tinklo įmonių, pasiūlė 30 tūkst. litų kyšį. Taip siekta, kad administratorius ne tik atsisakytų 8 mln. litų ieškinių, pareikštų kitų tinklo įmonių atžvilgiu, bet ir pripažintų tų įmonių kreditorinius reikalavimus bankrutuojančios įmonės atžvilgiu, - neva ši skolinga toms bendrovėms, kurių atžvilgiu pateikti ieškiniai.

Vilniaus apygardos prokuratūros kaltinamajame akte rašoma, kad T.Karosas ir S.Svitojus bendrininkaudami papirko valstybės tarnautojui prilygintą asmenį - bankroto administratorių. Pastarasis administravo bankrutuojančią įmonę "GCW".

Pasak kaltintojų, 2012 metų liepą T.Karosas ir S.Svitojus su bankroto administratoriumi susitiko Žalgirio gatvėje esančiose "Čili Holdings" patalpose ir pasiūlė 30 tūkst. litų kyšį.

Prokuroro Giedriaus Tarasevičiaus teigimu, kyšis buvo siūlomas už tai, kad A.Laucius atsisakytų daugiau nei 7 mln. litų vertės ieškinių bendrovei "Vilsarma", tokio pat dydžio ieškinio bendrovei "Tokyo" bei patvirtintų "Vilsarmos" 1 mln. litų dydžio kreditorinį reikalavimą.

Liudytoju apklaustas A.Laucius sakė, kad jam daromas spaudimas, dėl jo veiklos buvo rašomi skundai, jis jokių neteisėtų veiksmų neatliko, o pradėjus siūlyti kyšį, pokalbius su verslininkais ėmė įrašinėti ir kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT).

Teismas pirmajame posėdyje apklausė ir daugiau liudytojų - bendrovės "GCW" advokatą Zigmą Pečiulį, buvusį teisėją, dabar advokatą Marijoną Geičių, administratoriaus pažįstamą finansininką Artūrą Savicką, kurio žmonos sesuo yra buvusi T.Karoso sutuoktinė.

A.Savickas teismui sake, kad jam yra skambinęs A.Laucius ir prašęs padėti gauti T.Karoso telefono numerį, tačiau jis teigė numerio nedavęs.

"Jeigu yra normalus, oficialus reikalas, tegul jis eina per normalias instancijas, o ne kitu būdu ieško. T.Karosas sakė, kad tegul jis eina kur nori", - sakė A.Savickas. Jo teigimu, verslininkas nesutiko bendrauti su A.Lauciumi.

"Tas pasakymas reiškė, kad aš jam nieko nemokėsiu", - paaiškino T.Karosas.

T.Karosas su įmonės finansininku STT pareigūnų buvo sulaikytas praėjusių metų rugpjūtį. Už užstatą paleistas verslininkas žurnalistams tvirtino esąs nekaltas ir teigė, kad prieš jį surengta provokacija.

Tyrimo metu taip pat gauta duomenų, kad įmonės bankrotas galėjo būti nusikalstamas, perkeliant verslą iš bankrutuojančios į kitą tinklo bendrovę. Dėl šios veikos tyrimą atlieka Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija.

Holdingas veikia viešojo maitinimo, apgyvendinimo, reklamos, sveikatingumo ir interneto prekybos srityse, prekyba kosmetika. "Čili Holdings" Lietuvoje ir Latvijoje turi 82 restoranus.

99 proc. "LTk Capital" akcijų priklauso T.Karosui, 1 proc. - S.Svitojui. "LTk Capital" valdo 91,8 proc. "Čili Holdings" akcijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių