Quantcast

Papiktino raudoni gvazdikai prie rusų tanko: ar Lietuvoje galima garbinti okupantus?

  • Teksto dydis:

Dėl Vilniuje, Katedros aikštėje, nuo penktadienio eksponuojamo ukrainiečių pamušto rusų tanko ir prie jo nešamų raudonų gvazdikų kilo pasipiktinimas internete.

Sekmadienį ant tanko buvo pridėliota raudonų gvazdikų, taip greičiausiai siekiant pagerbti karą Ukrainoje pradėjusią agresorę Rusiją ir ten žuvusius rusus. Policija pirmadienį dėl draudžiamos simbolikos demonstravimo tyrimą. 

Įprastai raudonais gvazdikais pagerbiamos Antrojo pasaulinio karo aukos rusams minint vadinamąją pergalės dieną gegužės 9-ąją. 

Apie tai, kad įtartini asmenys Katedros aikštėje eksponuojamą tanką apdėliojo raudonais gvazdikais, pirmadienį feisbuke pranešė verslo konsultantas ir viešojo kalbėjimo ekspertas Igoris Vasiliauskas. 

 

 

Vyras feisbuke rašo, kad įvykį užfiksavo apie penkiolika minučių po aštuntos vakaro sekmadienį. Anot jo, į automobilių stovėjimo aikštelę atvažiavo baltas BMW markės automobilis su numeriais MOIMIR – išvertus iš rusų kalbos reiškia „Mano pasaulis“.

„Išlipa dėdės ir tetos, išsidalina raudonus gvazdikus, vieną degančią žvakutę ir būreliu prie eksponato. Padeda gėles ant tanko likučių. Pastovi. Ir pasišalina“, – feisbuke rašo I. Vasiliauskas.

Jam kilo klausimų, kokios tai „apeigos“. 

„Čia – kas per „apeigos“ / simbolinių veiksmų raiškos / komandos –„gėlėmis gerbk“ vykdymas?“ – kelia klausimą I. Vasiliauskas.

Pirmadienį šiuo įrašu feisbuke pasidalijo ir LRT žurnalistė Indrė Makaraitytė.

Žurnalistė kreipiasi į policiją ir klausia, ar Lietuvoje galima garbinti priešus.

„O policija nenorėtų pasikalbėti su moimir savininkais? Ramūnas Matonis, kažkaip lyg priešo garbinimo teisė neįrašyta į mūsų Konstituciją“, – feisbuke rašo I. Makaraitytė.

 

 

Pirmadienį vaizdo įrašu, kaip prie tanko dėliojami raudoni gvazdikai, pasidalijo ir pasipiktinimo neslėpė kita LRT žurnalistė Rita Miliūtė. 

Vaizdo įraše matyti, kaip keletas vyrų ir moteris ateina prie tanko su gėlėmis ir žvakutėmis. 

„Penkta kolona, dėkojanti žudikams, visame gražume. OK, gal ne visai visame, nes kai kurie nedrąsiai kapišonais prisidengę“, – vaizdo įrašą pakomentavo žurnalistė.

Raudonais gvazdikais eksponuojami rusų tankai buvo apdėlioti ir Latvijoje bei Vokietijoje.

 

 

Kaip portalui sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis, policija pirmadienį pradėjo tyrimą dėl prie tanko padėtų gėlių. „Lietuvoje raudoni gvazdikai nėra uždrausti. Bet administracinė teisena pradėta ne dėl gėlių, bet kokie žodžiai buvo sakomi, policija turi daug filmuotos medžiagos, yra daug informacijos socialiniuose tinkluose, pradėta teisena dėl draudžiamų simbolių demonstravimo“, – sakė policijos atstovas R. Matonis. 

Prie tanko sekmadienį kilo ir konfliktas, dėl kurio policija taip pat pradėjo tyrimą.

Sekmadienį, vasario 26 dieną, Vilniuje, Katedros aikštėje, kilo konfliktas dėl padėtų gėlių ant eksponuojamo sunaikinto rusų tanko – nenustatytos tapatybės asmuo sudavė kumščiu į veidą kitam asmeniui.

Pagal pernai priimtas pataisas, Lietuvoje draudžiama naudoti totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolius, kuriuos šie režimai naudojo ar naudoja jų įvykdytai ar vykdomai karinei agresijai, vykdomiems ar įvykdytiems nusikaltimams žmoniškumui ir karo nusikaltimams propaguoti.

Konkrečiai nurodoma, kad tokiu simboliu „visais atvejais laikoma dvispalvė (juodos ir oranžinės spalvų) Georgijaus (Šv. Jurgio) juosta. Minėtas draudimas apima ir šiuo metu Rusijos kare su Ukraina naudojamus simbolius – raides „Z“, „V“ ir kitas.

Numatyta, kad už tokių simbolių demonstravimą grės 300–700 eurų bauda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nežinau????,,ŠLOVĖ TANKUI"

Nežinau????,,ŠLOVĖ TANKUI" portretas
Atidirbęs tankas ,verčiamas toliau dirbti.....Šitokį kelią vargšas keliavo ir dar keliaus. .Iš UKRAINOS metalo laužas ---ligos diagnozė-- atvyko į VILNIŲ .Iš Vilniaus vyks į Kauną ir dar daug kur ,o paskui grįš į Ukrainą ... Tas tankas už tą ilgą kelionę vertas daugiau negu gvazdikų....Reikia keliais eiti kelis ratus aplink tanką......Nei verkti nei juoktis..... iš karo zonos atvelka tanko metalo laužą ,tarsi mes visi gimę atskirti nuo pasaulio ir nieko nematę ir negirdėję.....konkretus iš mūsų pasityčiojimas...KAI KAUNE BUS TANKAS ATNEŠIU GĖLIŲ IR KELIAIS APLINK TĄ METALO LAUŽĄ EISIU ...Čia kenkimas LIETUVAI ar piršto dūris į nesąmonę.?.... Tų gėlių nešimas ir dar gvazdikų tai piršto dūris į kvailumą....Priežasties aiškinimas dėl tanko atvilkimo be logikos.....netelpa į jokius rėmus.....Garbingoj vietoj pastatytas.... na ką gi ,,ŠLOVĖ TANTUI"

neslepiu pasipiktinimo

neslepiu pasipiktinimo portretas
LRT parazitas, siurbiančiais tautos kraują - t.y. milijonus iš biudžeto. Ir nerealiai didelėm algom už nieko naudingo nenuveikimą. Tai sėdėkit, žiurkės, ant tautos sunešto gero. Gal nustipsit beėsdamos.

Bosas

Bosas portretas
Bet kiek LT režimo AVINU?!!!!..Kaip galima išrinkti sau i “prezikus”-KGB KOLOBORANTA?!..Padaryti KGB SENA OŽY-“valstybes vadovu”???..Kokie PRAPLAUTBESMEGENIAI ,turetu gyventi ir garbinti dabartini LT režima ir jo NACISTINE politika???
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių