Quantcast

Dėl teroro akto teisiamas jaunuolis prisipažino svarstęs susprogdinti URM

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį atvertė pasikėsinimu įvykdyti teroro aktą kaltinamo jaunuolio bylą – sostinėje teroro aktą pasikėsinęs įvykdyti 1999 metais gimęs Gediminas Beržinskas pripažįsta kaltę.

„Taip, visiškai“, – teismo posėdyje sakė G. Beržinskas.

Jis pasakojo nacizmu susidomėjęs nuo 12 metų, o sprogmenimis susidomėjo būdamas 14 metų, juos bandydavo miškuose netoli gimtojo Jurbarko.

G. Beržinskas teisme teigė po mokyklos išvykęs studijuoti į Vilnių, tačiau maždaug po metų metė studijas, nes nesutarė su kursiokais, nesisekė mokslai, tada jaunuolis grįžo į Jurbarką pas tėvus.

„Ten pagyvenau, biškį padirbau (...) Tuo metu pradėjo kilti idėjos, kurios privedė prie nusikaltimo“, – kalbėjo kaltinamasis.

Anksčiau teisėsaugai duotuose parodymuose, kuriuos pagarsino Vilniaus apygardos teismo teisėja Jurgita Mačionytė, G. Beržinskas teigė studijavęs Karo akademijoje.

Vėliau jaunuolis tvirtino įstojęs į programų sistemas Vilniaus kolegijoje.

G. Beržinskas su savimi teigė pasiėmęs sprogmenims gaminti reikalingus chemikalus, juos laikęs savo kambario spintoje.

„Medžiagas, reikalingas gamybai, laikau spintoje, savo bendrabučio kambaryje“, – pasakojo G. Beržinskas.

Jis teigė ruoštis teroro aktui pradėjęs pernai rugsėjį – sprogmenis gamino be kambariokų žinios, kai jų nebūdavo namuose.

Jaunuolis teigė nuo studijų pradžios Vilniaus kolegijoje galvojęs, „ką susprogdinti ar kokį vandalizmo aktą padaryti“.

Anksčiau duotuose parodymuose teigė norėjęs susprogdinti Užsienio reikalų ministeriją, tačiau pasirinko kitą objektą, nes ši vieta pasirodė „per daug atvira“.

Vėliau jis teigė pasirinkęs kitus pastatus J. Balčikonio gatvėje, taip pat sakė besigailintis, kad jį sulaikė pareigūnai, nes kitu atveju būtų ir toliau planavęs sprogdinti kitus objektus, nes turėjo tikslą kenkti infrastruktūrai, daryti finansinę žalą.

Vėlesnėse apklausose vaikinas sakė pasikarščiavęs pirmos apklausos metu ir teigė nenorėjęs, kad žūtų žmonės, dėl to sprogmenį dėjo vėlai vakare, savaitgalį, taip pat besigailintis dėl to, ką padarė.

Teisme jaunuolis poelgį teigė vertinantis „labai kritiškai“.

G. Beržinskas teisme taip pat prisipažino turėjęs įvairios nacistinės literatūros, tarp knygų – ir Adolfo Hitlerio „Mein kampf“.

Siūloma skirti ketverius metus už grotų

Teroro aktą sostinėje pasikėsinusiam surengti jaunuoliui G. Beržinskui siūloma skirti sumažintą – ketverių metų įkalinimo – bausmę, ją atliekant pataisos namuose.

„Jeigu kaltinamasis pripažįsta jam inkriminuojamas nusikalstamas veikas, duoda apie tai parodymus, teismas pasiūlo galimybę atlikti sutrumpintą įrodymų tyrimą, toks atliekamas, paskirta galutinė bausmė mažinama vienu trečdaliu“, – žurnalistams sakė prokuroras Šarūnas Astrauskas.

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį atvertė bylą dėl pasikėsinimo įvykdyti teroro aktą.

Kaltinamasis yra tikrai jauno amžiaus, ilgiau su juo pabendravus ir ikiteisminio tyrimo metu, matosi, kad asmuo kažkuriame gyvenimo etape pasuko ne ta linkme, manau, kad asmuo gali pasitaisyti.

Teismo posėdžio metu buvo taikomas sutrumpintas įrodymų tyrimas.

Pasak prokuroro, praeityje jaunuolis nėra teistas, lengvinanti aplinkybė yra tai, kad G. Beržinskas savo kaltę pilnai pripažįsta ir nuoširdžiai gailisi.

Š. Astrauskas taip pat pridūrė, kad kaltinamasis yra pakaltinamas ir gali atsakyti už savo veiksmus.

„Kaltinamasis yra tikrai jauno amžiaus, ilgiau su juo pabendravus ir ikiteisminio tyrimo metu, matosi, kad asmuo kažkuriame gyvenimo etape pasuko ne ta linkme, manau, kad asmuo gali pasitaisyti“, – teigė prokuroras.

G. Beržinsko advokatas Aidas Mažeika teigė neprašantis sumažinti siūlomos bausmės, tačiau tvirtino, kad jo ginamasis atitinka kriterijus, pagal kuriuos jam būtų galima skirti dar švelnesnę bausmę – ne laisvės atėmimą.

„Advokatas išsakė savo poziciją, aš išsakiau savo poziciją. Manau, kad prašoma bausmė yra adekvati, kadangi  ir nekilo sunkių pasekmių, vis dėlto buvo padėtas sprogmuo ir jeigu jis būtų sprogęs, mes šiandien tik galim galvoti, kas būtų įvykę“, – teigė prokuroras Š. Astrauskas.

Kaltinamasis G. Beržinskas baigiamųjų kalbų metu prašė teismo atsižvelgti į lengvinančias aplinkybes, jam skiriant bausmę.

„Norėčiau, kad gerbiama teisėja atsižvelgtų į tai, kad praėjus kelioms valandoms iškart prisipažinau, kad gana anksti pareiškiau, kad gailiuosi nusikaltimu. Patį savo veiksmą vertinu kritiškai (...) Atsižvelgiant į visas aplinkybes, norėčiau, kad teismas atsižvelgtų skiriant man bausmę“, – sakė jaunuolis.

Sprendimą teismas skelbs rugsėjo 18 dieną.

1999 metais gimęs G. Beržinskas kaltinamas pernai spalio 6 dieną prie J. Balčikonio gatvėje esančio pastato, kur įsikūrusi tarptautinė bendrovė „Western Union“, sienos palikęs savadarbį sprogmenį.

Jaunuolis taip pat juodos spalvos dažais ant pastato sienos išpurškė užrašus „FK DIVISION“, „SIEGE“ ir svastikos ženklą.

G. Beržinskas buvo sulaikytas spalio 15 dieną per specialią operaciją, kurioje dalyvavo „Aro“ pareigūnai.

Jo namuose rasta bei iš neteisėtos apyvartos išimta jau paruošta sprogdinti didelės galios sprogstamoji medžiaga ir cheminės medžiagos, iš kurių galima pagaminti savadarbį didelės sprogstamosios galios mechanizmą.

Per kratas taip pat rastas tinkamas šaudyti savadarbis šaunamasis ginklas bei C kategorijos ginklo dalis, ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistinė ir nacionalsocialistinė literatūra bei simbolika.

Teisėsaugos duomenimis, vaikinas save priskiria ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistų „Feuerkrieg Division“ grupuotei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tokį uždaryt

Tokį uždaryt portretas
Ir ilgam. Vienareikšmiškai. Kažkokie prietrankos komentaruose pritaria ir džiūgauja - nuo kada banko padaliniuose dirba Lietuvos priešai? Kuo tie žmžnės jums nusikalto? Pravėdinkit smegeninę, nes ten prismirdę.

siaip ta manyciau

siaip ta manyciau  portretas
kad ideja tai buvo visai neblga...

ko

ko portretas
noret is suvalkietes auginanciu mamyciuku kai smegenys pragertos kaip jurbarko bandito kuri dangsto itakingas darbo gaujos /agurkinis/ vel sliauziantis prie valdlovio su sukiu /vs e tupyje ja korol/?...
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių