Quantcast

Policija sudavė rimtą smūgį šešėliniam prekybos mėsa verslui

  • Teksto dydis:

Ilgalaikis ir kryptingas policijos bei Valstybinės mokesčių inspekcijos tyrimas sudavė rimtą smūgį šešėliniam prekybos mėsa verslui, informavo Vilniaus policija.

Po ilgalaikio tyrimo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai, padedant Valstybinei mokesčių inspekcijai, išaiškino gerai organizuotą asmenų grupę, vykdžiusią didelio kiekio mėsos ir jos produkcijos „šešėlinę“ prekybą. Tyrimo metu nustatyti komerciniais ryšiais susiję pardavėjai per metus, įtariama, realizavo neapskaitytos mėsos produkcijos, kurios rinkos vertė viršijo 1 mln. eurų. Įsisenėjęs ir gerai užmaskuotas „verslas“ per penkerių metų mokestinės senaties laikotarpį padėjo įtariamiesiems nuslėpti mėsos produkcijos pardavimus, viršijusius 5 mln. eurų.

Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai, derindami savo veiksmus su Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorais, kartu su Valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojais bei pasitelkę Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnus, kelias dienas trukusios policijos operacijos metu atliko daugiau kaip 120 kratų mėsa prekiaujančiose prekyvietėse bei bendrovėse Vilniaus bei Panevėžio apskrityse. Aktyvioje nusikalstamo verslo užkardymo stadijoje dalyvavo daugiau nei 170 policijos ir mokesčių administratoriaus pareigūnų. Kratos atliktos praėjusią savaitę po ilgalaikio ir kruopštaus žvalgybinio, o vėliau ir ikiteisminio tyrimo, išanalizavus informaciją, gautą stebint ir vertinant nusikalstamus  šešėlinio verslo procesus.

Kratų metu ūkio subjektų buveinėse paimti juridinių asmenų buhalteriniai dokumentai, kompiuterinės laikmenos, neapskaityta produkcija, „juodosios buhalterijos“ dokumentai bei daugiau kaip 130 000 eurų grynųjų pinigų, galimai įgytų nusikalstamu būdu (neapskaitytų), kiti suklastoti ir tyrimui svarbūs dokumentai. Taip pat įtariamųjų asmenų gyvenamosiose vietose rasti ir paimti neteisėtai laikomi koviniai ginklai – šautuvas su optiniu taikikliu, pistoletas, revolveris.

Policijos operacijos metu buvo sulaikytas vilkikas, iš Lenkijos Respublikos atgabenęs daugiau nei 12 tonų mėsos. Ši mėsa buvo atgabenta be privalomų dokumentų, todėl tikėtina, kad ji visa ar jos dalis būtų neapskaityta ją gaunančių Lietuvos bendrovių buhalterinėje apskaitoje ir vėliau būtų realizuota nesumokant valstybei privalomų mokesčių. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai, nustatę, kad neužtikrintas produkcijos atsekamumas, nusprendė sustabdyti atvežtos mėsos tiekimą Lietuvos rinkai.

Minėti asmenys įtariami taip organizavę įmonių veiklą, kad valstybei būtų mokami kuo mažesni mokesčiai arba jie visai nebūtų mokami. Pareigūnų surinktais duomenimis, didelė dalis į bendrovių prekyvietes pristatomos produkcijos nebuvo įtraukiamos į bendrovių buhalterinę apskaitą, ji realizuojama klastojant ir naikinant dokumentus, neišmušant elektroninių kasos aparatų čekių. Tokiu būdu įtariamieji nuslėpė ne mažiau nei 300 000 eurų mokėtino pridėtinės vertės ir pelno mokesčio per metus, todėl žala valstybei skaičiuojama milijonais eurų. Neapskaitytos produkcijos ir nesumokėtų mokesčių mastas bus tikslinamas atliekant ikiteisminį tyrimą bei paimtų dokumentų specialistų tyrimus.

Įmonių vadovai įtariami apgaulingos apskaitos tvarkymu, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną pateikimu, dokumentų klastojimu. Įtarimai dėl šių nusikalstamų veikų pareikšti 37 asmenims (taip pat 40 asmenų suteiktas specialiojo liudytojo statusas), organizavusiems nelegalų verslą ir talkinusiems plataus masto nusikalstamoje veikloje.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdyboje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir dokumento suklastojimo ar suklastoto dokumento panaudojimo arba realizavimo.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdyba siekia užkirsti, atskleisti nusikaltimus nuosavybei, turtinėms teisėms ir turtiniams interesams, ekonomikai ir verslo tvarkai, finansų sistemai, nusikalstamas veikas, sukėlusias platų atgarsį visuomenėje, darančias didelę turtinę žalą valstybei, atskleidžiant didelės apimties neteisėtų pajamų ir turto gavimo šaltinius, užtikrinant neteisėtų pajamų ir turto suradimą, siekiant iš „šešėlio“ grąžinti valstybei nesumokėtus mokesčius.

Suvokiant žalingą poveikį ekonomikai, policija ir toliau vykdys atitinkamus tyrimus, sistemingai ir pastoviai skirs ypatingą dėmesį tam tikroms nesąžiningoms verslo sritims, kurios sukčiauja, apgaulingai tvarko apskaitą, vengia mokėti mokesčius.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jebał wasze

Jebał wasze  portretas
Ekonomie. I śmiecz policyskow
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių