Quantcast

Aistros dėl perėjos: policija tiria jos nudažymą tiek spalvotai, tiek juodai

Pirmadienį socialiniuose tinkluose išplito vaizdo įrašas, kuriame užfiksuoti keturi žmonės juodais dažais uždažantys vaivorykštės spalvų pėsčiųjų perėją. Sostinės policija antradienį pranešė pradėjusi administracines teisenas tiek dėl Pylimo gatvėje esančios perėjos nuspalvinimo LGBT bendruomenės spalvomis, tiek dėl vėlesnio jos uždažymo juodai.

Portalo kauno.diena.lt žurnalistams Vilniaus policijos Komunikacijos poskyrio vyresnysis specialistas Tomas Bražėnas teigė, kad apie šį incidentą policija pirmadienio vakarą gavo du pranešimus.

„Pirmas pranešimas iš privataus fizinio asmens gautas 18.37 val., antras pranešimas iš neprisistačiusio asmens gautas 19.18 val. Pranešėjai teigė, kad nenustatyti asmenys Vilniuje, Pylimo gatvėje, šalia 21 numeriu pažymėtu pastatu, dažais ištepliojo vaivorykštės spalvų perėją ir pasišalino“, – situaciją komentavo T. Bražėnas.

 

Antradienį Viešosios tvarkos valdyba pradėjo dvi administracines teisenas dėl nedidelio viešosios tvarkos pažeidimo. Kaip BNS sakė Vilniaus apskrities policijos Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Dainius Daukantas, viena teisena pradėta dėl perėjos nuspalvinimo įvairiaspalviais dažais prieš maždaug savaitę, o antroji – dėl pirmadienio įvykio, kai ši perėja buvo nudažyta juodai.

Pėsčiųjų perėjos įrengimas vaivorykštės spalvomis nėra numatytas Kelių eismo taisyklėse, todėl toks kelio ženklinimas („gražinimas“) negalimas.

„Mes nekalbame apie kažko kažkam uždažymus – ne uždažymai vienų ant kitų, o ir kitu atveju – važiuojamosios dalies išdažymas, tik vienu atveju įvairiaspalviais dažais, kitu atveju – juodais dažais“, – sakė jis.

Ši perėja LGBT bendruomenę palaikančiomis spalvomis nuspalvinta 2018 metais, Tarptautinės dienos prieš homofobiją, bifobiją ir transfobiją išvakarėse.

Pasak D. Daukanto, perėja tuomet buvo išdažyta renginio metu, todėl taip pat bus aiškinamasi, kokiomis sąlygomis ir kokiam laikui buvo išduotas leidimas tai padaryti. „Dabar renkama medžiaga, atliekamas tyrimas ir aiškinsimės, ar galėjo kažkas išduoti leidimą, ar negalėjo, ar apskritai kompetencija yra kažkam tokį leidimą išduoti“, – kalbėjo policijos atstovas.

Policija pabrėžia besiaiškinanti visas įvykio aplinkybes, o procesinį sprendimą priimsianti tik įvertinus visą surinktą medžiagą.

Portalo kauno.diena.lt žurnalistai Vilniaus policijos Komunikacijos poskyrio vyresniojo specialisto T. Bražėno pasiteiravo, ar tiesa, kad administracinė teisena dėl perėjos nudažymo vaivorykštės spalvomis yra pradėta būtent Vilniaus miesto savivaldybės atžvilgiu. „Ne, ne savivaldybės atžvilgiu pradėta. Ten yra kitos aplinkybės, bet jų dabar nekomentuojame, nes tai buvo jau anksčiau išdažyta. Lyg ir kažkas atsakingas buvo, kad po kažkurio renginio jau nebebūtų tų spalvų, bet jos taip ir nebuvo panaikintos. Bet čia yra tam tikros aplinkybės, kurių kol kas nenorime komentuoti“, – situaciją komentavo policijos atstovas.

P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

Lietuvos kelių policijos tarnybos atstovai portalo kauno.diena.lt žurnalistams atsakė, ar pėsčiųjų perėjos uždažymas vaivorykštės spalvomis yra teisėtas veiksmas.

„Pėsčiųjų perėjos įrengimas vaivorykštės spalvomis nėra numatytas Kelių eismo taisyklėse, todėl toks kelio ženklinimas („gražinimas“) negalimas. Technines eismo reguliavimo priemones, suderinusios su policija, įrengia kelius prižiūrinčios įmonės. Akcentuojame, kad policija pėsčiųjų perėjos įrengimo vaivorykštės spalvomis nėra derinusi“, – situaciją komentavo Lietuvos kelių policijos tarnyba.

Vilniuje nėra vietos netolerancijai, miestas myli visus.

Internautai antradienio rytą svarstė, kad perėjos uždažymas juoda spalva gali kelti grėsmę eismo saugumui. Tačiau tarnybos teigimu, toks dažymas taisyklių nepažeidžia.

„Manome, kad vaivorykštės uždažymas juoda spalva nepažeidžia kelio ženklinimo reikalavimų, kadangi daugeliu atvejų taisant kelio dangą spalvų gama taip pat šiek tiek skiriasi, tačiau spalvos pagrindas išlieka tas pats“, – tvirtino Kelių policijos tarnybos atstovai.

Vilnius: čia nėra vietos netolerancijai

Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas Paulius Vaitekėnas portalo kauno.diena.lt žurnalistams patvirtino, kad dėl šio incidento pareigūnai jau ėmėsi veiksmų. „Mūsų žiniomis, policija dabar atlieka tyrimą, aiškinasi įvykio aplinkybes. Pėsčiųjų perėja atgaus prieš tai turėjusias spalvas, o sąskaita už perdažymą bus pateikta ją uždažiusiems asmenims. Vilniuje nėra vietos netolerancijai, miestas myli visus“, – tvirtino savivaldybės atstovas.

Primename, kad vaizdo įrašu, kuriame keturi asmenys juodais dažais uždažo vaivorykštės spalvų perėją, savo feisbuko paskyroje pirmadienio vakarą pasidalijo ir Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius. Politiko teigimu, LGBT bendruomenės vėliavą uždažę asmenys „yra paprasčiausi teroristai“.

Po paviešinto vaizdo įrašo T. V. Raskevičius jau kitą dieną socialiniame tinkle pasidalijo nuotrauka, kurioje taip pat matyti uždažyta perėja, tačiau ant jos užpiešta vaivorykštė. Virš šio piešinio atsirado ir užrašas „Myliu meilę“.

Feisbuko nuotr.

„Per naktį vaivorykštė sugrįžo!“ – feisbuke antradienio rytą nuotrauką komentavo jis.

Perėja Pylimo gatvėje vaivorykšte buvo papuošta 2018-aisiais metais. Perėja LGBT bendruomenei buvo svarbi, nes jungė sostinės LGBT centrą su džiazo klubu skverelyje.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ne pd'Rąstas \\\\\..../////

Ne pd'Rąstas  \\\\\....///// portretas
Pyrdarus reikia bausti už viešosios tvarkos pažeidimus,nepagarbą ne ligoniams.

Itovcams homosovietikams

Itovcams homosovietikams portretas
Kas cia? Litovcai homosovietikai homofobai susirinko?

Rimas

Rimas portretas
mano jaunystes metais tokius i unitaza zemyn galva gruzdavo,o dabar ono balsa kelia
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių