Quantcast

Prisirūkė žiurknuodžių: elektroninės cigaretės – šių laikų paauglių žudikės?

  • Teksto dydis:

Net trys paaugliai pateko į ligoninę, parūkę elektroninių cigarečių. Žiniasklaidos teigimu, cigaretėse galėjo būti žiurkių nuodų. Šis įvykis paskatino diskusijas apie tokių cigarečių prieinamumą ir populiarumą tarp paauglių, praneša LNK.

Žurnalistai kalbėjosi su Aušra Želviene – Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento specialistė.

– Ar jūs žinote daugiau apie šį įvykį? Kodėl ten galėjo būti žiurkių nuodų tose cigaretėse?

– Platesnės informacijos nei pateikta žiniasklaidoje mes nežinome. Tiesiog tik galime daryti prielaidas, kodėl taip galėjo atsitikti.

– Kokios yra jūsų prielaidos? Kodėl atsiranda žiurkių nuodai ar bet kokie kiti nuodai tose cigaretėse?

– Ko gero, galimi du keliai: arba patys paaugliai nutaria susistiprinti poveikį prie nusipirktų narkotinių medžiagų, arba prekeiviai norėdami dėti mažiau veikiosios medžiagos įdeda poveikį stiprinančią medžiagą. Bet kuriuo atveju, kas tai bedarytų, kaip matome, pasekmės yra baisios.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Vaikai yra ligoninėse. Koks populiarumas yra šitų elektroninių cigarečių Lietuvoje?

– Deja, šiuo klausimu nudžiuginti negalėčiau, nes mes Lietuvoje esame pirmaujantys pagal elektroninių cigarečių vartojimą tarp 15-16 metų paauglių. Šis skaičius augo ir toliau auga. 2019 metų duomenimis, 65 proc. 15-16 metų vaikai yra bandę elektronines cigaretes. Be to, 19 proc. vaikų iki 13 metų yra bandę elektronines cigaretes. Tai yra didžiulis skaičius. Tai reiškia, kas penktas mažas vaikas iki 13 metų pabando parūkyti ar pasisvaiginti elektroninėmis cigaretėmis ir kažkaip bando nikotiną, t. y. medžiagą, prie kurios priprantama.

– Tai yra 2019 metų duomenys. Per šiuos metus elektroninės cigaretės tapo dar labiau populiaresnės – yra parduotuvių ir įvairių kioskelių. Ar tai reiškia, kad populiarumas tarp paauglių taip pat galėjo išaugti?

– Galėjo. Kitą tyrimą darys už ketverių metų nuo šito, tai 2023 metais ir pamatysime rezultatus. Deja, tik labai optimistinėmis prognozėmis galėčiau manyti, kad jie bus mažėjantys. Vis dėl to realybė ir tai, ką matome pro langus ir gatvėse, nėra labai džiuginanti.

– Kaip paaugliai nusiperka šių cigarečių? Nes jos yra lygiai taip pat kontroliuojamos kaip ir paprastos cigaretės. Argi ne?

– Taip. Ir negalima vaikams nei turėti, nei pirkti elektroninių cigarečių kaip ir paprastųjų cigarečių. Jie kažkaip turi. Ir vienas iš bent jau mums keistų būdų, yra tai, kad tėvai nuperka vaikams elektroninių cigarečių kaip neva mažiau kenksmingą priemonę, kad vaikai galėtų rūkyti su aromatais, kurie kažkiek mažiau kenkia negu paprastos cigaretės. Ir šiuo atveju, norėtųsi pasakyti tiek tėvams, tiek vaikams, bet vaikai, ko gero žino iš mokyklų, kad tai kenkia. Bet kuriuo atveju, jei mes nežinome 20-ties metų poveikio, tai dar nereiškia, kad nekenkia, ir nereikėtų savo vaikų nuodyti tokiais dalykais ir jiems duoti.

– Tai yra vienas iš mitų, nes mes tiesiog per mažai žinome apie elektronines cigaretes, kad pasakytume tikslų jų poveikį sveikatai?

– Taip, mes kažkiek žinome, kad yra kenksmingų medžiagų, kad jos kenkia kaip ir paprastos cigaretės – plaučiams, širdžiai, mąstymui. Jos iš esmės kenkia vaikų vystymuisi. Beje, ir suaugusiesiems kenkia, bet nebe vystymuisi. Ir tiesiog kadangi neturime 20-ties metų tyrimų dar, tai negalime pasakyti, kiek nuo jų miršta. Ir nežinau, galbūt tai žmones guodžia, bet kad tai yra kenksminga, tikrai žinoma.

– ES buvo daug žingsnių, Lietuvoje – taip pat. Kaip sumažinti prieinamumą ir patrauklumą šių elektroninių cigarečių? Ar jūs jau dabar galite pasakyti, kad tie žingsniai nebuvo sėkmingi? 

– Visi nebuvo įgyvendinti. Tie, kurie buvo įgyvendinti ir yra įgyvendinti paprastų cigarečių atveju, – kainų didinimas, elektroninėms irgi galiojo tos nuostatos, buvo kažkiek veiksmingos, kiek galėjo būti veiksmingos. Tuomet pakelių suvienodinimas – Lietuvoje nėra jie visiškai suvienodinti, bet kitose šalyse yra suvienodinti. Reklamų, bjaurių vaizdų uždėjimas ant pakelių, šitai yra įgyvendinta Lietuvoje ir Lietuva seka šias rekomendacijas, vykdo tokius įsipareigojimus. Elektroninėms cigaretėms tikriausiai tos priemonės galėtų būti naudingos, bet vis dar tie žingsniai yra daromi.

Turime bendrą populiaciją, kuri rūko, ir vis dėlto norėčiau pabrėžti, kaip ta priklausomybė vystosi.

– Jei mes kalbėtume apie paauglius, kurie rūko elektronines cigaretes. Ten yra nikotino, jie tampa priklausomi. Ar tai reiškia, kad jiems bus reikalingos atskiros programos, kaip atprasti nuo nikotino? Ar jūs turite dabar tokių problemų?

– Dar kol kas tokių problemų neturime, bet turime bendrą populiaciją, kuri rūko, ir vis dėlto norėčiau pabrėžti, kaip ta priklausomybė vystosi. Vaikai paima elektronines cigaretes, paskui pereina prie paprastų cigarečių, ir, ko gero, po to vėl pereis prie elektroninių kaip neva žalos mažinančios priemonės. Ir jau tada galėtų mesti rūkyti. Bet, mes manome, kad metimas rūkyti yra jokių cigarečių, jokių nikotino turinčių produktų nevartojimas. Tam yra kuriamos paslaugos. Tai yra opi problema ir matome tame potencialą, kad šitos paslaugos yra reikalingos.

– Jūs kalbėjote apie atvejus, kai galbūt tėvai nuperka, arba žinote atvejų, kai tėvai nuperka elektroninių cigarečių vaikams, bet kalbant apie tuos tėvus, kurie nenuperka, kurie yra susirūpinę vaikų sveikata, kad paaugliai turi tokių elektroninių cigarečių, arba, kad kažkas turi iš jų draugų? Nes su paprastomis cigaretėmis tą yra lengviau padaryti, yra kvapas, pageltę pirštai ir daugybė kitų dalykų. Kaip yra su elektroninėmis cigaretėmis?

– Teisingai pastebėjote, kad tai nėra taip paprasta, ir nėra tokio paprasto recepto, nes elektroninės cigaretės būna visokių formų. Bet tėvams turbūt stebėti vaikus, bendrauti su vaikais, nes tos cigaretės vis tiek turi kvapą, bet tai tikrai nėra taip paprasta, kaip buvo su paprastosiomis cigaretėmis, nes būdavo kvapas.

– Ar Narkotikų, tabako ir alkoholio departamentas gali vienas su tuo kovoti, ar čia reikalingas dar stipresnis politikų įsikišimas?

– Mes nekovojame vieni. Mes esame vieni iš dalyvių, kurie dalyvauja toje kovoje, ir norime, kad vaikai užaugtų sveiki. Labai didelį vaidmenį čia atlieka Švietimo ministerija, kuri moko vaikus, kaip reikia daryti, nes irgi vykdo mokyklose prevencines veiklas. Tai ir yra tos pagrindinės veiklos, kur pasako vaikams, kad tai yra kenksminga ir naudinga rinktis kitą būdą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

BALSUOSI UŽ .......... GAUSI NARKOTIKŲ

BALSUOSI UŽ .......... GAUSI NARKOTIKŲ portretas
Karti tiesa ta ,kad mes visi buvom jauni ir tėvams nežinant kvailiodavom ir nuotykių reikėjo....tam jaunystė.....mums pasisekė nes nebuvo išplitę narkotikai ir mūsų tėvų mąstymas nebuvo pasenęs,kaip dabar askaluoja iškrypeliai ir narkomanai....Kibirėliai ir tt tik gražios spalvos // ,,narkomanam pagalba '' //. Iš tikrųjų atvertas kelias narkotikų prekeiviam.., kurių tikslas ,kad atsirastų kuo daugiau narkomanų,kurie be narkotikų negalietų gyventi....TAI NE VIEN BIZNIS....KIEKVIENAS SAU ATSAKYKIT ,KODĖL SEIMAS PRIIMA TĄ ŠLYKŠTŲ ĮSTATYMĄ IR ATEINANČIAI KADENCIJAI SEIME DARO PERTVARKĄ SU UŽDARBIO DIDINIMU............?ČIA TAIP PAT UŽTEPE GRAŽIĄ SPALVĄ---NENORI DIRBTI......O KUR DAR BŪSIMI 21 METŲ SEIMŪNAI? MOKSLAS ĮRODĖ JOG SUBRENDĘS BŪNA 25---35 METŲ... KODĖL TOKS ĮSTATYMAS?

Adva"kotas \\\\\\.../////

Adva"kotas  \\\\\\...///// portretas
Gal ir geras sumątymas.___10 tonų mandarinų krūvoje užnuodyk 1 nepaženklintą mandariną mirtinais nuodais,ta krūva supūs ir nei 1 nerizikuos sukrimsti,nei vieno.___Drakoniška,bet efektyvu.

viskas OK

viskas OK portretas
Pacukai rūko žiurknuodžius.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių