Quantcast

Plinta netikros policininkės reikalavimas grąžinti pinigus: ragina neįkliūti

  • Teksto dydis:

Viena mergina socialiniame tinkle „Facebook“ apsimetė policijos pareigūne ir reikalavo grąžinti pinigus už esą pirktus ratus, nes kitu atveju bus pradėtas ikiteisminis tyrimas. Policijos atstovai pažymėjo, kad tokia mergina policijoje nedirba ir dar kartą paragino žmones neprarasti budrumo bei neatiduoti pinigų sukčiams.

Bandė susigrąžinti skolą?

Socialiniame tinkle „Facebook“ internautai pasidalijo vienos vilnietės V. V. žinute. Joje reikalaujama į sąskaitą pervesti 260 eurų, nes kitaip esą bus pradėtas ikiteisminis tyrimas. Internautams iš karto užkliuvo tokia žinutė ir jie nurodė, kad tai gali būti sukčiavimo būdas.

V. V. profilio nuotrauka socialiniuose tinkluose gali suklaidinti, mat ji ant rankos užsidėjusi policijoje naudojamą emblemą, su Vyčiu ir žodžiu „policija“. Tokias pat antsiuvus naudoja tikri pareigūnai. Taip prisidengdama pareigūne, mergina bandė įbauginti, kad į jos sąskaitą būtų pervesti pinigai.

„Laba diena, informuota buvo, kad jums buvo sumokėta už ratus, kurių suma 260 eurų. Ir gauta informacija, kad jūs ignoruojate asmenį, kuris jums sumokėjo šią sumą. Jei negražinsite šitos sumos per 2 darbo dienas į šią sąskaitą (nurodytas sąskaitos numeris – red. past.), bus pradėtas ikiteisminis tyrimas. Ir jūsų adresu bus išsiųstas tesimo aktas. Geros dienos“, – tokia žinute mergina bandė gauti pinigų.

„Facebook“ nuotr.

Vėliau V. V. internautams teisinosi esą tik norėjo atgauti skolą, o ne apsimesti pareigūne ir taip apgauti žmones.

Policijoje nedirba

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja portalui patvirtino, kad minėta mergina policijoje nedirba.

„Minėta mergina nedirba Lietuvos policijoje ir neturime duomenų, kad būtų dirbusi. Mergina savo „Facebook“ paskyroje įdėjusi savo asmeninę nuotrauką, ant nuotraukos panaudotas policijos antsiuvas su policijos logotipu“, – pažymėjo policijos atstovė.

„Vertinant pateiktas aplinkybes baudžiamosios atsakomybės aspektu, reikėtų vertinti ar asmuo, jei jis nėra pareigūnas, pasisavina pareigūno vardą turėdamas tyčią pateikti save, kaip specifinių, tik pareigūnui priskirtinų funkcijų vykdytoją, teisių turėtoją. Atvejai, kai sukčiai, apsimetę policijos pareigūnais, apgauna gyventojus, gan dažni.

Policijos pareigūnai dar kartą primena ir įspėja, ypač vyresnio amžiaus gyventojus – būkite budrūs, nepasitikėkite įtartinais asmenimis ir kilus bet kokiam įtarimui, susisiekite su policijos pareigūnais greituoju pagalbos telefonu 112. Taip pat labai atsargiai vertinkite ir tikrinkite, bet kokius prašymus atlikti mokėjimus, kurie ateina elektroniniu paštu ar kitais elektroniniais kanalais. Atkreipkite dėmesį į gramatines klaidas laiške. Jeigu pavedimas į nusikaltėlių sąskaitą jau atliktas, kuo skubiau kreipkitės į savo banką ir mėginkite sustabdyti pinigų perlaidą“, – apie tai, kaip turėtų elgtis žmonės, gavę tokio tipo žinutes, kalbėjo J.Samorokovskaja.

Policija dar kartą atkreipia dėmesį, kad telefoniniai sukčiai aktyvėja ir vis suranda naujų apgaulės būdų.

Niekada neatskleiskite duomenų

Policijos pareigūnai dar kartą paragino visuomenę niekada neatskleisti savo prisijungimo kodų, neatiduoti pinigų tiems, kas prisistato pareigūnais. Reikia neprarasti budrumo, o kilus įtarimams, kad jus nori apgauti, visada apie tai pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.

„Visuomenė nuolat informuojama, kad netikėtų tikėti gaunamomis žinutėmis į mobiliuosius telefonus dėl „laimėtų“ prizų ar pareigūnu arba giminaičiu prisistatančio asmens skambučiais dėl ištikusios nelaimės. Dauguma gyventojų jau žino apie tokius sukčiavimo būdus, tačiau į sukčių pinkles patenkančių ir nukentėjusių gyventojų nemažėja. Policija dar kartą atkreipia dėmesį, kad telefoniniai sukčiai aktyvėja ir vis suranda naujų apgaulės būdų“, – kalbėjo Vilniaus VPK atstovė.

Ji nurodė, kad pastaruoju metu sukčiai tampa vis išradingesni ir įvairiais būdais stengiasi iš gyventojų išvilioti informaciją, susijusią su konfidencialiais asmens elektroninės bankininkystės duomenimis.

„Primename, kad konfidenciali informacija yra atpažinimo kodas, slaptažodis, 24 slaptažodžiai kortelėje, sąskaitų numeriai. Tai pagrindiniai duomenų komponentai, reikalingi naudotis pinigais,

esančiais asmens sąskaitoje (kortelėje), taip pat paskolų iš kreditą teikiančių bendrovių operacijoms atlikti.

Didėjant nedarbui, padažnėjo sukčiavimo atvejų, kai gyventojai į nusikaltėlių pinkles patenka norėdami susirasti darbą ar parduoti kokį nors daiktą. Sukčiai taikosi į tuos, kurie spaudoje ar interneto svetainėse pasiskelbia ieškantys bet kokio darbo. Dažnai telefonu paskambinęs asmuo teiraujasi, ar skelbimų autorius sutiktų padirbėti, pavyzdžiui, jo vaiko aukle ir, neragindamas skubėti, leidžia pagalvoti, apsvarstyti pasiūlymą. Pats pažada paskambinti po kelių dienų. Žmogus, ieškantis darbo, sutinka“, – apie įvairius sukčiavimo būdus informavo policijos atstovė.

Pareigūnai nurodo, kad pasitaiko atvejų, kuomet sukčius pasako pasirengęs tuoj pat sumokėti dalį atlyginimo, todėl paprašo banko sąskaitos ir elektroninės bankininkystės duomenų. Jei darbo ieškantis žmogus tai atskleidžia, nusikaltėlis, pasinaudojęs šiais duomenimis, žaibiškai ištuština jo sąskaitą arba paima greituosius kreditus.

„Kitas atsiradęs naujas sukčiavimo būdas yra toks: nusikaltėlis įtikina daikto pardavėją, kad nori avansu pervesti pinigus jam į sąskaitą už prekę ir prašo asmens pasakyti ne tik sąskaitos numerį, bet ir prisijungimo slaptažodžius. Dažnai nusikaltėlis pasako, kad nepavyksta iš karto pervesti pinigų ir reikia daugiau duomenų, kad būtų galima skubiai atlikti pavedimą. Jei daikto pardavėjas atskleidžia sukčiui elektroninės bankininkystės duomenis, šis, pasinaudojęs jais, palieka žmogų be pinigų sąskaitoje ar dar ir skolą greituosius kreditus teikiančiai bendrovei“, – sukčių gudrybes atskleidė J.Samorokovskaja.

„Policija dar kartą prašo gyventojus būti atidesnius ir neatskleisti nepažįstamiems asmenims savo vardo, pavardės, asmens kodo ir konfidencialių elektroninės bankininkystės duomenų, taip pat apie tokius sukčiavimo būdus informuoti giminaičius, pažįstamus, kaimynus (ypač garbaus amžiaus), kad šie, prieš sudarydami kokius nors sandorius, pasitartų su artimaisiais.

Kilus įtarimui, kad susidūrėte su sukčiumi, neskubėkite vykdyti jo prašymų ir nedelsdami skambinkite į policiją numeriu 112 arba 02“, – kur kreiptis, jei įtariama sukčiaujant, nurodė Vilniaus VPK atstovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O koks geras,profas Balbabatas,tikras seklys morka....

>idiotė

>idiotė portretas
Normaliai tų klaidų. Ir mintis normaliai išdėstytos. Mentiškai. Kad nebūtų abejonių , jog mentas rašė.

prof Kalibatas

prof Kalibatas portretas
Tai kodėl ponas Veryga mums melavo? Kodėl buvo įkyriai skleidžiama ne tik neteisinga informacija, bet ir ribojamas testų koronavirusui nustatyti atlikimas, blokuojama vietinė miestų merų iniciatyva paspartinti COVID-19 diagnostikos tempus? Kodėl buvo atsisakyta dalyvauti apsaugos priemonių pirkimuose bendroje paraiškoje su kitomis Europos valstybėmis, o dabar brangiai perkame prekes iš Kinijos ir aiškiname, kad respiratorių su defektais neišmesime, o naudosime kaip kaukes? Gal laikas pradėti žaisti atviromis kortomis ir tiesiog atsiprašyti, paaiškinant, kad sistema nebuvo tinkamai pasiruošusi koronaviruso iššūkiams ir padarė klaidų. Nenoromis peršasi išvada, kad Dalios Grybauskaitės įvertinimas A. Verygai (pavadino vienu labiausiai užsispyrusių gyvūnų) – greičiausiai atspindintis tikrovę.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių