Quantcast

Per patikrinimą darbo vietoje nerado keturių nuteistųjų: du vėliau grįžo patys, kitų teko ieškoti

  • Teksto dydis:

Savaitgalį atliekant netikėtą atvirosios kolonijos dirbančių nuteistųjų patikrinimą darbo vietose, vienoje uždarojoje akcinėje bendrovėje Vilniaus rajone nerasti keturi Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos nuteistieji, skelbiama Kalėjimų departamento pranešime. Apie tai pranešta policijai. Du nuteistieji po kelių valandų patys sugrįžo į atvirąją koloniją, dar du sulaikė Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai Radviliškio rajone.

Visi nuteistieji sugrąžinti į Pravieniškių pataisos namus-atvirąją koloniją. Šiuo metu jie laikinai izoliuoti. Dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Pranešime primenama, kad vadovaujantis Bausmių vykdymo kodeksu (BVK), viena iš laisvės atėmimo bausmę vykdančios pataisos įstaigos rūšių yra atviroji kolonija. Atvirose kolonijose laisvės atėmimo bausmę atlieka už neatsargius nusikaltimus ir tyčinius nusikaltimus, už kuriuos paskirta laisvės atėmimo bausmė neviršija vienerių metų, nuteisti asmenys. Atvirose kolonijose laisvės atėmimo bausmę taip pat atlieka nuteistieji, perkelti į atviras kolonijas BVK 69 straipsnyje nustatyta tvarka.

Atvirose kolonijose nuteistieji laikomi be apsaugos, bet yra prižiūrimi. Jie turi teisę laisvai vaikščioti nustatytoje teritorijoje, be apribojimų gauti pasimatymus, perduodamus daiktus, turėti ir naudotis telefonu, jeigu yra būsto sąlygos, gyventi šalia atviros kolonijos su savo šeimomis, atviros kolonijos administracijos leidimu išvykti už atviros kolonijos teritorijos ribų (dirbti, mokytis, gydytis, apsipirkti ir kt.), parvykti į namus ar aplankyti Lietuvos Respublikos teritorijoje gyvenančius artimuosius giminaičius, taip pat kitas BVK nustatytas teises (išskyrus apribotas karantino metu).

Taip siekiama sudaryti palankias sąlygas motyvuotiems nuteistiesiems lengviau integruotis į visuomenę, stiprinti laisvėje gyvenant reikalingus socialinius ir darbinius įgūdžius. Tačiau ne visi nuteistieji vienodai vertina šias suteiktas galimybes ir kartais pamiršta, kad turi ir pareigų – laikytis teisės aktuose nustatytų sąlygų.

Visais atvejais dėl tokių įvykių pradedami ikiteisminiai tyrimai. Atsižvelgus į tyrimo metu nustatytas aplinkybes, jiems gali grėsti laisvės atėmimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių