Quantcast

Nuteisti sukčiai, iš A. Pavilionienės išvilioję per 21 tūkst. litų

Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį kalėti nuteisė šešis telefoninius sukčius, jie, kalėdami Alytaus pataisos namuose, apgaule iš tuometinės parlamentarės Aušrinės Marijos Pavilionienės išviliojo per 21 tūkst. litų (daugiau nei 6 tūkst. eurų).

Nusikaltimas įvykdytas 2012 metų gegužės 13 dieną.

Tuo metu nuteistieji A.M.Pavilionienės byloje kalėjo už kitus nusikaltimus Alytaus pataisos namuose. Parlamentarei į laidinį telefoną paskambino 13 kartų teistas Ruslanas Kasperiūnas ir pranešė, kad per moters sąskaitą atliekamos nelegalios operacijos. Prieigą reikia uždaryti ir blokuoti, kalbėdami su Seimo nare, kaliniai apsimetinėjo banko darbuotojais ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnais. Taip apgaule buvo išgauti elektroninės bankininkystės duomenys ir pasisavintos santaupos. Be to, nuteistieji politikės vardu paėmė 869 eurų greitąjį kreditą.

Bylos duomenimis, nusikaltėlių ir politikės intensyvūs pokalbiai vyko ne vieną valandą.

Iš nuteistųjų buvusiai Seimo narei priteista atlyginti beveik 5 tūkst. eurų. Per 1 tūkst. eurų jiems teks sumokėti bendrovei „Moment Credit“, iš kurios apgaule paimtas greitasis kreditas. Dar vienas aferoje dalyvavęs asmuo nuteistas atskirai, jam nuosprendis jau įsiteisėjo, iš jo A.M.Pavilionienei priteista per 1 tūkst. eurų.

Teismas A.M.Pavilionienės byloje R.Kasperiūnui skyrė pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę. Iš viso jis kalės 17 metų ir 6 mėnesius, nes laukdamas verdikto šioje byloje, buvo nuteistas kalėti ir kitose bylose. Kaip sakė teisėja Nida Vigelienė, šis asmuo jau teistas 21 kartą.

15 kartų teistam Andriui Čikui buvusios Seimo narės byloje skirta daugiau nei vienerių metų laisvės atėmimo bausmė. Sudėjus bausmes už kitus nusikaltimus, jis iš viso kalės devynerius metus.

Dešimt kartų teistas Rolandas Nausėdas gavo tokią pačią bausmę, iš viso jis kalės dvejus metus, septynis kartus teistas Leonas Drazdauskas nuteistas pusantrų metų nelaisvės, iš viso nelaisvėje turės praleisti penkerius metus.

Devynis kartus teistas Mindaugas Brandišauskas nuteistas vienų metų ir keturių mėnesių bausme, subendrinta bausmė siekia ketverius metus nelaisvės.

Šešis kartus teistas Mantas Zagurskas nuteistas tokia pat bausme, iš viso pataisos namuose kalės trejus metus.

Skirdamas bausmę teismas atsižvelgė, kad vyrai anksčiau teisti už panašius nusikaltimus. R.Kasperiūnas, A.Čikas, R.Nausėdas. M.Brandišauskas ir M.Zagurskas ir dabar atlieka bausmes pataisos namuose, tik L.Drazdauskas kol kas yra laisvėje, jis turi registruotis policijoje. A.Zagurskas ir A.Čikas buvo atvežti į teismą Vilniuje išklausyti nuosprendžio.

Teismas nustatė, kad R.Kasperiūnas Alytaus pataisos namuose turėjo du mobiliojo ryšio telefonus „Nokia“. Kai iš A.M.Pavilionienės buvo išvilioti elektroninės bankininkystės duomenys, prie jos sąskaitos iš pradžių prisijungta per telefoną, o paskui per kompiuterį.

„R.Kasperiūnas apgaulės būdu gavo iš nukentėjusiosios jos sąskaitų elektroninės bankininkystės naudotojo tapatybės duomenis, prisijungimo prie jos kodus, A.Čikas ir R.Nausėdas parūpino kompiuterį, L.Drazdauskas, gavęs iš R.Kasperiūno reikalingus duomenis, neteisėtai prisijungė prie nukentėjusiosios sąskaitų ir atliko neteisėtas finansines operacijas. M.Brandišauskas ir M.Zagurskas parūpino sąskaitas, į kurias iš nukentėjusiosios sąskaitos buvo pervedami pinigai, koordinavo jų nuėmimą ir perdavimą konkrečiam asmeniui“, – sakė teisėja N.Vigelienė.

Teisėja pažymėjo, kad kaltinamųjų parodymai nebuvo nuoseklūs, jie buvo keičiami, todėl nuosprendyje remtasi ikiteisminio tyrimo metu duotais jų parodymais.

Iš pradžių R.Kasperiūnas pareigūnus tikino, kad nusikaltimus padarė vienas, paskui pripažino, kad su bendrais, vėliau vėl grįžo prie pirminės pozicijos.

„Tai nėra atsitiktinis nusikaltimas – trys iš kaltinamųjų anksčiau teisti už analogiškas veikas. Jie, atlikdami bausmes pataisos namuose, tokias nusikalstamas veikas daro ne pirmą kartą. Tiesiog, kiek teko susipažinti, tai (sukčiavimai - BNS) daromi labai greitai – prisijungiama prie sąskaitos, pinigų pervedimai į kitą sąskaitą, pinigų išgryninimai – paprastai nedidelis laiko tarpas“, – žurnalistams sakė teisėja N.Vigelienė.

R.Kasperiūnas teismui pasakojo, kad A.M.Pavilionienės laidinio telefono numerį susirado telefonų knygoje ir skambino tol, kol ji atsiliepė.

Nukentėjusioji sakė, kad sukčiai kalbėjo labai įtaigiai ir ji patikėjo. Nukentėjusiąją byloje pripažinta politikė buvo apklausta teisme.



NAUJAUSI KOMENTARAI

K.S

K.S portretas
Reik tureti protelio ,kad nemulkintu kas papuola

Taip,

Taip, portretas
jei ne tokia persona, tai metų metais tų sukčių ieškotų ir nė nebandytų rasti,o čia - jau nuteisti.

Jetau

Jetau portretas
Už Aušriną Mariną juos ne teisti reikėjo, bet premiją duoti!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių