Quantcast

Korupcija kaltinamas V. Gapšys: nėra kyšio, todėl nėra ir bylos esmės

Prekyba poveikiu korupcijos byloje kaltinamas „darbietis“ parlamentaras Vytautas Gapšys tvirtina, kad jam inkriminuojamuose epizoduose kyšis nėra užfiksuotas, todėl nėra ir bylos esmės.

Tokius parodymus jis davė penktadienį Vilniaus apygardos teisme vykusiame vadinamosios „MG Baltic“ korupcijos bylos posėdyje.

„Pirmiausia tai – nebuvo jokio kyšio, pagrindinio elemento, be kurio šitie straipsniai išvis nėra galimi. Kadangi jo nebuvo, apie jį nebuvo tariamasi, jis nebuvo žadamas, jo nebuvo prašoma (...) todėl nėra ir visos šitos bylos esmės“, –  tvirtino parlamentaras.

Anot jo, kaltinamajame akte yra nurodoma, kad jis kaip kyšį priėmė 15 tūkst. eurų paramą, kurią koncernui priklausanti bendrovė „Mitnija“ skyrė Viešajai įstaigai „Meno ir sporto projektai“.

V. Gapšys teisme tikino su viešąja įstaiga neturėjęs jokių ryšių, tik padėjęs sujungti paramos gavėjus ir davėjus.

„Tiesiog suvedžiau asmenis, kurie vykdo veiklas, ieško paramos su tais, kurie tokias veiklas finansuoja, čia jokių kitų aspektų nėra. Aš su ta įstaiga jokių ryšių neturėjau, bandė tai patikrinti prokuroras visais įmanomais būdais (...) buvo iškelta gi ir baudžiamoji byla, galiausiai ji buvo nutraukta“, – sakė jis.

Parlamentaras teigė jokios įtakos nei daręs, nei galėjęs daryti ir tik šios bylos metu sužinojęs, kad neva negali perduoti kažkam kitam, jei kažkas ieško paramos.

Tiesiog suvedžiau asmenis, kurie vykdo veiklas, ieško paramos su tais, kurie tokias veiklas finansuoja, čia jokių kitų aspektų nėra.

„Šis epizodas išvis atsirado, mano manymu, per nesusipratimą (...) Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai galvojo, jog taip yra finansuojama reklaminė kampanija, bet vėliau patys suprato, kad taip nėra“, – sakė jis.

V. Gapšys aiškino manantis, kad įtarimų sulaukė dėl to, kad STT pareigūnams „staiga atsirado poreikis reikšti kuo daugiau kaltinimų, rasti kuo daugiau įtariamųjų“.

„Puikiai žinote, kaip prasidėjo pas mane kratos, prasidėjo jos todėl, kad ėjo kardomosios priemonės R. Kurlianskiui pabaiga, reikėjo sukelti visą šurmulį ir sukėlė“, – kalbėjo jis.

„Bet, kai reikia tai pagrįsti ir tai reikia įrodyti, yra sudėtinga. Buvo parama, bet ji niekaip nesusijusi nei su manimi, nei su Darbo partija“, – tvirtino „darbietis“.

Jis taip pat aiškino, kad kaltinamasis aktas, apskritai, yra nenuoseklus ir neaiškus, įvykiai jame nesusieti chronologiškai, o vieni faktai iškeliami virš kitų.

„Prokuroras labai dažnai tiesiog prirašo vieną ar kitą frazę, kuri skamba garsiai, bet praleidžia tekstą tarp jų. Kalba, tarkim, R. Kurlianskis, Darius Mockus ir V. Gapšys, tai jis išrenka tris frazes iš trijų valandų pokalbio, bet pamiršta pasakyti, kad tarp to yra dar ir kitos pokalbio dalys“, – tikino V. Gapšys.

Jo teigimu, kaltinimuose taip pat nurodyta, kad jis poveikį turėjo daryti „registruojant projektus, kurie jau buvo įregistruoti“ ar daryti įtaką žmonėms, kurių nepažįsta.

„Kai prokurorui nesigauna susieti, nes poveikį turi padaryti kažkam, kai jis nebežino, kam tas poveikis išvis ten turėtų būti daromas, jis sugalvoja ir naujų konstruktų – jis padaro, kad aš paveiksiu Lietuvos Geležinkelių valdybą arba Ignalinos atominės elektrinės viešųjų pirkimų komisiją, nors aš net nepažįstu tų žmonių“, – sakė parlamentaras.

Anot jo, nors kriminalinės žvalgybos metu įrašytuose pokalbiuose jis aiškiai sako „nepažadu“ ir „neprižadu“, prokuroras kaltinime įrašo „pažadėjo“.

„Taip pat esu kaltinamas dalykais, kuriuos padaryti man būtų reikėję keliauti laiku, paveikti asmenis ir tada turbūt grįžti atgal arba turėjau ir įstrigti laike“, – kalbėjo V. Gapšys.

„Svarbiausia, kad kaltinamajame akte jam visiškai nesvarbu, kad nėra kyšio, nėra jokio atsilyginimo už pokalbius ar kažką, bet jis pritempia, sudeda, iškerpa, sulipdo“, – aiškino parlamentaras.

Prokuroras Justas Laucius anksčiau teigė, jog V. Gapšys kaltinamas prekyba poveikiu – kad susitarė, pažadėjo ir priėmė 12,1 tūkst. eurų ir 15 tūkst. eurų trečiųjų asmenų naudai už tai pažadėdamas kyšio davėjui – buvusiam koncerno „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskui – paveikti kitus valstybės tarnautojus ir institucijas, kad jie priimtų koncernui naudingus sprendimus.

Teisėsaugos manymu R. Kurlianskis, 2015–2016 metais, įtariama, iš viso davė 27,1 tūkst. eurų vertės kyšius tuometiniam Seimo nariui V. Gapšiui.

Jos teigimu, už dalį šios sumos padarytos nuolaidos transliuojant Darbo partijos reklamą per koncernui priklausančias televizijas, kita dalis lėšų užmaskuota kaip parama viešajai įstaigai.

Už tai, anot kaltintojų, V. Gapšys siekė paveikti Darbo partijos narius, valstybės pareigūnus, „Lietuvos geležinkelių“ valdybą, kad jie veiktų koncerno interesais.

Prekyba poveikiu ir kyšininkavimu šioje byloje kaltinami buvęs liberalų lyderis Eligijus Masiulis, buvęs Seimo narys liberalas Šarūnas Gustainis bei „darbietis“ V. Gapšys. Eksparlamentaras Gintaras Steponavičius kaltinamas piktnaudžiavimu nesant kyšininkavimo požymių.

R. Kurlianskis kaltinamas kyšių davimu politikams už koncernui naudingų sprendimų priėmimą.

Kaltinimai byloje pateikti ir pačiam koncernui „MG Baltic“, Darbo partijai bei Liberalų sąjūdžiui. Kaltinamieji kaltės nepripažįsta, jie sako, kad teisėsaugos tyrimas vykdytas tendencingai.

V. Gapšys penktadienį vykusiame posėdyje baigė duoti parodymus ir pradėjo atsakinėti į teisėjų ir prokuroro klausimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šitas

Šitas portretas
Aiškiai priklauso rizikos grupei ir pats prisipažįsta, kad nesuvokia savo veiksmų. Prokuratūra neapriboja jam veiksnumo, kad nenukirptų donorinės virkštelės?

Budelis

Budelis portretas
Vis dar laisveje?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių