Pereiti į pagrindinį turinį

Į Lietuvą įvažiavę gruzinai savo pasus išmetė pro traukinio langą

2013-10-28 10:41 diena.lt inf.
VSAT nuotr.

Traukiniu Vilnius – Minskas į Lietuvos sostinę atvykę trys gruzinai nebuvo įleisti į šalį, nes neturėjo dokumentų. Kiek vėliau prie sienos su Baltarusija esančioje Kenoje rasti išmesti trys Gruzijos piliečių pasai be vizų, įtariama, išduoti neįleistiems užsieniečiams.

Sekmadienį traukiniu Minskas – Vilnius į Vilniaus geležinkelio stotį atvyko 80 keleivių. Vykstančiųjų šiuo maršrutu dokumentai dabar yra tikrinami Vilniuje, o ne prie pat sienos su Baltarusija esančioje Kenoje, kaip būdavo anksčiau.

Tarp atvažiavusiųjų buvo ir trys Gruzijos piliečiais prisistatę vyrai. Pasų kontrolės metu paaiškėjo, kad jie neturi dokumentų.

Netrukus Vilniaus geležinkelio stotyje dirbę Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai gavo informacijos iš kolegų Kenos užkardos pasieniečių. Mat Kenos geležinkelio stotyje, pro kurią nesustodamas pravažiavo traukinys Minskas – Vilnius, pasieniečiai ant bėgių aptiko tris Gruzijos piliečių pasus. Manoma, kad jie buvo išmesti pro pravažiavusio traukinio langą.

Aptiktuose 21-erių, 25-erių bei 27-erių gruzinams išduotuose pasuose nebuvo vizų, suteikiančių teisę patekti į Šengeno erdvę. Būtent tokius anketinius duomenis pateikė į Vilnių atvykusi trijulė, dar nežinojusi, kad VSAT pareigūnai Kenoje rado, įtariama, jų pasus.

Vilniaus geležinkelio stotyje dirbę pasieniečiai šių nelegalų į Lietuvą neįsileido. Atlikus visus formalumus trijulė traukiniu buvo išsiųsta atgal į Baltarusiją.

Valstybinės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės pareigūnai kreipsis į Migracijos departamentą tam, kad šie trys gruzinai būtų įtraukti į nepageidaujamų asmenų sąrašą.

Panašūs atvejai, kai neteisėtų tikslų turintys asmenys atsikrato savo asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų, pasieniečiams nėra naujiena. Tai neretas atvejis pasienyje su Baltarusija, iš kurios ir bando patekti dauguma nelegalų. Neturintys teisės ir reikiamų dokumentų patekti į Lietuvą asmenys tai daro tam, kad nebūtų išsiųsti atgal, mat grąžinimo procedūra pradedama tik nustačius jų tapatybę.

Jeigu per 48 val. be dokumento atvykusio asmens tapatybės nustatyti nėra galimybės, toks nelegalas apgyvendinamas VSAT Užsieniečių registracijos centre Pabradėje. Tokie asmenys čia būna tol, kol nustatoma jų tapatybė, o tuomet jau galima pradėti nelegalų išsiuntimo iš Lietuvos procedūras.