Quantcast

Girtas vairuotojas apmulkino Lietuvos teisėsaugą: teismas kaltu pripažino neegzistuojantį žmogų

Svetimą automobilį girtas vairavęs ir avariją sukėlęs Rumunijos piliečiu prisistatęs vyras apmulkino Lietuvos teisėsaugą. Paaiškėjo, kad teismas kaltu pripažino neegzistuojantį žmogų, nes avarijos kaltininkas pateikė suklastotą asmens tapatybės kortelę. Todėl bylą šiemet prireikė atversti iš naujo.

Sukėlė avariją

Netikėta linkme pasisukusi istorija prasidėjo 2020-aisiais gruodžio 25-osios vakarą. Tąkart apie 19 val. vyras savo viršininko, pas kurį nuomojosi butą, automobiliu „Seat Ibiza“ išvažiavo į autobusų stotį norėdamas išsiųsti siuntinį vaikams. Prie vairo jis sėdo neblaivus ir netrukus Vilniuje, Perkūnkiemio gatvėje, sukėlė avariją – susidūrė su automobiliu BMW rėždamasis į jo kairės pusės galinę dalį.

Kaip rašoma Vilniaus miesto apylinkės teismo baudžiamajame įsakyme, po įvykio minėtas vyras priėjo prie BMW automobilio vairuotojo ir kalbėdamas rusiškai siūlė susitarti bei nekviesti policijos pareigūnų. Tačiau BMW vairuotojas bei įvykį matęs liudininkas su tokiu pasiūlymu nesutiko ir iškvietė policijos pareigūnus, nes įtarimų sukėlė „Seat Ibiza“ vairuotojo elgesys – jis svirduliavo, kalba taip pat buvo nerišli.

Ž. Gedvilo/BNS nuotr.

Vairavo girtas ir be teisių

Pastarasis spėjimas pasitvirtino, kai atvykus pareigūnams asmens tapatybės kortelę, išduotą Rumunijos piliečio Aleksandro Bodarevo vardu, pateikęs vyras pirmu pūtimu į alkotesterį įpūtė 1,80 prom., antru – kiek mažiau – 1,73 prom.

Asmens tapatybės kortelę, išduotą Rumunijos piliečio Aleksandro Bodarevo vardu, pateikęs vyras pirmu pūtimu į alkotesterį įpūtė 1,80 prom,, antru – kiek mažiau – 1,73 prom.

Apklaustas ikiteisminio tyrimo metu jis savo kaltę pripažino visiškai. Prisipažino, kad gruodžio 25 dienos vakarą su pažįstamu išgėręs porą stikliukų degtinės ir tris skardines alaus sėdo prie svetimo automobilio vairo, nors neturi teisės vairuoti jokią transporto priemonę. Kodėl paėmė savo viršininko automobilį, kurio tuo metu nebuvo namie, paaiškinti A. Bodarevas negalėjo, tačiau labai gailėjosi dėl to, kas įvyko.

Kol buvo vykdomas ikiteisminis tyrimas, Rumunijos piliečiu prisistačiusiam vyrui buvo skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, sustabdyta specialioji teisė vairuoti transporto priemones bei paimtas asmens dokumentas – tapatybės kortelė.

Teismas skyrė baudą

2021 metų sausio 7 dieną byla buvo baigta teismo baudžiamuoju įsakymu, nes teisiamasis pripažino kaltę ir sutiko su prokurorės jam siūloma bausme. Atsižvelgiant į tai, baudžiamoji byla išnagrinėta rašytinio proceso tvarka – žodinis teismo posėdis nebuvo rengiamas, A. Bodarevas į teismą nekviestas. Lietuvoje anksčiau neteistas, baustas tik administracine tvarka, dirbantis vyras pripažintas kaltu dėl to, kad būdamas neblaivus sukėlė tyčinį nesunkų eismo įvykį. Jam skirta 3 tūkst. eurų piniginė bauda.

Kadangi, kaip jau minėta, A. Bodarevas visiškai pripažino savo kaltę ir gailėjosi, baudos dydis buvo sumažintas trečdaliu, o įskaičius ir sulaikyme išbūtą laiką, bauda sumažėjo iki galutinės – 1900 eurų sumos. Ją vyras turėjo sumokėti per šešis mėnesius, nors ir buvo prašęs tai padaryti per dvejus metus dėl esą sunkios materialinės padėties.

Taip pat A. Bodarevui buvo skirtos baudžiamojo poveikio priemonės – draudimas dvejus metus naudotis specialia teise vairuoti kelių transporto priemones, šį terminą skaičiuojant nuo 2020 metų gruodžio 26-osios, bei  automobilio „Seat Ibiza“ vertę atitinkančios pinigų sumos – 1 660 eurų konfiskavimas.

Įsiteisėjus teismo baudžiamajam įsakymui vyrui buvo panaikintos paskirtos kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir asmens dokumentų paėmimas.

Akibrokštas iš užsienio

Tačiau šių metų gegužės 12 dieną Informatikos ir ryšių departamentui per Europos nuosprendžių registrų informacinę sistemą (ECRIS) išsiuntus pranešimą Rumunijai dėl Vilniaus miesto apylinkės teismo baudžiamojo įsakymo, po kelių dienų, gegužės 20-ąją,  Rumunijos centrinė institucija atmetė minėtą pranešimą nurodydama, kad A. Bodarevas nėra Rumunijos pilietis.

Kaip portalo kauno.diena.lt žurnalistams teigė Vilniaus miesto apylinkės teismo atstovas ryšiams su žiniasklaida Aurimas Žukauskas, 2021 metų gegužės 24 dieną Informatikos ir ryšių departamentas persiuntė Rumunijos centrinei institucijai A. Bodarevo vardu išduoto asmens dokumento kopiją su prašymu patikslinti duomenis.

Iš Rumunijos gautas atsakymas, kad minėto asmens dokumento numeris yra neteisingas, o asmens kodas priklauso kitam asmeniui, todėl tikėtina, kad dokumentas gali būti suklastotas.

„Iš Rumunijos gautas atsakymas, kad minėto asmens dokumento numeris yra neteisingas, o asmens kodas priklauso kitam asmeniui, todėl tikėtina, kad dokumentas gali būti suklastotas. Prokuratūrai atlikus papildomą tyrimą dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių, nustatyta, kad A. Bodarevas, gimęs 1985 metais balandžio 17 d., nėra Rumunijos pilietis– pateiktas minėto asmens dokumentas ikiteisminio tyrimo medžiagoje yra suklastotas“, – aiškino pašnekovas.

Bylą atnaujino

Paaiškėjus pastarosioms aplinkybėms Vilniaus apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Gediminas Bernotavičius kreipėsi į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą (LAT) prašydamas atnaujinti baudžiamąją bylą. Šių metų gruodžio 12 dieną LAT priėmė nutartį ir prašymą tenkino.

„Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad, nors ikiteisminis tyrimas bei bylos nagrinėjimas teisme buvo atlikti išsamiai, Vilniaus miesto apylinkės teismas priėmė baudžiamąjį įsakymą asmeniui, kurio tikroji tapatybė yra kitokia, nei nurodyta baudžiamajame įsakyme. Naujai paaiškėjusios aplinkybės dėl nuteistojo tapatybės ir suklastoto asmens dokumento panaudojimo teismui nagrinėjant bylą negalėjo būti žinomos. Todėl tai sudaro pagrindą atnaujinti šią baudžiamąją bylą ir perduoti ją iš naujo tirti“, – sakė generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė.

Pasak jos, šiuo metu ikiteisminis tyrimas yra atnaujintas, atliekami numatyti proceso veiksmai siekiant nustatyti nusikalstamą veiką padariusio asmens tapatybę.

I. Gelūno/BNS nuotr.

Vykdo tarnybinį patikrinimą

Dėl šio įvykio tarnybinį patikrinimą šiuo metu atlieka ir Vilniaus apskrities pareigūnai. Paklausta kaip galėjo nutikti, kad teismą pasiekė neegzistuojančio asmens baudžiamoji byla, Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovė Julija Samorokovskaja sakė, kad yra dvi galimybės. Asmens tapatybę turėjo patikrinti pareigūnas, dirbęs įvykio vietoje, o kai A. Bodarevu prisistatęs vyras buvo pristatytas į areštinę, jo tapatybė taip pat turėjo būti nustatyta vadovaujantis tam tikra tvarka.

„Tai – užsienietis ir yra sudėtinga atskirti, ar dokumentas – suklastotas, ar nesuklastotas. Kadangi byla buvo baigta baudžiamuoju įsakymu – pagreitinto proceso tvarka – įvykis buvo gruodžio 25 d., o gruodžio 30-ąją jau buvo gautas įsakymas. Tai – labai trumpas laikas ir, matyt, nebuvo kreiptasi į užsienio valstybę, nes tai užtruktų. Norėta nubausti jį pagreitinto proceso tvarka. Dėl įvykio atliekamas tarnybinis patikrinimas. Kai jis bus baigtas, paaiškės, kokius teisės aktus ir kas pažeidė ar tai tiesiog buvo žmogiška klaida“, – detalizavo pašnekovė



NAUJAUSI KOMENTARAI

Feldfebelis Otto

Feldfebelis Otto portretas
Na dar viena idiotiško reikalavimo ,,greitai greitai" išdava. Tuoj Gruzijos ( pšeprašam, Sakartvelo) pilietį Josifą Džiugašvili nuteis....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių