Quantcast

Galutinis verdiktas už šnipinėjimą kalinčio A. Paleckio byloje – balandį

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas pirmadienį išnagrinėjo už šnipinėjimą Rusijai kalinčio Algirdo Paleckio bylą ir lygiai po mėnesio skelbs galutinį verdiktą.

„Paskelbimas numatytas balandžio 7 dieną“, – BNS sakė teismo atstovė Rimantė Kraulišė.

Šis teismo sprendimas bus galutinis ir neskundžiamas.

Nuteistojo advokatas su kasaciniu skundu kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą, prašydamas panaikinti tiek pirmos, tiek apeliacinės instancijų sprendimus ir bylą nutraukti.

Bylą neviešame posėdyje rašytinio proceso tvarka šalims nedalyvaujant nagrinėjo trijų teisėjų kolegija.

Aukščiausiasis Teismas pernai gegužės pabaigoje priėmė nagrinėti skundą, tačiau, kaip prašė advokatas Adomas Liutvinskas, iki skundo išnagrinėjimo nuosprendžio vykdymo nesustabdė.

Įsiteisėjus teismo nuosprendžiui A. Paleckis buvo sulaikytas policijos ir pristatytas į bausmės atlikimo vietą. Teismo skirtą laisvės atėmimo bausmę jis atlieka Kauno tardymo izoliatoriuje. 

Paskelbimas numatytas balandžio 7 dieną.

Buvęs Socialistinio liaudies fronto vadovas ir jo advokatai teismų prašė jį išteisinti.

Pernai gegužės pradžioje Apeliacinis teismas paliko galioti 2021 metų liepą Šiaulių apygardos teismo A. Paleckiui skirtą šešerių metų laisvės atėmimo bausmę.

18 mėnesių, kuriuos jis praleido būdamas suimtas per ikiteisminį tyrimą ir laukdamas teismo nuo 2018 metų spalio iki 2020 metų balandžio, įskaičiuojami į skirtos bausmės laiką. Tai reiškia, kad A. Paleckis nuo Apeliacinio teismo sprendimo turėtų kalėti apie penkerius metus.

Pasak Generalinės prokuratūros, nuo 2017 metų vasario iki 2018 metų spalio A. Paleckis bei vilnietis verslininkas Deimantas Bertauskas, veikdami organizuotoje grupėje su ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu Rusijos žvalgybos darbuotoju ir kitais Rusijos piliečiais, vienas iš kurių teismo pripažintas kaltu Sausio 13-osios byloje, Lietuvoje už piniginį bei kitokį atlygį rinko Rusijos žvalgybą dominančią informaciją.

Kaltinamiesiems, kaip teigia prokuratūra, buvo suformuotos užduotys rinkti informaciją apie Sausio 13-osios bylą tyrusius pareigūnus ir teisėjus, taip pat informaciją apie kitas su Rusijos agresija prieš Lietuvą 1990–1991 metais susijusias bylas.

Teismas D. Bertauską atleido nuo baudžiamosios atsakomybės, jo byla nutraukta. Teismas paskelbė, kad jo geranoriškas parodymų davimas turėjo esminę reikšmę atskleidžiant Rusijos žvalgybos subjektų neteisėtą veiklą Lietuvoje.

Praėjusiame dešimtmetyje A. Paleckis buvo nuteistas už sovietų agresijos neigimą per 1991 metų Sausio 13-osios įvykius, kai pareiškė, kad tądien „saviškiai šaudė į savus“.

A. Paleckis yra dirbęs Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje, Seimo pirmininko pavaduotojo patarėju, Vilniaus vicemeru, 2004–2007 metais ėjo Seimo nario pareigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To Užuojauta v.....

To Užuojauta v..... portretas
Tai prie ko vata,vilna ar medvilnė.?Bet išvada tai tu esi sudo gabalas (patarle pagal AA )

Neturime

Neturime portretas
Lietuvoje vyru! Kitaip - chuntos politkaliniu neturetume.

kaip ten del

kaip ten del portretas
priverstinio medikamentinio gydimo kitaip galvojantiems ? bus ?... itariu elektriku aferistu laisves demokratijos rezimas ir mirties bausme yvykdys.... idomu ta vakcina kur musu pensininkam vare daba naudos ? ....is rusu juokemes...is baltarusu juokemis ant kinu ir siaures korejos varem....a realiai tai mes juos visus savo tautos persekiojime visus pralenkem....demokratija....laisve... aferistams i nieko asmenisko tik biznis...vieniem reikia algas atidirbt...kitiem medali uzsidirbt...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių