Quantcast

Buvusiam įmonės darbuotojui – kaltinimai neteisėtai prisijungus prie informacinės sistemos

  • Teksto dydis:

Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pareigūnai baigė ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto elektroninių duomenų perėmimo ir panaudojimo bei neteisėto prisijungimo prie informacinės sistemos.

Sostinės kriminalistai, tiriantys nusikaltimus elektroninėje erdvėje, nustatė, kad buvęs Lietuvoje registruotos įmonės darbuotojas nuo 2020 metų kovo 7 d. iki gegužės 19 d. neteisėtai – pasinaudodamas jam žinomais prisijungimo duomenimis, nedirbamas įmonėje ir nevykdydamas savo tiesioginių darbo funkcijų, neturėdamas įmonės sutikimo ir taip pažeisdamas informacinės sistemos apsaugos priemones, prisijungė prie įmonei priklausančios elektroninės pašto dėžutės ir įmonės naudojamos dokumentų valdymo ir saugojimo sistemos bei prisijungimo laiku neteisėtai – neturėdamas dokumentų valdymo ir saugojimo sistemos naudotojo sutikimo, stebėjo sistemoje patalpintus neviešus elektroninius duomenis.

Ikiteisminio tyrimo metu pranešimas apie įtarimą dėl šių nusikalstamų veikų buvo įteiktas užsienio piliečiui. Atliktų kratų metu buvo rasta ir paimta įrenginiai su tyrimui reikšmingais duomenimis.

Šių metų sausio mėn. Vilniaus apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras bylą perdavė į teismą.

Policijos pareigūnai atkreipia dėmesį, kad įmonės vengia investuoti į informacinių technologijų ir sistemų apsaugą, todėl tokie atvejai teisėsaugos praktikoje nėra vienetiniai. Visų įstaigų, įmonių vadovai ar kiti atsakingi darbuotojai, nutraukdami darbo santykius su darbuotojais, nedelsdami turėtų panaikinti prieigą prie įmonės informacinių sistemų ar pakeisti prisijungimo duomenis.

Už neteisėtą elektroninių duomenų perėmimą ir panaudojimą Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą iki ketverių metų, o už neteisėtą prisijungimą prie informacinės sistemos ‒ laisvės atėmimą iki dvejų metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių