Quantcast

Buvęs Seimo narys K. Pūkas išteisintas dėl seksualinio priekabiavimo

Vilniaus apygardos teismas penktadienį išteisino dėl seksualinio priekabiavimo kaltintą buvusį Seimo narį Kęstutį Pūką.

Jis išteisintas dėl visų jam inkriminuotų baudžiamųjų nusižengimų, kaip nepadaręs veikų, turinčių nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių, per posėdį sakė teisėjas Arūnas Budrys.

Prokuratūra prašė buvusiam politikui skirti 1800 eurų baudą.

Nuosprendis nėra galutinis ir dar gali būti skundžiamas.

Teismas konstatavo, kad Konstitucinis Teismas 2017 metų gruodį detaliai ir nuodugniai nustatė bei įvertino K. Pūko elgesį, pripažino politiko veiksmus seksualiniu priekabiavimu kaip tai numatyta Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatyme.

Tačiau teismas nurodė nenustatęs K. Pūko veiksmuose nusikalstamos veikos požymių, kurie užtrauktų baudžiamąją atsakomybę pagal Baudžiamojo kodekso straipsnius.

„Teismas sprendė, kad susiklostęs faktinis nukentėjusiųjų santykis su į darbą priimti turinčiu teisę asmeniu nelaikytinas juridinio priklausomumo santykiu. Taigi, šioje byloje neįrodytas Baudžiamojo kodekso 152 straipsnyje įtvirtinto baudžiamojo nusižengimo sudėties elementas – priklausomumas pagal tarnybą“, – rašoma teismo pranešime.

Anot teismo, nukentėjusiųjų parodymai leido spręsti, kad K. Pūkas siekė susirasti tokią darbuotoją, kuri už Seimo nario atlyginimą rūpintųsi ir privačiu jo gyvenimu, pirktų jam reikalingus daiktus, maistą, tvarkytų jo būstą.

„Neatmestina, kad ateityje jų santykiai būtų galėję peraugti į konkretaus seksualinio bendravimo siekį, tačiau tai yra tik prielaida. Teisėjų kolegija, vadovaudamasi baudžiamojo įstatymo nuostatomis, nepripažino, kad K. Pūkas savo veiksmais būtų siekęs seksualinio bendravimo su nukentėjusiomis. Teismui nekilo abejonių, kad kaltinamasis K. Pūkas jam kaltinamajame akte nurodytais veiksmais pažemino nukentėjusiųjų garbę ir orumą, tačiau nukentėjusiųjų seksualinio apsisprendimo laisvė nebuvo pažeista“, – teigiama pranešime.

Taigi K. Pūko veiksmuose teismas nurodo nenustatęs būtinų nusikalstamos veikos požymių – seksualinio bendravimo ar pasitenkinimo siekimo ir nukentėjusiųjų kitokio priklausomumo.

K. Pūkas davė parodymus teismui, tačiau kaltės nepripažino. Jam mestus kaltinimus jis vadino pasakomis. Išklausyti nuosprendžio jis neatvyko.

Nuo pernai vasaros vykusiuose posėdžiuose teismas apklausė nukentėjusiąsias, liudytojus. Išklausyti nuosprendžio buvo atvykusi  viena nukentėjusioji.

Po išteisinamojo nuosprendžio visų nukentėjusiųjų ieškiniai palikti nenagrinėti.

Byla nagrinėta neviešai.

Ikiteisminis tyrimas dėl seksualinio priekabiavimo pradėtas 2017 metų kovo mėnesį. Jį atliekant nustatyta, kad būdamas Seimo nariu K. Pūkas kelis mėnesius galėjo priekabiauti prie pagal tarnybą ar kitaip priklausomų asmenų.

K. Pūkas iš Seimo atsistatydino 2018 metų sausį prieš pat balsavimą dėl jo mandato panaikinimo. Konstitucinis Teismas paskelbė, kad jis pažeidė Konstituciją priekabiaudamas prie padėjėjų ir jomis pretendavusių tapti merginų.

Nuosprendis tikriausiai bus skundžiamas

Teismui penktadienį išteisinus seksualinio priekabiavimu kaltintą buvusį Seimo narį K. Pūką, prokuratūra linkusi skųsti nuosprendį.

„Susipažinus su motyvais, išanalizavus juos, be abejo, bus sprendžiama dėl apeliacinio skundo padavimo. Kadangi teismų praktika dar nėra susiformavusi ir ją reikėtų formuoti, ir mes tai darysime“, – BNS teisme sakė valstybės kaltintoja Vilniaus apylinkės prokurorė Agnė Stankevičiūtė.

Ji BNS teigė, kad linkusi paduoti skundą.

Pasak prokurorės, apie dar nesusiformavusių teismų praktiką tokio pobūdžio bylose nuosprendyje pasisakė ir teismas.

K. Pūkas išteisintas dėl visų jam inkriminuotų baudžiamųjų nusižengimų, kaip nepadaręs veikų, turinčių nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių, per posėdį sakė teisėjas Arūnas Budrys.

Prokuratūra prašė buvusiam politikui skirti 1800 eurų baudą.

Nuosprendis nėra galutinis ir dar gali būti skundžiamas Lietuvos apeliacinis teismui.

Dėl apeliacinio skundo svarstys ir nukentėjusiosioms atstovavęs advokatas Karolis Rugys. Pasak jo, nuosprendžio klausiusi viena nukentėjusioji buvo sukrėsta.

„Manau, nuosprendis bus skundžiamas ir kitų teismų patikrintas“, – sakė advokatas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pukas

Pukas portretas
nekaltas kaip Usas

...

... portretas
Kai nešiesi garso įrašymo įrangą, tai AIŠKIAI ir provokuoji... naivūs tie vyrai, lengvai 'nuoširdumu' patiki.

Kaunas

Kaunas portretas
Tai ,kad mergina atėjo pokalbiui dėl darbo,ji įrašė dėl gašlių pasisakymų.Vietoj kabineti nusivedė aptarti darbo klausymus į miegamąjį,tai svarus įrodymas,bet teisėsaugos nesudomino,kai pinigų turi nekaltas.Tie sukrosę senei nesupranta,kaip šlykštu.
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių