Quantcast

Buvęs įtariamasis I.Tiomkino nužudymo byloje siekia prisiteisti 50 tūkst. eurų

  • Teksto dydis:

Buvęs įtariamasis „Vilniaus brigados“ vadeivos Igorio Tiomkino nužudymo byloje Henrikas Margenis iš valstybės siekia prisiteisti 50 tūkst. eurų turtinės ir neturtinės žalos už, jo manymu, neteisėtą baudžiamąjį persekiojimą.

Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį surengė parengiamąjį posėdį šioje civilinėje byloje. Į jį neatvyko nei ieškovas, nei jo advokatas. Gynėjas pranešė, kad yra išvykęs į bylą Panevėžyje ir nespės grįžti į posėdį Vilniuje. Teisėjas Visvaldas Kazakiūnas nusprendė, kad advokatas galėjo perduoti bylą kitam kolegai, jeigu nespėja dalyvauti dviejose bylose ir nutarė nagrinėti bylą be ieškovo ir jo atstovo.

H.Margenis iš Lietuvos valstybės, atstovaujamos Generalinės prokuratūros, Teisingumo ministerijos ir Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato, siekia prisiteisti 1452 tūkst. eurų turtinės, 48 tūkst. 547 eurų neturtinės žalos bei bylinėjimosi išlaidas. Jis ieškinyje rašo, kad be reikalo persekiojimas dėl įtarimų už nusikaltimą, kurio nepadarė. Buvęs teisėsaugos pareigūnas išreiškė nepasitenkinimą areštinės sąlygomis.

Posėdyje dalyvavę Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato ir Generalinės prokuratūros atstovai su ieškiniu nesutiko, nes nebuvo atlikti neteisėti veiksmai, už kuriuos valstybė turėtų atsakyti.

Buvęs Vidaus reikalų ministerijos (VRM) kontržvalgybos skyriaus viršininkas H.Margenis buvo sulaikytas 2014 metų liepą, vėliau suimtas 45 paroms. Tų metų rugpjūčio 22 dieną jis paleistas, skyrus dvi kardomąsias priemones – paimtas pasas ir rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

2015 metų vasario 23 dieną H.Margeniui ikiteisminis tyrimas nutrauktas.

H.Margenis teismui skundėsi, kad slapta buvo sekamas, o suėmimo metu jį nuolat lankė kriminalinės žvalgybos darbuotojai.

Į šią turtinės ir neturtinės žalos bylą policija pateikė 1994 metais parengtą pažymą apie H.Margenį. Ji anksčiau buvo pateikta ir žurnalisto Vito Lingio nužudymo bylos nagrinėjime.

„H.Margenis buvo pareigūnas, kuris palaikė neleistinus ryšius su „Vilniaus brigada“, – sakė Generalinei prokuratūrai atstovaujantis prokuroras Kęstutis Vagneris.

Teismo posėdyje taip pat paskelbta, kad po H.Margenio sulaikymo jo bute per kratą rasta cigarečių be banderolių, už tai teismas jam skyrė 1448 eurų baudą.

Teismas bylos nagrinėjimą tęs kovo 9 dieną. Teisėjas sakė, kad siūlo ieškovui pateikti papildomus įrodymus, pagrindžiančius žalos dydį, apie teisių suvaržymą ir tų suvaržymo sukeltas teisine pasekmes.

„Siūlau šalims rasti taikų sprendimo būdą“, – sakė teisėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių