Quantcast

Apeliacinis teismas paliko baudą P. Gražuliui piktnaudžiavimo byloje

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį paliko galioti žemesnės instancijos teismo sprendimą skirti 15 tūkst. eurų baudą už piktnaudžiavimą nuteistam parlamentarui Petrui Gražuliui.

„Teisėjų kolegija nusprendė (P. Gražulio – BNS) skundą atmesti“, – BNS sakė Teisėjų kolegijos pirmininkas Nerijus Meilutis.

Pasak jo, apeliacinės instancijos teismas patikslino „smulkų rašymo apsirikimą“ dėl nusikalstamos veikos laikotarpio.

„Pati bauda, jos dydis nėra nei keičiamas, nei naikinamas“, – pridūrė teisėjas.

Pasak teisėjo, byla bus grąžinta Vilniaus apygardos teismui ir persiųsta Seimo kanceliarijai, kad būtų įvykdytas sprendimas ir bauda būtų išieškota.

Kaip teigia teismas, teisėjų kolegija konstatavo, kad P. Gražulio veiksmai „negali būti vertinami kaip tarnybinis (drausminis) nusižengimas, nes jo veikoje yra visi būtini nusikalstamos veikos (piktnaudžiavimo) sudėties požymiai“.

Kovo 3 dieną Vilniaus apygardos teismas 63-ejų politiką pripažino kaltu baudžiamojoje byloje dėl piktnaudžiavimo ir skyrė 15 tūkst. eurų baudą.

Nuosprendį skundė tik P. Gražulis, prokuratūra skundo atsisakė, nors teismas politikui ir netaikė kaltintojo pasiūlytos baudžiamojo poveikio priemonės – neatėmė teisės ketveriems metams būti renkamam ir paskirtam į valstybės įstaigas, tarnautojo pareigas.

P. Gražulis nuteistas už tai, kad 2015–2017 metais veikė Kaune registruotos šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės „Judex“ interesais, neleistinai kišosi į valstybės tarnautojų Lietuvoje ir Rusijoje veiklą.

Bylos duomenimis, parlamentaras iš privačios šaldytą maistą gaminančios bendrovės „Judex“ siekė gauti ir gaudavo turtinę naudą.

Seimo narys savo ruožtu teigia, kad „Judex“ lėšas gavo per tuometinę savo padėjėją ir gyvenimo draugę Patriciją Pachomovaitę, dirbusią ir bendrovės komercijos direktore, pinigai grąžinti įmonei.

Kaip skelbta, į Rusiją eksportuojamoje „Judex“ šaldyto maisto produkcijoje Rusijos pareigūnai 2015 metais aptiko listerijos bakterijų.

Teisėsaugos duomenimis, Seimo narys padėjo tvarkyti bendrovei „Judex“ su tuo susijusias problemas: ne kartą skambino Lietuvos ir Rusijos pareigūnams, ragino duoti kyšius, prašė pažeisti galiojančias tvarkas.

Apeliacinis teismas pažymėjo, kad, kaip nustatyta byloje, P. Gražulis, veikdamas „Judex“ interesais, neleistinai kišosi į valstybės tarnautojų veiklą skatindamas atlikti neteisėtus veiksmus, naudojosi bendrovės jam suteiktomis lėšomis.

„Tokiais veiksmais P. Gražulis diskreditavo Seimą, sumenkino Seimo nario vardą, valstybės politiko patikimumą ir prestižą ir taip padarė didelę neturtinę žalą valstybei“, – nurodė teismas.

Teisėjų kolegija pabrėžė, kad P. Gražulis, siekdamas iš „Judex“ naudos, „suvokė, jog tyčia piktnaudžiauja tarnyba, pažeidžia Konstitucijos nuostatas ir galiojančius įstatymus, nes Seimo nario mandatą naudojo ne savo pareigoms atlikti, o privatiems interesams“.

„Tokiais veiksmais sudarytas įspūdis, kad Seimo nariai, kuriems, kaip Tautos atstovams, suteiktas aukščiausias visuomenės pasitikėjimas įstatymų leidybos srityje, patys kurdami įstatymus gali jų nepaisyti“, – tvirtina Apeliacinis teismas.

Žiūrėkite, Masiulis – nekaltas, liberalai – nekalti, „MG Baltic“ – nekaltas, kaltas tik Gražulis.

Teismo sprendimą vadina politiniu

P. Gražulis Apeliacinio teismo sprendimą palikti jam apkaltinamąjį nuosprendį dėl piktnaudžiavimo vadina politiniu.

„Politinis sprendimas. Žiūrėkite, Masiulis – nekaltas, liberalai – nekalti, „MG Baltic“ – nekaltas, kaltas tik Gražulis“, – ketvirtadienį BNS sakė parlamentaras.

Jis turėjo galvoje balandį „MG grupės“ korupcijos byloje paskelbtą išteisinamąjį nuosprendį.

P. Gražulis neatsakė, ar Apeliacinio teismo sprendimą skųs Lietuvos Aukščiausiajam Teismui. Jis tvirtino išvis nematąs prasmės bylinėtis.

„Aš advokatai nepatariau ir Apeliaciniam teismui skųsti, nes žinau, kad čia ne teismai priima sprendimus, o valdančioji dauguma. Kaip Rusijoje priima sprendimus Putinas, taip ir Lietuvoje priima sprendimus ne teismai, o valdančioji dauguma, Landsbergių klanas“, – sakė Seimo narys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
dabar seime neliks vieno iš pagrindinių konservliberalų partijų priešų.Šventė Tvarte ir Dėžučių sandėly

visi visaip nori prie lovio

visi visaip nori prie lovio portretas
iki šiol gerbiau Gražulį, bet kad jis nebalsavo prieš už ožio paskelbimą šalies vadovu-tai pakeičiau nuomonę

Vaclovas

Vaclovas portretas
Anonimas rašo apie save.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių