Quantcast

A. Zuokas: Vilniaus šilumos tinklų ir „Lietuvos energijos“ projektas kainuos 720 mln.

  • Teksto dydis:

Bendras Vilniaus šilumos tinklų ir „Lietuvos energijos“ projektas, modernizuojant Vilniaus trečiąją termofikacinę elektriną Gariūnuose, kainuos 720 mln. litų, teigia miesto meras. Pasenusi elektrinė, kurią šiuo metu iš Vilniaus šilumos tinklų nuomojasi Prancūzijos koncerno „Dalkia“ valdoma „Vilniaus energija“, į biokurą deginančią jėgainę turėtų būti rekonstruota iki maždaug 2018-ųjų.

„Rugsėjo mėnesį Vilniaus miesto taryba priėmė sprendimą pasirašyti ketinimų protokolą su „Lietuvos energija“, taip pat sudaryti darbo grupę, kuri nagrinėtų, ką ir kaip turėtų daryti Vilniaus miestas, kad sumažintų šilumos kainą. (...) Šią savaitę darbo grupė apsisprendė dėl elektrinės projekto, kitą savaitę teiksime siūlymą miesto tarybai“, - penktadienį spaudos konferencijoje sakė Artūras Zuokas.

Naujos elektrinės šilumos galia siektų 540 megavatų (MW), elektros galia - 180 MW.

Anot mero, projektas kainuos 720 mln. litų: „Mums reikia 60 proc. Europos paramos šiam projektui“.

Likusias investicijas turėtų padengti planuojama įkurti bendra Vilniaus šilumos tinklų ir „Lietuvos energijos“ įmonė.

"Yra galimybė siekti ir didesnės paramos, likusią sumos dalį Vilniaus šilumos tinklai, kurie būtų atsakingi už šito projekto įgyvendinimą, galėtų skolintis, kredituoti iš bankų", - sakė Vilniaus meras.

A.Zuokas sakė, kad tarybai pritarus darbo grupės siūlymui, bus parengtas konkretus investicijų projektas.

„Vilniaus miesto šilumos tinklai kartu su konsultantais („KPMG Lietuva“ - BNS) parengtų investicinį projektą bei paraišką Europos Sąjungai“, - teigė meras.

Jis tikino, kad šilumos kaina sostinėje turėtų atpigti maždaug 22 proc. iki 18,4 cento už kilovatvalandę, miestui katilinė galėtų tiekti iki 70 proc. reikalingos šilumos energijos.

Vilniaus šilumos tinklų vadovas Arūnas Keserauskas teigė, kad dalį elektros jėgainė suvartotų pati, o kita dalis, pateikta į bendrus tinklus, patenkintų apie 6-15 proc. Lietuvos poreikio.

„Panaudojus dalį pagamintos elektros savo poreikiams, gautųsi 150 megavatų. Tokiu galingumu dirbant mes užtikrintume bendrą 6 proc. poreikio elektrai, o jeigu kondensaciniu režimu, tai apie 15 proc.“, - spaudos konferencijoje teigė A.Keserauskas. Pasak jo, elektros kaina galėtų siekti daugiau nei 13 centų už kWh.

Anot A.Zuoko, planuojama, kad elektrinės rekonstrukcija prasidėtų 2016 metais, o darbai truktų apie dvejus metus.

Pernai spalį Vilniaus savivaldybė, Finansų ministerija, „Lietuvos energija“ ir Vilniaus šilumos tinklai pasirašė ketinimų protokolą dėl elektrinės rekonstrukcijos. Susitarime numatoma, kad Vilniaus šilumos tinklai ir "Lietuvos energija" įsteigs bendrą įmonę, kuri įgyvendins projektą.

Dokumentas numato rekonstruoti trečiąją Vilniaus termofikacinę elektrinę, pritaikant ją biokurui arba komunalinėms atliekoms. Elektrinė vėliau bus perduota „Lietuvos energijai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių