Quantcast

Žiedai – pavasario šaukliai

Likus kelioms dienoms iki pirmųjų pavasario švenčių – Kovo 8-osios ir Kovo 11-osios – gėlių augintojai skuba pražydinti glėbius tulpių, narcizų, hiacintų ir kitokių gėlių.

Erdviuose, moderniuose "Žiežmarių gėlių" šiltnamiuose stiebiasi ir skleidžia žiedus tūkstančiai tulpių, hiacintų, narcizų, hortenzijų, azalijų, begonijų ir kitų pavasario gėlių. Visas jas gėlių augintojai puoselėjo, kad sužydėtų prieš Kovo 8-ąją ir Kovo 11-ąją.

"Prieš šias šventes paklausios visos žydinčios, kvepiančios ir pavasariu dvelkiančios gėlės, – pasakojo bendrovės "Žiežmarių gėlės" savininkė Rasa Stonienė. – Kovo 8-osios proga daugiausia nuperkama tulpių, azalijų, narcizų ir hiacintų. Kovo 11-ąją lietuviai renkasi visas žydinčias gėles, bet dažniausiai – tulpes."

Šįmet "Žiežmarių gėlės" užaugino 54 rūšių tulpių: oranžinių, violetinių, geltonų, rožinių, ciklameno ir įvairių kitokių spalvų. Per šventes planuojama parduoti apie 200 tūkst. tulpių ir apie 10 tūkst. azalijų. Nemenka dalis gėlių jau keliauja į parduotuves, kitos bus skinamos švenčių dienomis. Parduotuvėse viena tulpė kainuos nuo 1,2 lito iki 2,4 lito.


Moters diena

Kovo 8-ąją minima Tarptautinė moters diena. Idėja švęsti tokią dieną pirmą kartą kilo XX a. pradžioje. Tuomet sparčiai vystėsi ekonomika, plito industrializacija, o šiuos reiškinius lydėjo protestai dėl sunkių darbo sąlygų. 1857 m. kovo 8 d. Niujorke moterys, dirbusios drabužių siuvimo fabrike, surengė protestą dėl prastų darbo sąlygų ir mažų algų. Protestuotojas išvaikė policija. Po kelių mėnesių šios moterys įsteigė pirmąją darbuotojų profesinę sąjungą.

1910 m. Kopenhagoje surengta pirmoji tarptautinė moterų konferencija, kurios iniciatoriai buvo socialistai. Ši konferencija pritarė tuo laiku žymios vokiečių socialistų veikėjos Claros Cetkin siūlymui paskelbti Tarptautinę moters dieną, kuri būtų skirta judėjimui už moters teises pagerbti. Konferencijoje dalyvavo daugiau kaip šimtas moterų iš 17 šalių.


Nepriklausomybės atkūrimo diena

Kovo 11-ąją švenčiama Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena. 1990 metų kovo 11 dieną Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba pasirašė Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo aktą. Akte rašoma, kad atkuriamas 1940 m. svetimos jėgos panaikintas Lietuvos Valstybės suverenių galių vykdymas ir Lietuva nuo šiol yra nepriklausoma valstybė. Aktą pasirašė Aukščiausiosios Tarybos Pirmininkas Vytautas Landsbergis ir tarybos nariai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rita

rita portretas
O Vokietijoje sios sventes nera.Gaila.O kas ta Clara Cetkin ne kiekvienas ir zino.Bent jaunimas tikrai ne.Juk tokiu terminu,kaip : SOCIALIZMAS AR KOMUNIZMAS ( su kuriais siejama KOVO 8 -Tarptautine Moters Diena ) autoriai yra ne rusai,o butent vokieciai, kurie draugiskai perdave estafete savo amziniem priesam -rusam.Hitleris uzsmauge Socializmo ir Komunizmo idejas dar lopsyje,o stai rusai nusitvere sios idejos ...ir yra tai,kas yra......O svente grazi.Kas gali buti graziau uz pavasari,uz geles ir uz moteris ? Tik pavasaris,tik geles,tik moterys....

Saulius1

Saulius1 portretas
JEI jau lyčių teisės lygios - KODĖL leidžiama vieną lytį aukštint atžvilgiu kitos?
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių