Pereiti į pagrindinį turinį

Žaliojo tilto skulptūrų remonto konkurse atidėtas nugalėtojo paskelbimas

2013-08-20 13:29 diena.lt inf.
S.Pilinkus: Žaliojo tilto skulptūros - istorijos pėdsakai miesto veide
S.Pilinkus: Žaliojo tilto skulptūros - istorijos pėdsakai miesto veide / BFL nuotr.

Vilniaus savivaldybė, ieškanti, kas galėtų suremontuoti prieštaringai vertinamas Žaliojo tilto skulptūras, atidėjo konkurso nugalėtojo paskelbimą.

Savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Statinių skyriaus Eksploatacijos poskyrio vedėjas Gintautas Kazimieras Niaura BNS antradienį teigė, kad detalesnė informacija apie konkursą nebus skelbiama norint nepakenkti jo eigai.

"Šiandien įvyko vokų plėšimas, kol kas nugalėtojų skelbimas atidėtas. Vykstant viešojo pirkimo procedūroms, informacija apie konkurso eigą (kainą, dalyvius ir kt.) neteikiama, kad nepakenktų konkurso eigai", - nurodė G.K.Niaura.

Konkurso sąlygose nurodoma, kad konkursą laimėjusi bendrovė įsipareigos per dvejus metus atlikti kapitalinį skulptūrų remontą.

Žaliojo tilto skulptūros, ant kurių matomi sovietiniai simboliai, yra saugomas kultūros paveldo objektas. Vienoje iš skulptūrų, karių laikomos vėliavos smaigalyje, vaizduojamas kūjis su pjautuvu.

Dabartinio Žaliojo tilto projektą parengė tuometinio Leningrado projektavimo institutas "Projektstalkonstrukcija", tiltą pastatė rusų kariuomenės inžinerinis dalinys. 1952 metais tiltas papuoštas keturiomis kareivio, darbininkų, valstiečių ir studentų skulptūromis.

Kritikai sako, kad skulptūros yra sovietinės propagandos dalis ir žeidžia žmones, kovojusius už Lietuvos išsivadavimą iš sovietų okupacijos.