Quantcast

Sovietinių skulptūrų likimas – kol kas su klaustuku

Vilniaus savivaldybės taryba kol kas nesvarstys klausimo dėl Žaliojo tilto skulptūrų perdavimo valstybei, nes nėra pakankamo tarybos narių palaikymo, sako meras Remigijus Šimašius.

Siūlymą perduoti nuo tilto nuimtas ir šiuo metu savivaldybės saugomas sovietines skulptūras meras tarybai teikė net kelis kartus, tačiau nesulaukė palaikymo, todėl antradienį dar kart siūlytas sprendimas buvo išimtas iš darbotvarkės.

„Kartais simboliniai dalykai turi labai didelę reikšmę žmonėms, lygiai taip pat, kaip kažkada su J. Basanavičiaus paminklu, taip pat ir čia – žmonėms visuomet atrodo, kad vienas ar kitas jų siūlomas sprendimas yra pats geriausias. Reikia sutelkti, kad būtų tarybos narių dauguma, tada klausimas gali būti darbotvarkėje, gali būti priimtas sprendimas“, – sakė meras

Mano darbas, manau, atliktas – pavojingos ir netinkamos skulptūros nuimtos nuo pjedestalo, jos gali kad ir šimtą metų būti „Grindos“ sandėly.

Perduoti skulptūras Lietuvos dailės muziejui savivaldybę ragina Lietuvos dailininkų sąjunga. Muziejaus direktorius Romualdas Budrys tvirtina, kad gavus skulptūras, jos bus paskolintos prie Druskininkų įsikūrusiam socialistinio realizmo meno muziejui - Grūto parkui ir ten eksponuojamos.

Dalis tarybos narių, daugiausia opozicija, su tuo nesutinka tvirtindami, kad skulptūros turėtų likti Vilniuje ar jo apylinkėse, kur jas galėtų apžiūrėti sostinės turistai bei siūlo skelbti viešą konkursą skulptūrų nuomai. Idėją palaiko ir nuo liberalų atskilusios Racionalios veiklos skatinimo frakcijos vadovas Vidmantas Martikonis, jis teigia, kad tai pat siektų įsigyti socialistinio realizmo kūrinius savo skulptūrų parkui greta sostinės.

Anot R. Šimašiaus, aiškaus palaikymo neturi nė vienas variantas.

„Manau, kad tai tikrai nėra strateginis, esminis klausimas. Mano darbas, manau, atliktas – pavojingos ir netinkamos skulptūros nuimtos nuo pjedestalo, jos gali kad ir šimtą metų būti „Grindos“ sandėly“, – tikino meras.

Antradienį, po opozicijos protestų siekiant išsaugoti kvorumą iš darbotvarkės išimti ir dar du diskusijų kėlę sprendimai – dėl tarybos pritarimo savivaldybės taikos sutarčiai su verslininkais dėl Kirdiejų rūmų sutvarkymo ir nuomos mokesčių, taip pat dėl procedūrų, susijusių su buvusių profesinių sąjungų kultūros rūmų perėmimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių