Quantcast

Vyriausybės atstovas dėl dvikalbių lentelių vėl žada kreiptis į antstolius

  • Teksto dydis:

Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje Audrius Skaistys planuoja kreiptis į antstolius, kad jie įvertinų, kaip vykdomas teismo sprendimas nukabinti dvikalbes lenteles Šalčininkų rajone.

Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje Audrius Skaistys BNS sakė, kad apsilankė Šalčininkų rajone ir domėjosi, kaip vykdomas teismo sprendimas. Jis turėjo būti įvykdytas iki spalio 31 dienos.

Tądien A.Skaistys lankėsi Baltosios Vokės seniūnijoje, o lapkričio pradžioje - Jašiūnų seniūnijoje. Baltosios Vokės seniūnijoje buvo nukabintos keturiose lenkiškos lentelės, Jašiūnuose keliose gatvių dvikalbiai užrašai panaikinti. Baltosios Vokės seniūnijoje kabo lietuviški užrašai, o Jašiūnuose užrašai uždažyti.

"Iš dalies vykdo teismo sprendimą. Jau viena gatvė yra labai daug.  Jie pradėjo vykdyti, bet nebaigė. Bet realiai neįvykdytas teismo sprendimas, bet pradėtas vykdyti. Mes tą turi fiksuoti. Atiduosim antstoliams, kad jie įvertintų, kaip vykdomas teismo sprendimas ir siūlytų nuobaudą",- BNS sakė A.Skaistys.

Vyriausybės atstovas ketina nuvykti dar į septynias seniūnijas Šalčininkų rajone ir pasidomėti, kaip tenai vykdomas teismi sprendimas.

Spalio pabaigoje Vilniaus apygardos teismas nukabinti dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles nevykdančiai Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktorei Liucinai Kotlovskai skyrė 2 tūkst. litų baudą.

Teismo sprendimas dėl maždaug 20-ties dvikalbių lentelių nukabinimo Mostiškių, Nemenčinės ir Buivydžių miesteliuose ir kitose vietose neįvykdytas nuo 2011 metų rudens.

Lietuvos įstatymai leidžia pavadinimus tik lietuvių kalba ir teismai ne kartą yra nurodę, jog dvikalbiai užrašai lietuvių ir lenkų kalbomis yra neteisėti. Tačiau vietos valdžia, kurioje įsitvirtinusi Lietuvos lenkų rinkimų akcija, paprastai atsisako nukabinti dvikalbes lenteles, argumentuodama, kad jų nori patys gyventojai.

Premjero Algirdo Butkevičiaus vyriausybė savo programoje įsipareigojo "išspręsti vardų ir pavardžių rašymo asmens dokumentuose bei gatvių ir vietovių pavadinimų rašymo klausimus, atsižvelgiant į Europos Tarybos tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvenciją".

Tačiau Tautinių mažumų įstatymo projektas, kuris leistų dvikalbes lenteles, iki šiol neperduotas svarstyti net Vyriausybei.

Lenkai sudaro 6,6 proc. Lietuvos gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pagarba

pagarba portretas
ponui Audriui tik tvirtybės ginant lietuvių kalbą.

tarazanas

tarazanas portretas
Dvikalbių lentelių nukabinimo,del lenkiskai okupacijos neteisus atgal i lenkijq

Tuteiša

Tuteiša portretas
Neįgali valstybė, nesugebanti užtikrinti įstatymų vykdymą. Gėda, premjere.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių