Quantcast

Naujame Lukiškių aikštės konkurse – 2 mln. eurų lubos

  • Teksto dydis:

Darbo grupei nusprendus skelbti naują konkursą Vilniaus Lukiškių aikštės sutvarkymui, ankstesniuose konkursuose geriausiai įvertintų projektų architektai laukia naujų sąlygų.

Premjero sudarytai darbo grupei, kuri koordinuoja aikštės sutvarkymo klausimus, vadovaujantis Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus sako, kad naujajame konkurse numatytos finansavimo lubos.

„Maksimaliai 2 mln. eurų - tai yra lubos“, - BNS ketvirtadienį sakė R.Vaitkus.

Anot jo, preliminarias konkurso sąlygas planuojama turėti jau penktadienį, o konkurso procedūros galėtų būti baigtos iki Naujųjų metų. Konkursą, anot jo, skelbtų Vilniaus miesto savivaldybė.

„Nežinau, kaip architektai, bet aš, siekdamas būti įamžintas, ko gero, ir veltui sutikčiau tokiame projekte dalyvauti, jeigu gebėčiau parengti projektą“, - dėstė R.Vaitkus.

Pirmąją vietą anksteniame konkurse laimėjęs architektas Rolandas Palekas sako dar nežinantis, ar dalyvaus naujame konkurse.

„Esame dabar, manau, visiškai laisvi apsispręsti, ar toliau daryti, ar ne, nenorėčiau dabar komentuoti, ar mes dalyvausime. Nuspręsime“, - BNS ketvirtadienį sakė R.Palekas.

Jis sakė gerbiantis darbo grupės sprendimą, nes skelbti naują konkursą yra „užsakovo teisė“.

Antrąją vietą laimėjusių architektų grupei vadovaujantis architektas Gintaras Čaikauskas sprendimą dėl naujo konkurso sutiko su didesniu entuziazmu. Jo negąsdino ir planuojamas trumpas terminas projektams pateikti - paraiškų, numatoma, bus laukiama tik dvi savaites.

„Mes, architektai, kaip kareiviai, kaip gladiatoriai, visokiuose esame buvę konkursuose ir kautynėse. Esmė yra ta, ką reikia padaryti, terminas galbūt nėra esminis dalykas, esminės yra konkurso sąlygos, kokia bus užduotis“, - sakė jis.

Architektas taip pat vylėsi, kad pasiūlymai naujame konkurse bus vertinami be išankstinių nuostatų.

„Pas mus - maža šalis, labai nelengva suorganizuoti objektyvų vertinimą, tikiu, kad bus užtikrintas skaidrumas ir objektyvumas, čia yra esminiai dalykai“, - teigė G.Čaikauskas.

Skelbti naują konkursą nuspręsta Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT) neleidus vykdyti derybų su ankstesnio idėjų konkurso pirmosios vietos laimėtoja bendrove „Paleko Archstudija“, nes jos pasiūlytos korekcijos įvertintos kaip naujas projektas.

VPT prašyta įvertinti, ar su „Paleko Archstudija“ gali būti toliau vykdomos neskelbiamos derybos, architektams pakoregavus projektą ir kelis kartus sumažinus numatomų darbų sąmatą. VPT išvadoje teigiama, kad toliau vykdant neskelbtinas derybas būtų pažeistas lygiateisiškumo principas kitų konkurso dalyvių atžvilgiu.

Lukiškių  aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų. 2013-aisiais išrinktas geriausias projektas Lietuvos laisvės kovotojų atminimui įamžinti - R.Paleko „Ramybė“, antroji vieta atiteko R.Čaikausko architektams su projektu „Rėdos ratas“. 2014-aisiais taip pat buvo išrinktas ir geriausias monumentas žuvusių už Lietuvos laisvę kovotojų atminimo įamžinimui - skulptoriaus Vidmanto Gylikio „Tautos dvasia“, tačiau jo aikštėje nenorėtų matyti nei Vilniaus valdžia, nei Vyriausybės atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

K.

K.  portretas
Ar galima pagaliau išmokti gerosios praktikos NESKELBTI VIEŠOSIOS ERDVĖS ATNAUJINIMO KONKURSŲ, kol nėra atlikti visuomenės grupių poreikių tyrimai? Kol miestiečiai neturėjo progos sudalyvauti?!! Kiek kartų galima TĄ PAČIĄ KLAIDĄ KARTOTI?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių