Quantcast

Vyriausybė pritarė kvartalo Vilniaus centre pertvarkai už 170 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Vyriausybė pritarė beveik 170 mln. eurų preliminarios vertės valstybės pastatų komplekso Vilniaus centre pertvarkai, į buvusius mokslinių tyrimų institutų pastatus iki 2028 metų perkeliant dalį ministerijų bei kitų įstaigų, o atlaisvintus jų pastatus parduodant.

Trečiadienį Vyriausybė iš esmės pritarė kvartalo Goštauto gatvėje, šalia Neries, pertvarkos koncepcijai ir įpareigojo Turto banką jį vystyti.

Pasak finansų viceministro Gedimino Norkūno, projektu siekiama sumažinti laisvo nenaudojamo Vilniuje turto plotą, efektyviau jį išnaudoti ir pagerinti viešųjų įstaigų, valstybės tarnautojų darbo vietas.

„Ilgą laiką buvo kalbama apie ministerijų miestelį, vyko daug diskusijų, galų gale buvo apsistota ties viena konkrečia vieta, Turto banko valdoma valstybės nuosavybės turimas visas kvartalas. (...) Kalbame apie jo įveiklinimą“, – pasitarime sakė G. Norkūnas.

Kvartale, kuriame anksčiau veikė įvairūs mokslinių tyrimų institutai, numatoma atnaujinti 73 tūkst. kv. metrų patalpų, čia galės dirbti apie 4 tūkst. žmonių. Pastatų pirmieji aukštai bus atverti visuomenei, bus įrengta pėsčiųjų alėja, nauja aikštė ir skveras.

„Planuojame, kad naujajame komplekse įstaigos galėtų gauti iki 80 proc. joms reikalingo ploto. Taip faktiškai būtų įtvirtintas Vyriausybės siekis skatinti hibridinį darbą, taupant valstybės resursus“, – pranešime sakė Turto banko direktorius Mindaugas Sinkevičius.

Šiuo metu komplekso plotas siekia apie 34 tūkst. kv. metrų, iš kurių užimta tik apie 40 proc., likusios patalpos dėl prastos būklės yra nepatrauklios nuomininkams, todėl jas tenka išlaikyti valstybei. Dalies ūkinių pastatų palei Lukiškių gatvę nėra įmanoma pritaikyti, todėl juos ketinama griauti.

Pasak M. Sinkevičiaus, projektas iš esmės išspręs nenaudojamo biurų ploto Vilniuje problemą.

„Tai būtų valstybės ūkiškumo pavyzdys, kai įstaigos turi tik tiek ploto, kiek joms iš tikrųjų reikia funkcijoms atlikti. Vilniuje beveik neliktų nenaudojamų administracinių valstybės patalpų“, – teigė M. Sinkevičius.

Kvartalo konversija vyks šešiais etapais, pirmiausiai bus atnaujinamas A. Goštauto g. 11 esantis pastatas, kuriame veikė Puslaidininkių fizikos institutas. Projektas, preliminariais vertinimais, kainuos apie 16,2 mln. eurų.

Viso kvartalo atnaujinimas preliminariai kainuos 168 mln. eurų, beveik visą sumą tikimasi surinkti pardavus nebereikalingus pastatus – planuojama, kad bus atlaisvinta daugiau nei 88 tūkst. kv. metrų ploto, kurį pardavus tikimasi gauti apie 152 mln. eurų pajamų.

Turto banko užsakymu atliktoje galimybių studijoje siūlomi šeši komplekso vystymo etapai. Pirmajame – iki 2025 metų antrojo ketvirčio – čia turėtų įsikurti Žemės ūkio, Susisiekimo ir Sveikatos apsaugos ministerijos, o iki 2028 metų –  Finansų, Aplinkos, Ekonomikos ir inovacijų, Energetikos, Teisingumo bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, taip pat dalis kitų įstaigų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

??????

?????? portretas
o kodel Lietuva turi tiek ministeriju????Galima butu sujungt(anksciau,kiek pamenu,taip ir buvo).Pav.,kulturos su svietimo,inovaciju galima prie kitos ministerijos,energetikos prie ukio ar pan.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių