Pereiti į pagrindinį turinį

„Vyno dienos“: dvi dienos pasauliui išragauti

2012-05-25 12:25
„Vyno dienos“: dvi dienos pasauliui išragauti
„Vyno dienos“: dvi dienos pasauliui išragauti / Gedimino Bartuškos nuotr.

Aštuntą kartą vyksiančiose „Vyno dienose“ savo vynus lankytojams pristatys ne tik Europos šalys, bet ir Kanada, Jungtinės Valstijos. Bus degustuojami pasaulio įžymybių, tokių kaip Gerard‘as Depardieu, Marilyn Monroe arba Antonio Banderasas ir kitų, vynai, netrūks kitų pramogų.

Daugiau kaip 20 dalyvių

Gegužės 25-26 d. Šiuolaikinio meno centre Vilniuje vyks didžiausias kasmetis Lietuvos vyno renginys – aštuntoji tarptautinė vyno paroda „Vyno dienos 2012“. Šiemet savo vynus lankytojams pristatys per dvidešimt dalyvių.

„Vyno klubo“ direktorės Rasos Starkuvienės teigimu, lankytojai šiemet pamatys daugiau užsieniečių nei įprastai. Į parodą atvyksta apie penkiolika vyndarių iš įvairių Italijos regionų, Portugalijos atstovai. Pirmą kartą „Vyno dienose“ stendą turės Jungtinių Valstijų ambasada, į parodą grįžta Kanados stendas.

Iš tradicinių senbuvių lankytojus su vyno pasaulio subtilybėmis supažindins „Mineraliniai vandenys“, „Vyno klubas“, „Eugesta“, „Baltic Wine and Spirits“ ir kiti.

„Esu tikras, kad „Vyno dienos“ ryškiai prisidėjo prie vyno kultūros populiarinimo ir kėlimo. Pažiūrėkime, kiek specializuotų vyno parduotuvių, vyninių atsidarė per pastaruosius metus. Parodos dalyviai per tuos aštuonerius metus pastebi, kaip tobulėja vartotojas, kaip jis nori vis įdomesnio, kokybiškesnio vyno. Kita vertus, šis renginys yra geriausia proga restoranų, kavinių ir vyninių šeimininkams vienoje vietoje per trumpą laiką susipažinti su naujienomis, pabendrauti su profesionalais ir net vyndariais“, - sakė parodos koordinatorius Arminas Darasevičius.

Gėrimų ir sūrių derinimas

Pirmos parodos dienos – penktadienio – pusdienis, kaip visada, bus skirtas profesionalams: restoranų, vyninių, viešbučių, specializuotų vyno parduotuvių, vyno importo įmonių savininkams ir darbuotojams. A.Darasevičius neslėpė, kad ateityje bus siekiama visą dieną skirti tik profesionalams. „Einame link to, kad kada nors visas parodos penktadienis būtų skirtas tik profesionalams. Jeigu jų tik atsiras tiek, taip ir bus. Nes, manau, tokiems žmonėms ir yra įdomiausia ši paroda“, - sakė parodos koordinatorius.

Per atidarymo ceremoniją bus apdovanoti Lietuvos vyno čempionato nugalėtojai, bus įteikti sertifikuotų Lietuvos someljė diplomai dar dviem profesionalams. Daug dėmesio renginyje bus skirta vynui ir maistui derinti, ypač sūriams. Šiemet parodoje savo produkciją pristatys pagrindinė renginio rėmėja „Vilkyškių pieninė“, bus galimybė paragauti ir įvertinti sūrių „Žalgiris“, „Prussia“, „Memel Blue“ ir kt. Specialioje degustacijoje sūriai bus derinami su „Švyturio“ kolekciniu alumi.

Mėgstantys ir besidomintys putojančiais vynais turės galimybę dalyvauti šios rūšies gėrimų degustacijoje, o tie, kuriems įdomūs ekologiniai vynai, jų gamyba ir išskirtinumas, bus pakviesti į ekologiškų vynų seminarą-degustaciją. Po parodos lankytojai bus kviečiami pratęsti „Vyno dienas“ miesto restoranuose ir vyninėse.

„Vynas ir žmonės“

Kaip vieną pagrindinių naujienų „Vyno dienų“ organizatoriai išskyrė šių metų parodos potėmę „Vynas ir žmonės“. Pasak „Vyno klubo“ direktorės R.Starkuvienės, jiems buvo svarbu paminėti žmones, kurie daro, veža ir parduoda, ir tuos, kurie vartoja vyną. Specialioje degustacijoje bus ragaujami iš viso pasaulio surinkti įžymybių, tokių kaip G.Depardieu, Jarno Trulli, Christiano Audigier, M.Monroe arba A.Banderaso (dar neaišku) sukurti vynai.

Pirmą kartą bus surengtas viešas forumas tema „Ar lietuviai sėdi prie Europos vaišių stalo?“. „Šiame forume-diskusijoje vyno vartotojai su keliais profesionalais pamėgins padiskutuoti šia tema. T. y. kurioj vietoj esame, kur link keliaujame maisto ir vyno vartojimo prasme. Turėsime įdomių svečių, tikimės gyvos diskusijos“, - kalbėjo A.Darasevičius.

Apie gastronomijos istoriją, tradicijas Lietuvoje kalbės žurnalistas, televizijos laidų vedėjas Andrius Užkalnis, biologijos mokslų daktaras, televizijos laidų vedėjas Rolandas Maskoliūnas, socialinių mokslų daktaras, knygų autorius Eugenijus Skerstonas, alaus istorijos, jo vartojimo kultūros ir tradicijų žinovas dr. Linas Čekanavičius, gėrimų žinovas Gintautas Jašinskas. Forumui vadovaus Lietuvos someljė asociacijos prezidentas dr. Arūnas Starkus. Parodos organizatoriai kviečia prie pokalbio prisijungti ir parodos lankytojus.

Rinktinė karikatūrų paroda

„Kam nors gali pasirodyti, kad šiųmetė programa truputį skurdesnė – mažiau punktelių. Bet mūsų mintis buvo padaryti, kad vyktų ne tik degustacijos. Norėjosi padaryti ką nors kitaip, kad žmonėms būtų įdomiau“, - apibendrindamas programą sakė A.Darasevičius. Todėl, pasak jo, atsirado forumas, lieka alaus derinimas su sūriu, daroma pasaulinio lygio žvaigždžių vynų degustacija.

Tradiciškai „Vyno dienose“ būna rengiamos menininkų parodos. Anksčiau joje būdavo eksponuojami fotomenininkų darbai, šiemet leista pasireikšti Lietuvos karikatūristams. Parodoje apsilankę išvys V.Beresniovo, Š.Jakšto, R.Vaitkaus, E.Unguraičio, I.Bereznicko ir kitų šmaikštaus žmogaus santykio su alkoholiu tema darbus. Tai nebus specialiai renginiui pieštos karikatūros, o surinktos karikatūristų pieštos per ilgą laiką. Bet, kaip teigė parodos organizatoriai, susijusios su parodos tematika ir priverčiančios žmogų susimąstyti.

„Vyno dienų“ programa

Gegužės 25 d., penktadienis

Didžioji salė

11-16 val. Profesionalų laikas.

12 val. Parodos atidarymas.

12.30 val. Lietuvos vyno čempionato nugalėtojų apdovanojimas.

16-20 val. Pasaulio vyno paroda.

16.45 val. Iškilmingas diplomuotų Lietuvos someljė paskelbimas.

Degustacija salė

13-15.30 val. Susitikimų laikas.*

15.30-16.30 val. Alaus derinimo su maistu patirtis. Degustacija su tradicine „Švyturio“ kolekcija.

18.30-19.30 val.  Forumas „Ar lietuviai sėdi prie Europos vaišių stalo?“.

Degustacijose, seminaruose ir diskusijose galima dalyvauti įsigijus Vyno dienų bilietą, jei nenurodyta kitaip.

* - Susitikimams laiką ir vietas gali rezervuoti verslo atstovai (vyndariai, prekybininkai ir pan.).

Kiemelis

12-20 val. Veiks restoranas „California“.

Gegužės 26 d., šeštadienis

Didžioji salė

11-20 val. Pasaulio vyno paroda.

20.00 val. Paroda uždaroma.

Degustacijų salė

13-13.45 val.  Seminaras-degustacija „Ekologinė vyndarystė“.

14-15 val. Alaus derinimo su maistu patirtis. Degustacija su tradicine „Švyturio“ kolekcija.

16-17 val. Žvaigždžių vyno degustacija. Bus degustuojami įžymių pasaulio žmonių vynai. Degustacija mokama.

17.30-18.30 val. Putojančio vyno degustacija.

Kiemelis

12-20 val. Veiks restoranas „California“.