Quantcast

VU M. K. Sarbievijaus kieme atidengta atminimo lenta poetui M. Martinaičiui

  • Teksto dydis:

Penktadienį Vilniaus universiteto (VU) M. K. Sarbievijaus kieme atidengta atminimo lenta poetui Marcelijui Martinaičiui.

„Marcelijaus Martinaičio poezija, paskaitos, laikysena, jo bendravimas su studentais, kolegomis dėstytojais paliko gyvą pėdsaką daugelio mūsų atmintyje. Poeto atminimas mums įkūnija laisvo kūrybingumo dvasią, be kurios neįsivaizduojamas šiuolaikinis universitetas“, – sakė VU Lietuvių literatūros katedros vedėja Brigita Speičytė.

Anot universiteto pranešimo, M. Martinaitis žinomas ne tik kaip talentingas XX amžiaus antrosios pusės poetas, kurio poezija įvertinta Nacionaline kultūros ir meno premija, bet ir kaip autoritetingas dėstytojas, svarbiausias jaunųjų rašytojų ugdytojas Vilniaus universitete.

Nuo 1980 metų dirbdamas Lietuvių literatūros katedros dėstytoju, plėtodamas lietuvių tautosakos ir literatūros tyrimus, vadovaudamas jauniesiems universiteto literatams, M. Martinaitis išugdė ne vieną gabią Lietuvos rašytojų kartą. Jo mokiniai taip pat Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatais, tai Danutė Kalinauskaitė, Giedra Radvilavičiūtė, Valdas Papievis, Sigitas Parulskis.

Poetui ir dėstytojui skirta atminimo lenta papildys M. K. Sarbievijaus kiemo simbolinę atminties architektūrą, kuri įamžina čia studijavusius ir dirbusius žymius poetus.

Atminimo lentos autorius – menininkas Mindaugas Junčys.

M. Martinaitis (1936–2013) – poetas, eseistas, vertėjas, 1975 metų „Poezijos pavasario“ laureatas, 1998 metų Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, dirbo įvairiuose laikraščiuose ir žurnaluose, priklausė Sąjūdžio vadovybei, vadovavo Nacionalinių literatūros ir meno premijų komitetui, pirmininkavo Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos tarybai, išleido daugiau nei dešimt poezijos rinkinių, keletą eseistikos knygų, pjesių lėlių teatrui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių