Quantcast

VRK pripažino R. Šimašiaus pažeidimus dėl sutarties su „Cambridge analytica“

  • Teksto dydis:

Vyriausioji rinkimų komisija pripažino Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus pažeidimus dėl sutarties su „Cambridge analytica”, jo elgesį prašoma tirti ir VTEK.

VRK pripažinus, kad partija Liberalų sąjūdis nedeklaravo 30 000 eurų sutarties su „SCL Elections Limited“ ir pažeidė Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymą, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos prašoma toliau tirti šį atvejį įvertinant, ar Vilniaus meras Remigijus Šimašius galėjo nusižengti Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymui bei Valstybės politikų elgesio kodeksui dėl to, kad nedeklaravo savo galimo asmeninio suinteresuotumo su rinkiminių paslaugų tiekėju „SCL Elections Limited“, rašoma Lietuvos laisvės sąjungos išplatintame pranešime.

Dar pernai lapkritį paaiškėjo, jog Vilniaus meras R. Šimašius dirbo su Jungtinėje Karalystėje registruotos kampanijos „Cambridge analytica” įmone „SCL Elections”, kuri neteisėtai rinko gyventojų duomenis rinkimų kampanijai ir nevengė tokių darbo metodų, kaip galimi siūlymai papirkti, neobjektyvios tikrovės imitavimas, oponentų kompromitavimas ar šmeižimas.

Ir dabar dar yra likę neatsakytų klausimų: kur yra ir kam naudojami vilniečių asmeniniai duomenys, kaip jie buvo panaudoti rinkimų kampanijai?

Iš viešai skelbiamos informacijos matyti, kad „SCL Elections” įsipareigojo suteikti rinkėjų duomenų bazės sukūrimo paslaugas, programinės įrangos rinkėjams veikti sukūrimo paslaugas Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus rinkimų kampanijai, taip pat įsipareigojo sukurti rinkėjų duomenų bazę su unikaliais rinkėjų duomenimis Vilniuje.

Rinkėjų duomenų bazėje turėjo būti nurodomi rinkėjų asmeniai duomenys, vardai, pavardės, o aptariama informacija turėjo būti renkama ir iš tokią informaciją turinčių valstybinių subjektų. „SCL Elections” įsipareigojo pateikti rinkėjų paveikimo paslaugą bei perduoti serverį rinkėjų duomenų bazei laikyti. Dar daugiau, „SCL Elections” įsipareigojo parduoti „RIPON“ programą skirtą rinkėjams paveikti balsuoti už kandidatą R. Šimašių.

Tarptautinio tyrimo metu nustatyta, kad bendrovė „SCL Elections” neteisėtai naudojo milijonų vartotojų socialiniame tinkle „Facebook” esančius asmeninius duomenis be jų sutikimo: neteisėtai perduota apie 90 milijonų „Facebook“ vartotojų duomenų, kurie buvo neteisėtai naudojami jų klientų-užsakovų rinkiminėse kampanijose, primenama partijos pranešime.

„Lietuvos rytas“ duomenimis, sutartį su „SCL Elections” sudarė tuometinis partijos sekretorius Raimondas Imbrasas. Sudarytų paslaugų vertė – 30 000 Eur, kuriuos turėjo apmokėti paslaugos gavėjas. Paslaugos perkamos mero R. Šimašiaus naudai bei jo rinkiminei kampanijai nuo sausio 12 d. iki kovo 3 d., 2015 m.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Gentvilas viešai patvirtino, kad apie šią sutartį nieko nežinojo, o naudos gavėjas pagal šią sutartį buvo R. Šimašius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to

to  portretas
o su tavim tipo geriau butu...turbut iskart bankrota skelbt reiketu sostinei... o esamas meras atnaujintu galutinai sostines gatves ir saligatvius,nutiestu dar daugiau dviraciu taku!

Šimašiaus spjaudykle

Šimašiaus spjaudykle portretas
Šimašiui nusispjauti ant visų iš aukšto. Baisiausia, kad jam nusispjauti ir ant Vilniaus. Pabandykim įsivaizduoti Vilnių dar po Šimašiaus 5 metų spjaudymo: pastatytas trečias Basanavičiaus biustas prie filharmonijos, ar filharmonijoje?, Gedimino kalnas, Trijų kryžių kalnas - nuokalnėje, Lukiškių aikštė - slidininkų ir čiuožėjų susitikimo vieta, Raudonas kvartalas Gedimino prospekte su G taškus atstovaujančiomis Armonaitėmis, prasmirdęs nuo šiukšlių Vilniaus senamiestis ir miegamieji rajonai, merijoje ir mokyklose įkurtos vietos kanapių rūkymui, ....

qmhmges

qmhmges portretas
o kiti tipo geruciai buvo...dar daugiau issvaiste babkiu! bent esamas meras sostine atnaujino,o kiti tik sau turtus kaupe sostines saskaita.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių