Quantcast

Virš savivaldybės pakilusi Vilniaus valdžia jautėsi saugiai

Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdyba įsigijo naują automobilį, kurio keltuvas pakyla į 55 metų aukštį. Reiškia, nuo šiol bus galima gesinti gaisrus ir 18 aukšte esančiose patalpose.

Toks priešgaisrinės saugos automobilis kol kas vienintelis Lietuvoje.

Greičiau reaguos į gaisrus

Naujasis vokiečių gamybos automobilis, Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybai atsiėjęs apie 4,2 mln. litų, kur kas pranašesnis už dabar ugniagesių naudojamą techniką. Senųjų automobilių keltuvai pakyla tik iki 9 aukšto, tuo trapu šia mašina esant idealioms sąlygoms (puikiam privažiavimui prie namo, palankiam vėjui) galima pasikelti iki 18 aukšto. Be to, įranga veikia kelis kartus greičiau, nei senoji. Jeigu turimų automobilių keltuvams maksimaliai išskleisti reikia 4 minučių, tai moderniam keltuvui pakanka iki pusės minutės. Reiškia, į gaisrą ugniagesiai gali reaguoti greičiau.

Vienu metu keltuvu gali naudotis trys žmonės, tačiau reikalui esant gali būti naudojamas ir automobilyje įmontuotas liftas žmonėms nuleisti iš degančių patalpų į apačią. Bet to, naujame automobilyje sumontuota naujesnė gesinimo technika: vietoje įprastų vandens žarnų automobilyje sumontuotas vandens švirkštas kuris sujungtas su automobilyje esančia vandens talpykla. 

„Nėra metų, kad Vilniuje būtų mažiau nei 50 gaisrų daugiaaukščiuose pastatuose. Jų iš viso mieste yra virš 200, iš kurių gyvenamųjų namų – virš 150“, - sakė Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Rimantas Steponavičius.

Tiesa, lieka išspręsti vieną klausimą – kaip su didžiuliu automobiliu patekti į sausakimšus daugiabučių namų kiemus. Dabar gyventojų automobiliai nutempinėjami rankomis, o už sugadintą turtą atsako ugniagesiai.

Valdžia su baime kilo į viršų

Pirmieji naujojo automobilio keltuvą išbandė Vilniaus meras Vilius Navickas bei jo pavaduotojas Gintautas Babravičius. Prieš kilimą abu politikai buvo apvilkti specialiais ugniagesių rūbais, papuošti šalmais ir prie keltuvo prirakinti specialiais diržais.

Dėdamasis šalmą vicemeras suabejojo, ar jis pagelbės krentant iš 55 metrų aukščio. Šią pastabą išgirdę greta stovėję kolegos kikeno – svarbiausia spėti prieš kylant į pavojingą aukštį surašyti testamentus. Tačiau įsiropštę į keltuvą politikai demonstravo drąsą ir kildami mojavo apačioje likusiems stebėtojams. Jiems pavymui vicemeras Vidmantas Martikonis šūktelėjo: „Kol jie neskirs žadėtų pinigų gaisrinės mašinos angarui, tol jų nenuleiskite“, - šmaikštavo politikas.

Vilniaus valdžia yra pažadėjusi skirti 165 tūkst. litų naujam garažui statyti. Mat naujasis priešgaisrinės saugos automobilis į esamus garažus netelpa.

Meras 17 aukšte jautėsi stabiliai

Meras su pavaduotojų buvo pakelti į 53 metrų aukštį. Jiems kylantiems mojavo pro savivaldybės langus žiūrintys darbuotojai. Nuleisti politikai dalijosi įspūdžiais, esą stovėti mažame keltuve 53 metrų aukštyje visai nebaisu.

„Puiki technika. Pirmą kartą kylant buvo šiek tiek baisoka, tačiau labai nustebau, kad viršuje jaučiausi labai stabiliai. Nors pagrindas po kojomis nedidelis, keltuvą laiko tik kopėčios, o jaučiausi labai stabiliai“, - sakė Vilniaus meras.

„Darbuotojai suprato, kad etatų mažinimas yra nebe pagrindo, jeigu jau valdžia pro langą žiūri, ką jie dirba“, išlipęs iš keltuvo juokavo G.Babravičius. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių