Quantcast

Vilnius susitarė su NŽT dėl Lukiškių aikštės: ji liks atvira miestui

Vilniaus miesto savivaldybė pirmadienį pranešė pasiekusi susitarimą su Nacionaline žemės tarnyba (NŽT) dėl naujos Lukiškių aikštės panaudos sutarties, ji esą bus pasirašyta artimiausiu metu.

Tuo metu kultūros ministro Mindaugo Kvietkausko vadovaujama darbo grupė klausimą dėl Lukiškių aikštės panaudos sutarties ketina svarstyti antradienį.

„Dialogas pavyko – mūsų pasiūlyti svarbūs papildymai buvo įtraukti arba į panaudos sutartį, arba bus įtraukti į būsimą priemonių planą, todėl turime garantijas, kad Lukiškių aikštė galės išsaugoti savo pagrindines funkcijas, būdingas visoms miestų aikštėms – susirinkimų, saviraiškos laisvės, atvirumo ir urbanistinio integralumo“, – Vilniaus miesto savivaldybės pranešime cituojamas sostinės vicemeras Vytautas Mitalas.

Anot savivaldybės, naująją sutartį lydės priemonių planas, kuriame bus įtvirtinta, jog Lukiškių aikštė yra atvira visuomenei erdvė, kurioje dera tiek reprezentacinė, tiek laisvalaikio funkcija, o aikštėje planuojamas memorialas telkia ir įkvepia visuomenę.

Sutarta, kad priemonių planas bus formuojamas remiantis gerąja Vakarų šalių praktika, darnaus vystymo, estetikos principais bei kitais Architektūros įstatyme numatytais architektūros kokybės kriterijais.

Savivaldybė taip pat sako šiuo metu laukianti Vyriausybės sprendimo dėl memorialo Lukiškių aikštėje.

„Kol kas turime teisinę koliziją – du skirtingus galiojančius sprendimus dėl Lukiškių aikštės memorialo, norėtume aiškios Vyriausybės pozicijos dėl to ir tikimės, kad artimiausiu metu ši situacija irgi bus išspręsta“, – sakė V. Mitalas.

Kultūros ministras M. Kvietkauskas praėjusią savaitę sakė, kad savivaldybei buvo pateiktas pasiūlymas keisti prieš penkerius metus sudarytą panaudos sutartį, į ją įtraukiant papildomų saugiklių iš Seimo priimto įstatymo dėl aikštės reprezentacinės ir memorialinės funkcijos, numatant, kad jos akcentas turi būti Vyčio monumentas. Be to, siūloma numatyti, kad nesilaikant minėto įstatymo, panaudos sutartis būtų nutraukiama.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis Seimui yra pateikęs Lukiškių aikštės įstatymo pataisas, kad aikštės valdymas būtų perduotas Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centrui. Anot jo, tai užkirs kelią ateityje Lukiškių aikštėje įrengti pliažą.

Tris dešimtmečius vykstančios diskusijos dėl Lukiškių aikštės tvarkymo ir memorialinių akcentų paaštrėjo šią vasarą, kai Vilniaus savivaldybės valdžia birželio pabaigoje nusprendė čia įrengti dirbtinį paplūdimį su gultais, tinklinio aikštele – jis išardytas rugpjūčio pabaigoje.

Idėjos kritikai tvirtina, kad projektas netinkamas Lukiškių aikštei, nes ji istoriškai svarbi šalies rezistencinėms kovoms atminti, o įrengiant pliažą nebuvo tartasi su visuomene, politikais. Reaguodamas į situaciją, Seimas vasarą priėmė specialų Lukiškių aikštės įstatymą, nustatantį, kad tai yra pagrindinė šalies reprezentacinė aikštė su Vyčio monumentu, erdvė turi būti tvarkoma užtikrinant rimtį bei deramą pagarbą kovotojams ir sukilėliams, o jos naudojimas negali prieštarauti viešajai tvarkai bei gerai moralei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To hara

To hara portretas
Didinga Vyti statysime Gruto parke salia Leninu ir Putinu. O lukiskio aiksteje statysime ka vilnieciai nori, o ne ko kaimieciai valstieciai.vilnius vilnieciams

Anonimas

Anonimas portretas
jo kitais metais zoologijos soda su vaivorykstiniais irengs

hara

hara portretas
Greiciau statykit didinga Vyti ir visi klausimai issispres savaime.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių