Quantcast

Vilnius kviečia iš namų judėti tik esant būtinybei: keičiasi viešojo transporto tvarkaraščiai

  • Teksto dydis:

Nuo šios savaitės visoje šalyje griežtinant karantino sąlygas, vilniečiams primenama iš namų judėti tik esant būtinybei – į gydymo įstaigas, darbo ar kitas vietas, kur kelionių neįmanoma atidėti. Viešasis transportas Vilniuje organizuojamas taip, jog keleiviai galėtų laikytis saugių atstumų, tačiau įvertinami ir mažėjantys srautai. Nuo gruodžio 17 d. laikinai nekursuos 65, 89 maršrutų autobusai ir 21 maršruto troleibusai, o nuo artimiausio šeštadienio keičiami greitųjų autobusų ir dalies kitų maršrutų tvarkaraščiai.

„Viešojo transporto judėjimą visos pandemijos metu organizuojame atidžiai stebėdami keleivių srautus kiekviename maršrute. Praėjusios savaitės duomenimis, kelionių autobusais ir troleibusais skaičius buvo apie 54 proc. mažesnis lyginant su pernai. Natūralu, kad griežtėjant karantino sąlygoms, srautai dar labiau mažės, todėl keičiame tvarkaraščius, toliau stebėsime visus maršrutus. Jie pirmiausia planuojami taip, jog vilniečiai keliautų saugiai, galėtų užimti sėdimas vietas. Taip pat stengiamės, kad pats autobusų ir troleibusų kursavimas būtų kiek įmanoma efektyvus, viešasis transportas nekursuotų tuščias arba tuo metu, kai, pavyzdžiui, srautų iš viso nėra“, – sako SĮ „Susisiekimo paslaugos“ direktorė Modesta Gusarovienė.

Primenamos pagrindinės taisyklės judant viešuoju transportu. Stotelėse, autobusuose ir troleibusuose privaloma dėvėti apsaugines veido kaukes, jog jos dengtų nosį ir burną, viešajame transporte leidžiama užimti tik sėdimas vietas ne mažesniu kaip 1 metro atstumu. Taip pat kiekvienoje transporto priemonėje būtina dezinfekuoti rankas įlipant ir išlipant. Pačių keleivių prašoma elgtis atsakingai – pamačius užimtas sėdimas vietas į autobusą ar troleibusą nelipkite, palaukite kito.

Kaip keisis tvarkaraščiai ir maršrutai?

Atsižvelgiant į apribojimus, taip pat pavasario karantino duomenis ir šio laikotarpio prognozes, numatomi tokie viešojo transporto tvarkaraščių bei maršrutų pakeitimai:

nuo gruodžio 17 d. laikinai nekursuos 65, 89 maršrutų autobusai ir 21 maršruto troleibusai;

nuo gruodžio 19 d. poilsio dienomis keisis 1G, 2G, 3G, 4G, 32, 57, 61, 68 autobusų maršrutų tvarkaraščiai;

nuo gruodžio 21 d. darbo dienomis keisis 1G, 2G, 3G, 4G, 5G, 6G, 7, 10, 12, 14, 16, 32, 33, 43, 57, 61, 68, 78, 87 autobusų maršrutų tvarkaraščiai ir 2, 4, 6, 7, 9, 16, 17, 19 troleibusų maršrutų tvarkaraščiai;

atsižvelgiant į tai, kad kelionės tarp rajonų ribojamos, piko metu į rajonines teritorijas kursuojančių maršrutų intervalas išlaikytas, o  dienos metu ir vakare keičiamas šiuose autobusų maršrutuose: 12, 14, 16, 32, 57, 61, 68, 78, 87.

Ką dar svarbu žinoti judant viešuoju transportu?

Jei viešajame transporte keleiviai nedėvi kaukių, tai pastebėję vairuotojai tokių keleivių į autobusą ir troleibusą gali neįleisti. Dėvint kaukę svarbu, jog ji dengtų nosį, burną. Apie keleivius, kurie nedėvi kaukių ir nesutinka to daryti, tiek keleiviai, tiek viešojo transporto kontrolieriai ar vairuotojai gali pranešti policijai.

Laikytis saugaus atstumo viešojo transporto stotelėse keleiviams primena specialiai pažymėtos vietos – balto apskritimo simboliai su viduje matomomis pėdų ikonomis ir užrašu „saugu“. Jos žymimos tose Vilniaus stotelėse, kuriose fiksuojami didžiausi įlipančių keleivių srautai.

Patys autobusai ir troleibusai dezinfekuojami po rytinio piko ir viešojo transporto parkuose, po darbo dienos. Kruopščiai dezinfekuojami  ir valomi turėklai, durų rankenos, porankiai, sėdynių atlošų rankenos ir kiti keleivių liečiami paviršiai. Taip pat valomos grindys, autobusų ir troleibusų išorė. Galutinėse stotelėse autobusai ir troleibusai kaskart išvėdinami.

Vairuotojai viešajame transporte neprekiauja vienkartiniais popieriniais bilietais. Vilniečio kortelę įsigyti ir pildyti norimais bilietais galima fizinėse bilietų platinimo vietose, tačiau rekomenduojama greitai ir bet kuriuo metu esant poreikiui juos įsigyti mobiliosiose programėlėse m.Ticket ar Trafi. Ketinantys už kelionę mokėti Vilniečio kortele gali patogiai naudotis e. savitarna ir papildyti Vilniečio kortelę bilietais arba pageidaujama suma pildyti e. piniginę.

Pagrindinės taisyklės judant viešuoju transportu:

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių