Quantcast

Vilniuje – Ukrainos palaikymo akcija

Dešimtys tūkstančių žmonių ketvirtadienio vakarą susirinko į Rusijos invaziją patiriančios Ukrainos palaikymo akcijas.

Jos vyksta penkiuose šalies didmiesčiuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose bei Panevėžyje – ir mažesniuose miestuose.

Vietos policijos ir savivaldybių atstovų BNS pateiktais duomenimis, iš viso į akcijas didžiuosiuose miestuose susirinko daugiau nei 20 tūkst. žmonių.

Ukraina „gina mus“

Daugelis jų – iki 15 tūkst. – atėjo į akciją Vilniuje. Renginys sostinėje prasidėjo prie Seimo, kur susirinkę žmonės patraukė iki Rusijos ambasados Lietuvoje.

Dalis žmonių čia buvo apsigaubę Ukrainos vėliavomis, taip pat plevėsavo Lietuvos vėliavomis. Minia nešė ilgą trispalvę.

Palaikymo akcijos dalyviai sostinėje taip pat nešėsi plakatus, tokius kaip „Taika Ukrainai“ arba „Putinai, šalin rankas“.

Minioje sutiktas Valdovų rūmų direktorius Vydas Dolinskas BNS sakė, kad Ukraina šiandien „gina mus“.

„Turime būti kartu su jais visais požiūriais. Menkai kuo galime padėti, bet gal mūsų širdys, mūsų maldos bent jau padės. Ir reikia tikėtis stebuklo“, – teigė jis, pavadinęs įvykius Ukrainoje liūdnais ir tragiškais.

„Turime daug pažįstamų, draugų, kolegų Ukrainoje, turime Ukrainos parodą Valdovų rūmuose. Būtų nesąžininga ir gėdinga, jei mūsų šiandien čia nebūtų“, – pridūrė jis.

Svarbu parodyti ukrainiečiams, kad juos palaikome.

Į palaikymo akciją atėjęs 28-erių Remigijus sako norintis pasiųsti žinutę, kad ukrainiečiai nėra vieni, lietuviams rūpi jų padėtis.

„Svarbu parodyti ukrainiečiams, kad juos palaikome. Prisimenu mūsų Sausio 13-ąją, kaip mums buvo svarbu, kaip pasaulis žiūri, ką jie daro, kaip jie mus palaiko. Prisimenu ir tą šimtatūkstantinį mitingą Maskvoje. Tai mums buvo labai svarbu. (...) Manau, dabar ukrainiečiams svarbu, kad juos paremtume, taip pat ir finansiškai“, – BNS sakė vilnietė Laima Stalmokienė.

Po eisenos nuo Seimo, Boriso Nemcovo skvere, priešais Rusijos ambasadą, vyksta iškilmingas palaikymo Ukrainai renginys.

Čia sugiedoti Ukrainos ir Lietuvos himnai, įžiebti solidarumo laužai bei laisvės žiburiai, kalbas sakė žinomi visuomenės veikėjai ir politikai.

„Aš pavadinčiau tai imperialistine Putino Rusija, kuri gali sukelti didelį pasaulinį trečiąjį karą. Išgyvenome du karus, bet šitas būtų susinaikinimo. Man atrodo, kad nugalėtojo šiuo atveju nebūtų“, – vaizdo įraše į mitingo dalyvius kreipėsi kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus.

„Man atrodo, kad šiandien mes esame vieningi, visi kaip vienas, remiame ukrainiečių tautą, Ukrainą, trokštančią ramiai ir taikiai kurti savo ateitį. Pasaulis yra pajėgus atremti tą jėgą, kurią šiandien pademonstravo Vladimiras Putinas, todėl drąsiai galime pasakyti ukrainiečiams, kad jūs nesate vieni, ir pasaulis jau pradėjo imtis konkrečių veiksmų“, – pridūrė jis.

L. Balandžio / BNS nuotr.

Restorano kolektyvas – į akciją Šiauliuose

Akcija „Laisvė šviečia“ ketvirtadienį vyksta ir kitų miestų aikštėse

Klaipėdoje į Atgimimo aikštę susirinko iki pusantro tūkstančio žmonių. Daug jų taip pat nešasi Lietuvos, Ukrainos vėliavas.

Į palaikymo akciją atėjęs 40-metis Andrius Skyrius atėjo nešinas dviem plakatais. Vieną jų „Vakar – Baltarusija, šiandien – Ukraina, rytoj – Lietuva“ laikė su bičiuliu. Kitą – „Putinai, sudek pragare“ – laikė jo dešimtmetė dukra Goda Skyriūtė.

„Vakar dar to nesitikėjom, kad taip bus, bet ryte atsitiko... Tokia situacija... Reikia būtinai palaikyt. Šiandien visą dieną ašaros bėga, skaudu, labai skaudu“, – BNS teigė A. Skyrius.

Tradicinio ukrainiečių tradicinės kultūros ir folkloro klubo „Prosvit“ vadovė, ukrainietės dukra Irena Petrulionienė sakė nerimaujanti dėl rūsiuose kažkur Ukrainoje besislepiančių savo giminaičių.

„Mūsų širdyse didelis skausmas, turiu ir gimines, ir draugų įvairiose apskrityse Ukrainos. Susisiekiau vakar, šiandien, be galo daug skambučių, bet panikos nėra. Visi susikaupę, pasiryžę“, – teigė I. Petrulionienė.

Kaune į akciją atėjo apie 2–2,5 tūkst. žmonių, Panevėžyje – daugiau nei tūkstantis.

Šiauliuose palaikyti Ukrainos susirinko apie 600–800 žmonių. Vietos restoranas „Cask215“ užsidarė tam, kad jo darbuotojai galėtų nuvykti į akciją.

„Šiandien yra diena, kai beprotiškai skauda širdį. Norisi kaukti ir rėkti kaip skauda, nes pasaulyje peržengta taikos riba. Mūsų broliai Ukrainoje kovoja ir už mūsų visų laisvę. Šiandien Ukrainai, kaip niekada reikia mūsų visų palaikymo ar būtume verslas, ar tiesiog paprasti fiziniai asmenys“, – rašoma restorano feisbuko paskyroje.

Kurį laiką telkęs apie 150–200 tūkst. karių prie Ukrainos sienų, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ankstų ketvirtadienio rytą paskelbė karinę invaziją į šalį. Rusija pradėjo aviacijos ir raketų atakas įvairiose šalies vietose, taip pat ir Kijevo srityje, ir pasiuntė savo tankus bei karius.

Anksčiau šią savaitę jis pripažino Maskvos remiamų separatistinių regionų šalies rytuose nepriklausomybę.

Vakarų šalys, anksčiau jau įvedusios Rusijai sankcijų, grasina jas griežtinti.

 


Šiame straipsnyje: VilniusUkrainos palaikymo akcijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių