Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniuje susibūrė dešimties pasaulio valstybių baltarusiai

2013-08-28 15:11
Luko Kivitos nuotr.

Trečiadienį Vilniuje prasidėjo septintasis kasmetinis užsienyje studijuojančių baltarusių jaunimo sąskrydis.

Šiemet į sostinėje veikiantį Rytų Europos studijų centrą atvyko dešimtys dalyvių iš dešimties valstybių: Baltarusijos, Lietuvos, Lenkijos, Rusijos, Italijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Švedijos, Šveicarijos, Belgijos bei Danijos.

Pilietinės visuomenės vystymo ir bendradarbiavimo skyriaus vedėja Anastasija Panasėvič pasakojo, kad toks renginys organizuojamas būtent Lietuvoje, nes į gimtąją Baltarusiją studentai negali sugrįžti dėl daugelio priežasčių.

„Rytų Europos studijų centre kilo idėja suburti svetur studijuojančius Baltarusijos jaunuolius. Šiuo metu labai daug jaunų baltarusių dėl įvairių politinių, ekonominių ir kitokių priežasčių pasirenka mokslą užsienio aukštosiose mokyklose. Pabaigę studijas jie paprastai ten pasilieka, užmiršta savo tėvynę ir nebegrįžta. Mes skatiname jų bendradarbiavimą su Baltarusijoje likusiais studentais, todėl padedame kurti vieningų Baltarusijos studentų bendruomenę, kurios nariai tarpusavyje bendrauja“, - kalbėjo A. Panasėvič.

Specialistė tikino, kad pačioje Baltarusijoje tokio pobūdžio renginį surengti būtų labai sudėtinga, todėl kad dalis studentų yra išvykę dėl politinių priežasčių. Tarp jų yra ir tokių, kurie negali sugrįžti į tėvynę.

„Vilnius strategiškai yra labai patogi vieta tokiam sąskrydžiui. Čia nesunku atvykti tiek toliau studijuojantiems žmonėms, tiek Baltarusijoje gyvenantiems studentams“, - tikino A. Panasėvič.
Rytų Europos studijų centre besibūriavusiems studentams pirmoji viešnagės Vilniuje diena paliko vien tik teigiamus įspūdžius.

Viso suvažiavimo metu studentams bus rengiami lyderystės mokymai. Šeštadienį jie dalyvaus Globalių Baltarusijos lyderių  tinklo susitikime, kuris vyks Vilniaus rotušėje. Šia iniciatyva tikimasi tvirtais ryšiais susaistyti baltarusių kilmės lyderių ir skirtingų sričių žinovų bendruomenę.

„Atvykau čia, nes šio renginio tema yra susijusi su lyderyste. Noriu daugiau sužinoti apie vadovavimą ir įgytas žinias pritaikyti praktiškai savo universitete Baltarusijoje. Tikiuosi, kad įgysiu daug naudingos patirties, išmoksiu efektyvios komunikacijos metodų. Be to, visi dalyviai yra labai draugiški. Atvykdama pažinojau labai nedaug žmonių, tačiau jau spėjau su daugeliu susipažinti. Jau spėjome pasivaikščioti Vilniaus gatvėmis. Mieste lankausi antrą kartą, tačiau jis man paliko labai gerus įspūdžius“, - džiaugėsi iš Minsko atvykusi Tatjana.

Užsienyje studijuojančio baltarusių jaunimo sąskrydžiai rengiami septintus metus iš eilės. Į penkias dienas truksiantį renginį susirinko daugiau kaip pusšimtis baltarusių. Šiemet vykstantį Globalių Baltarusijos lyderių susirinkimą surengė ankstesnių metų sąskrydžių dalyviai.