Quantcast

Vilniuje – šilumos kainos augimo grėsmė

  • Teksto dydis:

Vilniečiams netikėtai iškilo grėsmė už šilumą žiemą mokėti brangiau –  viešojoje erdvėje pasirodė informacija apie planus Vilniaus ir Kauno termofikacinėms elektrinėms sumažinti remtinos elektros energijos kiekį arba išvis jo neskirti.

„Vilniaus energija“ perspėja, kad sumažinta ar nutraukta viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) apimtis sostinės termofikacinei elektrinei Nr. 3 iššauktų šilumos kainų augimą.

„Šildymo sezono metu Vilniaus ir Kauno elektrinės elektrą gamina efektyviausiai tarp didžiųjų gamintojų Lietuvoje. Motyvas, kodėl Vilniuje efektyvi elektros gamyba šaltuoju metų laiku turėtų būti stabdoma, yra nesuprantamas. Toks žingsnis neabejotinai lemtų didesnį šilumos tarifą vilniečiams. Tikslus pabrangimas paaiškėtų po detalių skaičiavimų“, - sakė „Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas.

Sustabdžius termofikacinės elektrinės Nr. 3 veiklą, šilumos gamyba sostinėje būtų perkelta į mažiau efektyvius ir brangesnius gamybos įrenginius. Išaugusios gamybos sąnaudos, vadovaujantis Šilumos ūkio įstatymu, būtų įskaičiuotos į šilumos kainą.

LR Energetikos ministerija rugsėjo 9 d. pateikė nutarimo projektą, kuriuo „Vilniaus energijai“ buvo planuojama nustatyti 402,57 GWh remtinos elektros energijos gamybos apimtį, iš jų 365,23 GWh – termofikacinei elektrinei Nr. 3. „Mūsų žiniomis, projektas iki šiol nėra priimtas“, - teigė N. Mikalajūnas.

Viešojoje erdvėje pasigirdę planai sumažinti termofikacinės elektrinės Nr. 3 remtinos elektros energijos kiekį arba išvis jo neskirti grindžiami tuo, esą elektrinė dirba neefektyviai, o skatinama turi būti tik didelio efektyvumo kogeneracija.

„Tokie teiginiai yra klaidinantys. Elektrinės atitinka visus ES ir Lietuvos teisės aktuose nustatytus didelio efektyvumo  kogeneracinėms elektrinėms keliamus reikalavimus“, - sakė N. Mikalajūnas.  Tai patvirtina kas mėnesį elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ išduodami pažymėjimai.

N. Mikalajūno teigimu, atsisakymas skirti remtiną elektros energijos kiekį termofikacinei elektrinei
Nr. 3 prieštarauja ir pažeidžia bendrus šilumos ir elektros gamybos skatinimo principus. ES direktyvose numatomas didelio efektyvumo termofikacijos skatinimas siekiant taupyti pirminius energijos šaltinius, išvengti tinklo nuostolių bei mažinti teršalų, visų pirma – šiltnamio efektą sukeliančių dujų, išmetimą.

Anot N. Mikalajūno, neproporcingai mažinant remtinos elektros gamybos apimtis elektros energijos gamintojams, būtų pažeidžiami Vilniaus miesto šilumos vartotojų interesai šilumą gauti mažiausiomis sąnaudomis.

„Šis veiksmas neigiamai paveiks ne tik šilumos, bet ir elektros ūkį. Atsisakius elektros gamybos Vilniuje ir Kaune, elektrines teks uždaryti, o tas pats elektros kiekis turės būti brangiau pagaminamas Elektrėnuose arba importuojamas. Gamyba Elektrėnuose didintų elektros kainą, o importas mažintų šalies energetinę nepriklausomybę“, - sakė N. Mikalajūnas.


Šiame straipsnyje: šilumašildymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių