Quantcast

„Mūsų namų“ vadovė: Baltarusijoje vyksta tautinių mažumų etnocidas

Nuo rugsėjo 1-osios Baltarusijoje uždarius lietuviškas, lenkiškas, ukrainietiškas mokyklas, Aliaksandro Lukašenkos režimas vykdo tautinių mažumų etnocidą, sako tarptautinio pilietinių iniciatyvų centro „Mūsų namai“ vadovė.

„Baltarusijoje vyksta tikras lietuvių, lenkų tautinių mažumų etnocidas ir baltarusių tautos genocidas“, – pirmadienį Rotušės aikštėje Vilniuje žurnalistams sakė Olga Karač.

Jos vadovaujama organizacija surengė protesto akciją dėl tautinių mažumų mokyklų uždarymo Baltarusijoje.

Iki šių metų rugsėjo Baltarusijoje veikė dvi lietuviškos mokyklos – Rimdžiūnuose ir Pelesoje.

„Tai, kas vyksta šiandien Baltarusijoje, yra užribis. Šiandien Vilniuje veikia baltarusiška mokykla, o Minske nėra nė vienos mokyklos, kur būtų vaikai mokomi baltarusių kalba“, – teigė „Mūsų namų“ vadovė.

„Iš mažųjų lietuvių, mažųjų lenkų, mažųjų ukrainiečių ir mažųjų baltarusių daro rusus, ir ne šiaip rusus, o proputiniškus rusus“, – tvirtino ji.

O. Karač teigimu, baltarusiškuose istorijos vadovėliuose dominuoja Sovietų Sąjungos ir Rusijos istorija.

„Juose rasite Stalino, Lenino, Berijos ir kitų kraugerių vampyrų nuotraukas, bet nieko nesužinosite apie represijas baltarusių tautos, lietuvių tautos, ukrainiečių tautos atžvilgiu. Istorija iškreipta. Mums primetamas „rusų pasaulis“, – sakė nevyriausybininkė.

I. Gelūno / BNS nuotr.

Jos teigimu, autoritarinis Baltarusijos lyderis A. Lukašenka siekia, kad vaikai pamirštų, kas jie yra.

Tuo metu tautinių mažumų mokyklų mokytojai, jeigu jie turi Lietuvos ar Lenkijos pilietybę, prievarta išsiunčiami iš šalies.

Baltarusijoje vyksta tikras lietuvių, lenkų tautinių mažumų etnocidas ir baltarusių tautos genocidas.

O. Karač duomenimis, jiems uždraudžiama atvykti į Baltarusiją.

„Viskas prasideda nuo kalbos. Ji lemia mąstymą. Nesitaikstysime su tuo, negalime tylėti, kad A. Lukašenka nori užmušti lietuvių kultūrą, demokratinį išsilavinimą. Suprantama, kad lietuviškose mokyklose ėjo kalba ne tik apie lietuvių kultūrą ir istoriją, bet ir demokratinį išsilavinimą“, – tvirtino „Mūsų namų“ vadovė.

Protesto akcijoje dalyvavusi mokytoja iš Minsko veidą slėpė po kauke, atsisakė pasakyti net vardą ir prašė ją vadinti maršala (vedėja).

„Visi mokytojai, kurie 2020 metais dalyvavo maršuose, yra išaiškinami ir atleidžiami iš darbo. Atleidžia geriausius, labiausiai profesijai atsidavusius žmones, lieka nelaisvi žmonės“, – pasakojo moteris.

Ji iš darbo mokykloje atleista šių metų vasarį, o prasidėjus represijoms buvo priversta palikti ir šalį.

„A. Lukašenkai reikalingi paklusnūs mokytojai. Su jų pagalba jis sukuria rinkimų regimybę (...) Mokytojai tapo nusikaltėliais, kurie vykdo A. Lukašenkos įsakymus“, – teigė ji.

„Vaikai verčiami vergais, kurie tiesiog vykdys įsakymus. Labai baisu, kas vyksta Baltarusijoje. (...) Šiandien daugelis baltarusių gyvena baimėje, jie sulaikomi, teisiami, jie išvažiuoja, juos represuoja, – pasakojo baltarusė. – Aš šiandien su kauke, nes režimas, negana to, kad išvarė mus iš šalies, bet siaubingas spaudimas daromas mano tėvams, giminaičiams, kurie liko Baltarusijoje. Negaliu kalbėti atviru veidu, nes nepalieka ramybėj mano mamos, sesės, sūnėnų, dukterėčios“.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Švietimo akademijos Lituanistikos ir tarptautinių programų centro vadovės Vilmos Leonavičienės teigimu, tautinių mažumų mokyklų uždarymas kelia didelį pavojų visai bendruomenei.

Pasak jos, vaikai išskirstyti po kitas mokyklas, jie patiria didelį stresą.

„Kaip tik šiandien kalbėjau su savo buvusiu studentu, kuris gimęs Pelesoje ir atvažiavo į Lietuvą, baigė lituanistines studijas ir po to išvyko, dirbo toje lituanistinėje mokykloje. (...) Aš jo šiandien klausiau, kokios nuotaikos. Jis sako, kad gyvena su nerimu. Ieško darbo kitoje srityje, nenori dirbti mokytojo darbo“, – pasakojo V. Leonavičienė.

Naujoje Baltarusijos švietimo kodekso redakcijoje panaikinta galimybė steigti švietimo įstaigas, kuriose būtų mokoma ir ugdoma Baltarusijos vietinių tautų kalba.

Balandį įsigaliojo A. Lukašenkos dekretas dėl mokymo mokyklose tik rusų ir  baltarusių kalbomis.

Mokyklos dėstomąja lietuvių kalba Pelesoje ir Rimdžiūnuose įsteigtos Lietuvos iniciatyva ir lėšomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuotraukoje

nuotraukoje portretas
lgbtpz..snikai, visur kisa rozinius vergus, tik plakatus keicia!!!

O kaip jums atrodo?

O kaip jums atrodo? portretas
Ukrainoje jau seniai visos rusų mokyklos uždarytos, mūsuose jos irgi baigiamos išnaikinti, o mes dejuojame dėl lietuviškų mokyklų Baltarusijoje, - kokiu saiku matuojate, tokiu saiku ir jums bus atmatuota.

ai

ai portretas
juokiasi puodas, kad katilas juodas...
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių