Quantcast

Vilniuje prasidėjo Chanukos šventė – uždegta Didžioji Menora

  • Teksto dydis:

Gruodžio 23-iąją kartu su viso pasaulio žydų bendruomene įvairiose šalyse vilniečiai rinkosi į vieną svarbiausių žydų religinių švenčių – šį vakarą uždegta Didžioji Menora, kuri simbolizuoja prasidedančią žydų Chanuką ir skelbia 8 dienas truksiančią šventę, praneša Vilniaus miesto savivaldybė.

Vilniaus centre Chanuka linksmai švenčiama jau 26 metus.

Šventėje dalyvavo žydų religinės bendruomenės „Chassidie Chabad Lubavitch“ Rabinas Sholomas Ber Krinsky, naujasis Izraelio ambasadorius Lietuvai Yossefas Levy, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky ir kiti. Sostinės meras Remigijus Šimašius jau penktus metus iš eilės pakviečiamas įžiebti pačią pirmąją Didžiosios Menoros žvakę V. Kudirkos aikštėje.

Šįvakar Vilnius sveikina visus su šviesos švente – tiek tuos, kurie vakare puoš Kalėdų eglutę ir ruošis rytojaus Kūčių stalui, tiek tuos, kurie degs Chanukos žvakutes.

„Šįvakar Vilnius sveikina visus su šviesos švente – tiek tuos, kurie vakare puoš Kalėdų eglutę ir ruošis rytojaus Kūčių stalui, tiek tuos, kurie degs Chanukos žvakutes – esam atvira ir svetinga Europos sostinė, kurioje puikiai dera daugiakultūrės tradicijos, šventės, papročiai. Prisimenant žydų Makabiejų narsą, kviečiu ir toliau laikytis vieniems kitų ir tikėjimo – tegu bus sėkmingi metai ir laimingos Chanukos!” – sveikino Vilniaus meras.

Chanukijos įžiebiamos visame pasaulyje. Jos simbolizuoja visos žmonijos religinės laisvės idėją. Septynios Chanukijos žvakės žydams yra žmogaus išminties arba septynių dienų, per kurias buvo sukurtas pasaulis, simboliai, o aštuntoji simbolizuoja Dievo suteikiamą šviesą arba Šabą.

Tradicija uždegti žvakę Chanukos proga siekia dar biblijinius laikus. Per Chanuką minimi II a. pr. m. e. įvykiai: žydų sukilimas prieš užkariautojus seleukidus ir Jeruzalės Šventykloje įvykęs stebuklas, kai mažyčio kiekio aliejaus, skirto žvakėms įžiebti, užteko net aštuonioms dienoms. Minint Chanukos stebuklą įprasta valgyti aliejingą maistą, žaisti vilkeliais arba dreideliais, o vakare įžiebti Chanukos žvakutes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vargas tau \\\\\.../////

vargas tau   \\\\\...///// portretas
šimašai.Kol žydas į tave atsisukęs tai nieko,nusisuks ir apš....s.Taip buvo su Faina kukla,atsidėkojo už išgelbėta jos žydišką gyvybę-"Lietuviai žydšaudžiai".Nesulauksi vargšeli tu iš žydo padėkos,tik tavim dabar pasinaudos ir apka...s.

...

... portretas
Visas tas mee'Noras reikia apmokestint CO2 mokesčiu!

O mums

O mums portretas
koks skirtumas? :))
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių