Quantcast

Pirmąją dieną į „Adventur“ parodą plūdo minios keliautojų

  • Teksto dydis:

Senovinių sutartinių ir modernių muzikos ritmų deriniu šį rytą Vilniuje, parodų ir kongresų centre „Litexpo“, prasidėjo tradicinė kelionių ir aktyvaus laisvalaikio paroda „Adventur 2018“. „Keliauk kitaip!“ – šiais metais kviečia parodos organizatoriai, jai atidavę ir neseniai renovuotus pirmuosius rūmus.

Nuo pat ryto į atidarymą susirinkusius turizmo organizatorius, parodos svečius, užsienio šalių ambasadorius, taip pat ir Turizmo sėkmingiausiųjų vardą pelniusius sveikino LR ūkio ministras Virginijus Sinkevičius. „Šie metai Lietuvos turizmui buvo itin sėkmingi, – atidarydamas parodą kalbėjo ministras. – Sulaukėme daugiau nei 2 milijonų turistų. Ir šiais metais turime dirbti tai, kad tas skaičius išaugtų dar milijonu. Lietuvos turizmo paslaugų verslas sugeba sukurti tokį produktą, kuris yra patrauklus ne tik užsienio svečiams, bet ir egzotikos išsiilgusiems šalies gyventojams.“

„Nišinis turizmas nuolat auga ne tik Lietuvoje, bet ir globalioje turizmo rinkoje. Šių dienų turistai neapsiriboja vien tradicinėmis vietomis, jie vis dažniau ieško unikalių patirčių ir įspūdžių – nuo vyno kelio, kino filmo scenarijumi ar knyga pagrįsto maršruto, interaktyvios edukacijos programos iki ekstremalių kelionių ar kelionių po vieną“, – „Litexpo“ parodų grupės vadovė Jolanta Masiulienė parodos lankytojams žada ir tradicinių, ir visiškai netikėtų, įtraukiančių kelionių pasiūlymų, naujų šalių, maršrutų bei paslaugų.

2013 metais pradėta rengti tarptautinė paroda „Adventur“ yra sparčiausiai augantis „Litexpo“ projektas. Per penkerius metus dalyvių skaičius išaugo 150 procentų, o lankytojų skaičius – daugiau nei 80 procentų.

Nišinis turizmas nuolat auga ne tik Lietuvoje, bet ir globalioje turizmo rinkoje.

Svarbiausias 2018-ųjų metų parodos „Adventur“ akcentas – šalies šimtmetį švenčianti Lietuva. „2017-aisiais išgyvenome vietinio turizmo bumą: nuo sausio iki rugsėjo mėnesio po mūsų šalį keliavo beveik milijonas lietuvių, o tai – net 9,6 procentais daugiau nei 2016-aisiais per tą patį laikotarpį“, – sakė laikinoji Valstybinio turizmo departamento vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė. – Lietuvai šie metai – ypatingi. Šalies šimtmetį švęsti siūlome keliaujant po Lietuvą, kuri žada daug atradimų kolekcionuojantiems kelionių patirtis.“

Šiais metais 3-ojoje parodos salėje prisistatys 54 Lietuvos miestai. Kiekvienas jų yra parengęs įtraukiantį turinį lankytojams. Lietuvos 2018 metų kultūros sostinė Marijampolė parodos lankytojams parengė išskirtinę programą. Idėjų migraciją pristatys iš Niujorko atvykęs menininkas, galerijų po atviru dangumi „Malonny“ įkūrėjas Ray'us Moonas Bartkus.

„Švenčiančios Lietuvos“ ekspozicija išsidėstys per du aukštus, jai bus atverta visiškai nauja „Autentiškos Lietuvos“ erdvė salės galerijoje. Čia bus siūloma suvenyrų, kulinarinio paveldo ir maisto produktų, demonstruojami tradiciniai amatai, vyks degustacijos ir koncertai.

Parodos „Adventur 2018“ tema „Atrask pasaulį“ šiais metais užims dvi ekspozicijų sales. 1 salėje prisistatys dalyviai iš užsienio, kurių į Vilnių suvažiuos daugiau nei 100. 5 salėje, kaip įprasta, susiburs Lietuvos išvykstamojo turizmo verslo atstovai bei avialinijų bendrovės. Parodos dalyviai ruošia išskirtinius kelionių pasiūlymus ir temas.

Į „Adventur“ parodą šiais metais grįžta aktyvios pramogos jaunimui ir visai šeimai. Joms skirta visa 4 salė, pavadinta „Poilsiauk aktyviai“. Čia bus galima rasti tai, ko reikia gerai ar kitokiai kelionei: nuo kompaktiškų kelionių priekabų, baidarių, turistinio inventoriaus, iki virtualios realybės ir pramogų parkų.

Tradicinis, jau trečius metus parodoje organizuojamas „Adventur forumas“ nagrinės nišinio turizmo perspektyvas ir klaus, ar Lietuva yra pasirengusi nustebinti keliautojus? Forume pranešimą tema „Marijampolė ar Majamis?“ skaitys pasaulinio garso Lietuvos menininkas R. M. Bartkus.

Apie kitokias keliones pasakos ir tradicinis parodos renginių ciklas „Kelionės mano gyvenimo būdas“, kurį rengia žurnalas „Keliauk!“. Parodoje vyks Lietuvos geografijos mokytojų asociacijos organizuojamas Geografijos žinių konkursas.

Keliauti kitaip kvies ir „Lietuvos geležinkeliai“ bei „Toks“ ir „Eurolines“. Sausio 26–28 dienomis su parodos „Adventur“ bilietu kelionei traukiniu ir autobusais bus taikoma 30 proc. nuolaida. Ji galios vykstantiems į Vilnių ir iš Vilniaus vietinio susisiekimo maršrutais, o keliaujant autobusais – ir iš Talino, Rygos, Gdansko bei Varšuvos.

Kviečia iš naujo atrasti Vilnių

Tarptautinėje turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodoje „Adventur 2018“ sostinės stendas kitoks ir kviečia visus iš naujo atrasti Vilnių.

Sostinės stende įdomiai ir patraukliai pristatomi ne vien Vilniaus centras ar Senamiestis, bet ir atokesni nuo centro rajonai: Pilaitė, Markučiai, Antakalnis, Žvėrynas, Užupis, taip pat kviečiama į ekskursiją po seniausią Vilniaus turgų – Halę.

Jau pamėgta tradicija tapo iš Vilniaus stendo paštu išsiųsti atvirlaiškį savo artimiausiems, draugams ir pakviesti juos pasisvečiuoti Vilniuje. Šiemet atvirlaiškiai labai ypatingi – su įsimintinomis žymių visuomenės veikėjų, kūrėjų citatomis, kūrinių ištraukomis.

Prieš 695 metus Lietuvos didysis kunigaikštis Gediminas savo laiškuose minėdamas Vilnių  kvietė krikščionis, pirklius, amatininkus ir kitus geros valios žmones iš viso pasaulio atvykti ir apsigyventi. Simboliškai, atvirlaiškiais kiekvienas gali pakviesti visus atvykti į atvirą, draugišką, modernų ir patogų gyventi ir dirbti Vilnių. O vilniečiai kviečiami ateiti į sostinės stendą ir iš naujo pažvelgti į savo miesto pastatus, tiltus, sužinoti, kur buvo įsikūrusi pirmoji radijo stotis, atrasti kitokį Halės turgų.

Paaugliams ir vaikams paruošti nuotaikingi komikso žanro leidiniai. Juose jaunieji parodos dalyviai ras žemėlapius su maršrutais po Senamiestį, aprašytas „Baisiojo Užupio paslaptis“.

Vilniaus stende kiekvieną svetingai pasitinka savivaldybės Užsienio ryšių ir turizmo skyriaus specialistai, vaišina keksiukais.

Vilniaus stendą galima aplankyti iki sausio 28 dienos, 3 salėje (nr. 3.18): penktadienį 10-19 val., šeštadienį 10-19 val., sekmadienį 10-17 val.

Į parodą patogiai atvykite viešuoju transportu – sausio 26-28 d. 2G maršruto autobusai papildomai stos stotelėje „Parodų rūmai“, Lazdynų ir Savanorių pr. link. Kaip įprastai, Parodų rūmų stotelėse taip pat sustos ir 13-ojo, 16-ojo, 18-ojo maršrutų troleibusai bei 21-ojo, 54-ojo maršrutų autobusai.

Įteikti „Turizmo Oskarai“

Šiandien tarptautinės turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodos „Adventur“ iškilmingos atidarymo ceremonijos metu paskelbti Turizmo sėkmingiausieji 2017. Už turizmo asociacijų bei turizmo specialistų išrinktus nominantus balsus internete atidavė apie 10 tūkst. gyventojų. „Turizmo Oskarus“ – „Vėtrunges“ – įteikė ūkio ministras V. Sinkevičius.

„Vietinis turizmas sudaro pusę visos šalies turizmo rinkos ir teikdamas Lietuvos „Turizmo Oskarus“ suprantu, kur slypi vietinių turistų aktyvumo paslaptis. Lietuvos turizmo paslaugų verslas sugeba sukurti tokį produktą, kuris yra patrauklus ne tik užsienio svečiams, bet ir egzotikos išsiilgusiems šalies gyventojams. Viliuosi, kad „Vėtrungės“ parodys kryptį link sėkmingiausių turizmo iniciatyvų, kurios užkrės noru pamatyti Lietuvą dar daugiau šalies gyventojų“, - teigė ministras.

Sėkmingiausiu metų turizmo produktu paskelbti „TrenkTuro“ žygiai pėsčiomis.

Pasaulio lietuvių bendruomenė - Metų turizmo ambasadorius.

Apdovanojimą kaip Sėkmingiausias 2017 metų kelionių organizatorius atsiėmė UAB „TravelDeals LT“ (MAKALIUS).

Sėkmingiausias 2017 metų sveikatos turizmo paslaugų teikėjas - sveikatingumo ir poilsio kompleksas „Vytautas mineral SPA“ Birštone.

Sėkmingiausias 2017 metų žiniasklaidos projektas, skatinantis turizmą, - LRT RADIJO projektas „Aplink Lietuvą 2017“ su Rūta Kupetyte ir Edvardu Kubiliumi.

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos akcija „Atviros dienos kaime“ išrinkta Sėkmingiausia 2017 metų turizmo iniciatyva.

Sėkmingiausias 2017 metų apgyvendinimo paslaugų teikėjas - viešbutis „Kempinski Hotel Cathedral Square“.

Nominacijoje Sėkmingiausias 2017 metų kaimo turizmo paslaugų teikėjas daugiausia balsų surinko žemaitišką paveldą puoselėjanti kaimo turizmo sodyba „Pas Tėvukus“.

Sėkmingiausio 2017 metų turizmo informacijos centro titulą pelnė Kaunas IN.

Klaipėdai atiteko vėtrungė kaip Sėkmingiausiai 2017 metų turizmo traukos vietovei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių