Quantcast

Vilniuje pradėtos sodinti liepos, atsparesnės aplinkos poveikiui

  • Teksto dydis:

Sostinės Vasario 16-osios gatvėje pradėtos sodinti 17 pavėsį pakenčiančios rūšies liepų. Nauji medžiai bus gerokai atsparesni neigiamam aplinkos poveikiui nei prieš tai augę. Žiemą naujosioms liepoms mažiau kenks druskos, o vasarą iš automobilių į aplinką patenkančios kenksmingos medžiagos, teigiama Vilniaus savivaldybės pranešime.

„Jeigu pasižiūrėtumėte į senas liepas, pamatytumėte, kad per 30–40 metų dėl rūšies netinkamumo augti miesto sąlygomis, jos visiškai sunyko, pirmiausia iš vidaus. Daugelis jų yra pažeistos puvinio, taip pat pažeista žievė. Šių medžių ne tik būklė buvo prasta. Jie taip pat kėlė pavojų žmonėms ir šalia statomiems automobiliams“, – sako Vilniaus miesto savivaldybės Želdynų poskyrio vyr. specialistė Giedrė Čeponytė.

Lietuvos arboristikos centro direktorius, Tarptautinės arboristų draugijos (ISA) narys Algis Davenis įsitikinęs, kad medžių atnaujinimo procesas mieste – neišvengiama būtinybė.

„Miestas pats savaime yra terpė, žalojanti medžius. Jeigu liepa natūralioje gamtoje išgyvena iki 700 metų, tai mieste vidutinis medžių amžius siekia vos 40–60 metų. Kad šiandien sodinamų medelių neištiktų senųjų medžių likimas, turime jais kasdien rūpintis, ypatingą dėmesį skirti jų ligų profilaktikai, kaip įmanoma labiau saugoti nuo žalingo aplinkos poveikio“, – įsitikinęs A. Davenis.

Naujieji medžiai turėtų užaugti iki 30–40 metrų aukščio, o jų gyvavimo amžius gali siekti net 500 metų.

Sodinant liepas taip pat planuojamas gatvės remontas. Bus keičiamos važiuojamosios ir pėsčiųjų dalies dangos, senas asfaltas ir plytelės bus pakeisti naujais.


Šiame straipsnyje: lieposmedžiaisodinimasVilnius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių