Quantcast

Vilniuje plėšimų sumažėjo, tačiau prognozės nedžiugina

Plėšimai - viena labiausiai žmones neraminančių nusikaltimų rūšių. Nors lyginamoji statistinė šios nusikalstamų veikų rūšies analizė (lyginant 2008 ir 2009 m. per 7 mėn. registruotų plėšimų skaičių) rodo, kad 2009 metais Vilniuje plėšimų viešose vietose nežymiai sumažėjo (nuo 2008 m. sausio-liepos mėnesiais registruotų 682 iki šiemet šiais mėnesiais registruotų 663), esamos kriminogeninės padėties analizė leidžia įžvelgti plėšimų skaičiaus ir jų keliamos grėsmės didėjimo tendencijas.

Kaip ir anksčiau, pastaruoju metu plėšikų grobiu dažniausiai tampa mobilieji telefonai, tačiau dabar nusikaltėliai pradėjo daug dažniau kėsintis ir į moterų kaklus puošiančias auksines grandinėles.

Netikėtai, moterims iš už nugaros pribėgę plėšikai žaibiškai nutraukia grandinėles nuo kaklo ir pabėga. Apsisaugoti nuo tokių plėšimų ar sulaikyti plėšiką, kurio išvaizdą nukentėjusioji gali apibūdinti retokai, yra gana sunku.

Todėl verta priminti, kad nuošalesnėje vietoje, vėlyvu paros metu vaikštančios moterys bus saugesnės pernelyg akivaizdžiai nedemonstruodamos plėšikų masalu galinčių tapti juvelyrinių dirbinių.

Visuomenei pravartu žinoti, kad plėšikai paprastai savo aukas užpuola tamsiuoju paros metu, atokesnėse miesto vietose, dažniausiai - iš ryto, žmonėms vykstant į darbovietes ir pavakare - grįžtant iš darbo į namus, taip pat ir vėlyvą vakarą.

Nusikaltėliai stengiasi, kad jų kėslai kuo ilgiau liktų nepastebėti ir beveik visuomet užpuola auką netikėtai, iš užnugario, kartais pastumdami ar pargriaudami ir atimdami rankines, nešulius, kišenėse turimus daiktus - ypač mobilaus ryšio telefonus.

Plėšikai nedrįsta ilgiau užsibūti šalia aukos ir skuba pasišalinti pačiupę greitai pasiekiamą turtą. Ypatingą nerimą kelia plėšimai grasinant peiliu, švirkštu ar panašiais pavojingais daiktais. Laimei, tokių apiplėšimų lyginamoji dalis nėra labai didelė.

Dar keletas įsisavintų praktinių patarimų galėtų ne tik padėti geriau apsisaugoti nuo plėšikų, bet ir padidintų jų sulaikymo galimybes.

Būdami viešoje vietoje, turėtume skirti deramą dėmesį supančiai aplinkai - šitaip išvengtume ne tik nusikalstamumo keliamų grėsmių bet ir kitų galimų pavojų bei nepatogumų. Labiau pažeidžiamos visuomeninės grupės - vaikai, pagyvenę žmonės ir moterys turėtų būti dar atidesni.

Savo saugumu labiausiai turėtume susirūpinti tamsiuoju paros metu - patartina vaikščioti judriomis, gerai apšviestomis gatvėmis, kuriose yra praeivių ir parduotuvių. Neverta nešiotis daugiau nei gali prireikti grynųjų pinigų, banko kortelių, dokumentų.

Viešosiose vietose (ties bankomatais, viešojo maitinimo ir pasilinksminimo įstaigose) geriau nerodyti visų turimų pinigų, viešai neperskaičiuoti banknotų.

Nesaugioje aplinkoje ar nesaugiu metu:

- venkite vaikščioti vieni;

- nesėskite į svetimą automobilį - tik į legaliai dirbantį taksi;

- vaikščiodami laikykitės šaligatvio vidurio;

- neikite neapšviestais kiemais, dykvietėmis, statybvietėmis, venkite izoliuotų, sunkiai apžvelgiamų erdvių;

- pasistenkite atrodyti pasitikintys savimi, besielgiantys tikslingai ir užtikrintai, visada stebėkite aplinką;

- naudokitės saugiausiais, tiesiausiais vykimo maršrutais, planuokite kelią;

- nesinešiokite pinigų (piniginės) išorinėse rūbų kišenėse, rankinėse, geriau juos turėkite vidinėse rūbų kišenėse, ant kaklo (po rūbais) pakabinamose arba prie diržo segamose piniginėse;

- jei galite, nesiimkite rankinės ir ja nemasinkite nusikaltėlių;

- neapsikraukite nešuliais, stenkitės turėti laisvas rankas;

- neikite pėsčiomis, jei galite pasinaudoti viešuoju transportu;

- tamsiuoju paros metu vilkėkite ryškiaspalvius rūbus, naudokitės šviestuvėliais;

- nenešiokite ant kaklo pakabinto arba matomo, prieinamoje vietoje esančio mobilaus ryšio telefono;

- nesinaudodami nešiojamaisiais grotuvais ir ausinėmis būsite jautresni supančiai aplinkai ir saugesni;

- dirželiu ant peties (per pečius) pakabinamą rankinę nešiokite taip, kad plėšimo atveju nebūtumėte pargriauti ar sužeisti;

- naudinga kišenėje turėti antrą (jei galima - išvaizdžią, bet nebrangią) piniginę su nedidele pinigų suma, nebegaliojančiomis banko kortelėmis - pareikalavus atiduoti pinigus ir grasinant susidorojimu - ją ir atiduokite;

- nevaikščiokite viešumoje, jei vartojote alkoholį ar gydytojo skirtus psichoaktyvius vaistus;

- jei jaučiatės ilgesnį laiką be suprantamos priežasties stebimi ar sekami - pereikite į kitą gatvės pusę ir skubiai eikite priešinga ankstesnei kryptimi, ieškokite priebėgos ar šaukitės pagalbos;

- nesipuoškite brangiais papuošalais, jei ruošiatės vaikščioti pėsčiomis nesaugioje vietoje ar nesaugiu laiku;

- niekada nesipriešinkite plėšikui - nebent esate puikiai fiziškai ir psichologiškai pasirengę ir esate tikri, kad užpuolikas neturi jokio ginklo ar netoli esančių sėbrų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių