Quantcast

Vilniuje naujų butų pasiūla – mažiausia per trejus metus

Sostinėje pirminėje būsto rinkoje naujų butų pasiūla rugsėjį pasiekė žemiausią tašką nuo 2006-ųjų. Sostinėje gyvenamojo būsto projektų vystytojai siūlo įsigyti apie 2200 naujų butų – tai yra per 30 proc. mažiau nei prieš metus.

Nepaisant mažėjančios pasiūlos, būsto kainos vis dar nežymiai krito tiek Vilniuje, tiek kituose šalies dimiesčiuose. Ekspertai prognozuoja, kad „kainų dugno“ vis dar laukiantys būsto pirkėjai žiemą gali susidurti su nemaloniu siurprizu – kokybiškų butų Vilniaus pirminėje rinkoje trūkumu.

Naujų butų pasiūlą Vilniuje ir Kaune mažina ne sėkmingi jų pardavimai, o stabdomi ir iš pasiūlos išimami projektai. Sostinėje rugsėjį toks likimas ištiko 2 objektus, Kaune – 1-ą. Iš viso per šiuos metus dviejuose didžiausiuose šalies miestuose būsto pasiūla pirminėje rinkoje sumažėjo atitinkamai 30,6 ir 30,3 proc. Klaipėdoje šis rodiklis – 1,1 proc.

Be to, pasiūlos beveik nepapildo nauji objektai, nes šiuo metu statybos nepradedamos dėl lėšų stokos bei didelės rizikos. Todėl per visus 2009 m. Vilniaus pirminę rinką papildė tik apie 200 naujų butų (6-iuose objektuose), Kauno – apie 30 butų (1-ame objekte).

„Nemažai žmonių, planuojančių įsigyti būstą Vilniuje, laukia tinkamiausio tam meto – „kainų dugno“. Tačiau yra tikimybė, kad tuomet dalis jų susidurs su nemaloniu siurprizu – pasirinkimo stoka pirminėje rinkoje. Nepaisant to, jog nauji butai  šiemet perkami labai vangiai, tačiau didžiausias aktyvumas – būtent patraukliausiuose objektuose su geru vietos, kokybės ir kainos santykiu. Todėl iki žiemos tokių butų pasirinkimas natūraliai bus kur kas mažesnis“, - svarstė portalo NTspekuliantai.lt vadovas Matas Macijauskas.

Anot jo, tai anaiptol nereiškia, kad nebus iš ko rinktis, kadangi šalia pirminės egzistuoja dar ir antrinė būsto rinka, kurioje butus įsigyti siūlo daug fizinių asmenų.

Nemaža dalis jų siekia kuo greičiau parduoti būstą, nes ekonominio pakilimo metu įsigijo jį spekuliatyviais tikslais, o dabar nori greičiau atsikratyti slegiančios paskolos. Be to, pasiūlos stoka kol kas negresia kitiems miestams, pavyzdžiui, Kaune ir Klaipėdoje susikaupusi būsto pasiūla vis dar yra labai didelė.

Rugsėjį taip pat nežymiai augo būsto paklausa, kuri po vasarą pasiekto štiliaus grįžo į pavasario lygį. Per pastaruosius 3 mėnesius Vilniuje pirkėjai aktyviausiai įsigijo būstą Žirmūnuose, Pilaitėje ir Vilkpėdėje. Kaune per visus šiuos metus paklausiausi rajonai buvo Dainava, Centras Panemunė ir Šilainiai. Klaipėdoje pirkėjai orientavosi pagal kainą ir daugiausia pirko būstus, kurių kvadratinio metro kaina neviršijo 4 tūkst. Lt.

Naujų butų kainos pirminėje rinkoje praėjusį mėnesį ir toliau mažėjo, tiesa, labai nežymiai. Vilniuje jų kritimas siekė 3,3 proc., Kaune – 2,1 proc., Klaipėdoje – 0,8 proc. Be to, svarbu pažymėti, kad kainų sumažėjimą Sostinėje iš dalies lėmė tai, jog iš pasiūlos buvo išimti 2 objektai, priklausę prestižinio (tuo pačiu – brangesnio) būsto klasei


Šiame straipsnyje: Būsto kainosNT rinka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių