Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniuje ir Kaune - protesto akcijos prieš ACTA susitarimą

2012-02-11 16:15

Vilniuje ir Kaune, kaip ir daugelyje kitų Europos miestų, šeštadienį rengiamos protesto akcijos prieš tarptautinį susitarimą kovoti su klastojimu prekyboje. Kritikų teigimu, naujoji sutartis, žinoma ACTA santrumpa, varžo interneto laisvę.

Vidurdienį protesto akcija rengiama sostinėje prie Vyriausybės, popiet ketinama mitinguoti Kaune Laisvės alėjoje.

Lietuva ir dar 21 Europos valstybė susitarimą pasirašė praėjusį mėnesį. Kovos su klastojimu prekyboje susitarimo autoriai sako, kad jis leis geriau apsaugoti intelektinę nuosavybę. Pabrėžiama, kad klastotės daro žalą valstybių ekonominei raidai.

Tačiau kritikai teigia, kad siūlomos priemonės kovoti su neteisėtu medžiagos parsisiuntimu iš interneto autorių teisių turėtojams, tarp jų - didelėms korporacijoms, suteiks pernelyg daug įgaliojimų imtis tokių priemonių kaip interneto svetainių uždarymas.

Abejonių dėl kai kurių sutarties nuostatų išsakė ir teisingumo ministras Remigijus Šimašius. Pasak jo, klausimų kyla dėl nuostatų, kad interneto paslaugų tiekėjas turi nedelsiant pateikti informaciją, pagal kurią galimas autorių teisių ar prekių ženklų pažeidėjas būtų identifikuojamas ir pašalinamas.

Be to, pasak ministro, susitarimas numato gana griežtas baudžiamąsias sankcijas.

Nuvilnijus pirmajai protestų bangai, kai kurios Europos šalys jau pareiškė, kad neskubės ratifikuoti susitarimo.