Quantcast

Vilniuje epidemiologinė situacija gerėja, pamažu grąžinamos įprastos medicinos paslaugos

Sostinėje mažėjant susirgimų COVID-19 skaičiui, Vilniaus miesto klinikinė ligoninė rengiasi atnaujinti dalį įprastų paslaugų, poliklinikose tęsiasi prioritetinės švietimo darbuotojų grupės vakcinacija.

Vilniaus miesto klinikinė ligoninėje (VMKL) vietoj karantino pradžioje suformuotos 306 vietų pasiūlos artimiausiu metu bus palikta 191 vieta (visos – Antakalnio g. 124). Nors, Santaros klinikų įpareigojimu, VMKL toliau lieka atraminė COVID-19 sergančius pacientus gydanti ligoninė, ligoninės padalinyje Antakalnio g. 57 jau kitą savaitę pacientus vėl pradės priiminėti nuo gruodžio pradžios neveikę skyriai.

Išrašius paskutiniuosius keliolika šiuo metu čia gydomų COVID-19 liga sergančių pacientų, bus atliktas visų ligoninės patalpų valymas ir dezinfekcija, privaloma ir speciali inventoriaus dezinfekcija. Pamažu bus atnaujintos vidaus ligų, chirurginio profilio bei dienos chirurgijos skyrių paslaugos. Rūpinantis išvengti COVID-19 židinių, ruošiamos palatos atvykusių pacientų izoliacijai, kur bus guldomi skubios pagalbos atvykę, bet PGR testo neturintys pacientai.

Pamažu bus atnaujintos vidaus ligų, chirurginio profilio bei dienos chirurgijos skyrių paslaugos.

Kaip pažymima savivaldybės pranešime, planuojama, kad Priėmimo skyrius, izoliacinis skyrius, taip pat – Vidaus ligų skyrius, parengtas saugiai priimti terapinius pacientus, bus atidaryti jau ateinančią savaitę.

COVID-19 gydymą Vilniaus regione koordinuojančios Santaros klinikos Vilniaus miesto klinikinę ligoninę yra įpareigojusios prireikus per tris ar keturias dienas sugrąžinti ankstesnį maksimalų aktyviam koronaviruso gydymui skirtų lovų kiekį.

Ugdymo įstaigų darbuotojai skiepijami pagal Ekspertų tarybos Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) pasiūlytą planą – neįtraukiant ugdymo įstaigose paslaugas teikiančių įmonių ir ugdymo įstaigų administracijos darbuotojų, kurie neturi kontaktinių pamokų su ugdomaisiais. Pagal šią tvarką atidedamas mokyklų vadovų, valytojų, virėjų ar maisto tiekėjų skiepijimas – pagrindinė sąlyga įtraukti ugdymo įstaigose dirbančius darbuotojus į skiepijamųjų sąrašą yra nuolatinis ar laikinas kontaktas su ugdomaisiais.

„AstraZeneca“ vakcinos iki atskiro Vyriausybės ir SAM nutarimo bus naudojamos ne vyresniems nei 55 metų švietimo sektoriaus darbuotojams. Ekspertų taryba yra rekomendavusi amžiaus ribojimo atsisakyti, bet SAM galutinį sprendimą žada priimti gavusi daugiau informacijos apie kitų valstybių patirtį.

Senjorų vakcinaciją preliminariai planuojama pradėti vasario 22 d. – tai priklausys nuo valstybės gaunamo vakcinų kiekio ir laiko, teigiama sostinės savivaldybės pranešime. Pirmiausia vakcinacijos sulauks 80-mečiai ir vyresni vilniečiai, vėliau – 75–79 m., po jų 70–74 m. ir paskutiniai iš senjorų – 65–69 m. gyventojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių