Quantcast

Vilniuje dėl draudimo rūkyti balkonuose kreipėsi apie 380 daugiabučių

Vilniuje dėl rūkymo uždraudimo balkonuose kreipėsi iš viso apie 380 daugiabučių.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas sako nežinantis, kaip reikės įgyvendinti draudimo kontrolę ir teigia matantis spragų įstatymo bazėje.

A. Bužinsko teigimu, nuo penktadienio Vilniuje įsigalioja draudimas rūkyti pirmuosiuose 28 namuose, tačiau visas procesas savivaldybėje sukuria daug „popierizmo“ ir trunka apie mėnesį.

„Mes gauname prieštaravimą iš gyventojo, tuomet turime patikrinti ar gyventojas tuo konkrečiu adresu gyvena, yra registravęsis, tuomet mes jau rengiame administracijos direktoriaus įsakymą, informuojame administratorius, kurie turi iškabinti informacinius ženklus, informuoti gyventojus ir tuomet per mažiausiai dvi savaites tas įsakymas įsigalioja“, – LRT radijui pasakojo A. Bužinskas.

Jis pabrėžė, kad savivaldybė neturi pakankamų resursų užtikrinti draudimo kontrolę.

Rūkymo balkonuose prevencija tikrai nebus pirma pagal prioritetą ir nesėdės pareigūnai, nežiūrės į balkonus su žiūronais ir dronų nekels.

„Iš principo, ta kontrolė, ji užtikrinama nebus. Galiu pasakyti, kad Viešosios tvarkos pareigūnų Vilniuje tiek nėra ir mes tikrai turime daug funkcijų, tad rūkymo balkonuose prevencija tikrai nebus pirma pagal prioritetą ir nesėdės pareigūnai, nežiūrės į balkonus su žiūronais ir dronų nekels“, – kalbėjo A. Bužinskas.

Sostinės savivaldybės administracijos atstovas pažymėjo manantis, kad bėda yra tame, jog „valstybė apskritai kišasi į žmonių privačias erdves ir pradeda tą dalyką reguliuoti“ bei sakė nežinantis, kaip veiks procedūra, kuomet žmonės patys gali pranešti apie nepageidaujamą rūkymą.

„Aš nelabai įsivaizduoju iš tikrųjų, kaip tas mechanizmas veiks, nes nufotografavęs asmuo turės nurodyti žmogaus vardą ir pavardę ir tikslų gyvenamąjį adresą“, – sakė jis.

Nuo šių metų pradžios įsigaliojo įstatymo nuostatos, numatančios draudimą rūkyti daugiabučių namų balkonuose, kai tam prieštarauja bent vienas namo gyventojas.

Prie daugiabučio namo arba jo viduje tokiu atveju turi būti įrengti ženklai apie draudimą rūkyti balkonuose. Tą padaryti turi pastato administratorius, bendrija arba savivaldybė.

Jeigu kaimynai ir neprieštarauja, rūkaliai privalo užtikrinti, kad dūmai nepatektų į kitų namo gyventojų patalpas.

Nustačius pažeidimą, patalpos, kurioje buvo rūkyta, savininkas pareigūnams privalo nurodyti rūkiusiojo duomenis (vardą, pavardę ir gyvenamosios vietos adresą), o atsisakius tai padaryti, jam grės bauda.

Neleistinai daugiabučio balkone rūkiusiam žmogui gresia įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 50 eurų, o padarius pažeidimą pakartotinai – nuo 50 iki 90 eurų. Patalpų savininkams, nenurodžiusiems rūkiusiojo duomenų, gresia bauda nuo 30 iki 60 eurų, o padarius pažeidimą pakartotinai – nuo 60 iki 120 eurų.

Protokolus už pažeidimus gali surašyti ne tik policija, bet ir savivaldybių administracijų viešosios tvarkos pareigūnai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
o kas pasikeite,niekas nepasikeite,dabar dumus pucia lauke sale laiptiniu ir tie dumai varo tiesiai per langu orlaides i butus,stai jai but uzdraude arciau kaip 5 metrai laiptiniu ir namo sienos dumint,tai realiau but buve

Anonimas

Anonimas portretas
beje narkotos reklama uzdrausta spaudoj, baudu nebijai?

Puiku

Puiku portretas
Gyventojai pades. As jau pradejau fotografuoti, taip mokinuosi. Vos isigaliojus zadu pradeti siuntineti policijai ir savivaldybei.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių